Turisztikai látványosság lesz a Feröer-szigeteken megnyíló, világ első víz alatti körforgalma

Az Atlanti-óceán alatt hamarosan nyílik egy vízi témájú, víz alatti körforgalom – a világon az első –, amely a Feröer-szigetek közül kettőt köt majd össze. A különleges körforgalom egy újonnan épült alagútból nyílik, amiről már korábban beszálmoltunk. A természetes kőzetből készült és Tróndur Patursson feröeri művész által díszített körforgalomról viszont most új fotó került fel a közösségi médiába, amit érdemes megcsodálni, hiszen a medúzára hasonlító építményt kék és zöld fények világítják meg.

A medúzás körforgalom egy 11 km hosszú alagút végén helyezkedik el, az Eysturoyartunnilin nevű alagút végén, amely összeköti a két legnépesebb szigetet. A helyi vezetők remélik, hogy ez az új közlekedési kapcsolat elősegíti a turizmus ösztönzését a koronavírus-járvány vége után.

Az alagútnak köszönhetően a főváros, Tórshavn és a Runavík/Strendur közötti utazási idő több mint egy óráról csupán 16 percre csökken, illetve Tórshavn és Klaksvík közötti 68 percről 36 percre rövidül az út. Úgy tűnik, hogy a körforgalom önmagában is turisztikai látványossággá válik, mivel a projekt fotóit már most széles körben osztják meg a közösségi médiában. Az alagút építése 2016-ban kezdődött és hivatalosan december 19-én nyílik meg.

Valahol itt, Tórshavn partjaitól indul az alagút, amely a világ első körforgalmát rejtiForrás: Aline Dassel/Pixabay

A Feröer szigetek 18 szigetből áll az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. A Lonely Planet felvette a Feröer-szigeteket a 2021-es év legjobb utazási listájára a közösségi elmélyülés, a lassú utazás és a fenntartható turizmus lehetőségei miatt.

Minden év áprilisában a Feröer-szigetek karbantartás miatt bezár a turisták előtt, és a helyiek 100 önkéntest fogadnak, akik túraútvonalakat javítanak, kocsmákat építenek fel és segítenek a természeti tájak megőrzésében – írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek