Last minute gasztroajándékok, amiket még nem késő beszerezni

Az év végi rohanásban könnyen előfordul, hogy tényleg az utolsó pillanatra marad a karácsonyi ajándékok beszerzése. Felesleges kacatokkal nem érdemes terhelni a megajándékozottat, de az ehető, vagy éppen iható, a hétköznapinál különlegesebb, emiatt persze egy kicsit magasabb árfekvésű gasztroajándékokkal többnyire nem lövünk mellé. Dietetikusunk ehhez ad tippeket.

Mi alapján vásároljunk?

A legfontosabb szempont persze az, hogy jól ismerjük a megajándékozni kívánt személyt, az ízlését, szokásait, sőt, azt is, hogy milyen az általános egészségi állapota, tart-e például valamilyen (orvosilag indokolt) étrendet.

Forrás: Netrun78/shutterstock.com

Bár a lenti felsorolásban is szerepel például a kávé vagy a csokoládé, egy olyan embernek ezek a finomságok inkább csalódást okoznak, aki nem rajong értük annyira (igen, van, akinek a csokoládé nem akkor csábítás, mint a többségnek), vagy éppen sohasem fogyasztja ezeket (mert mondjuk inkább teázik). Ezért hiába marad az utolsó pillanatra a vásárlás, azért mégse kapkodjuk el annyira, hogy mellé trafáljunk a választással!

Ha mégis akad némi plusz időnk és csak karácsony után találkozunk a megajándékozni kívánt személlyel, megpróbálkozhatunk a saját készítésű gasztroajándékkal is. Van, amelyik több idő, de akad olyan is, amit egy este alatt összehozhatunk. Ez egyben a mi ünnepi hangulatunkat is fokozza, és nemcsak magát az ehető, iható finomságot adjuk, hanem a rászánt időt is. Korábban összegyűjtöttem az ide vágó ötleteket itt.

Az is fontos, hogy valóban legyen egy kis különlegesség, extraság a gasztroajándékban, amitől tényleg ünnepi lesz. Hacsak nem maradtunk abban például a családdal, hogy csak hasznos ajándékokat adunk, mert ilyenkor az év közben amúgy is fogyasztott csemegék beszerzése is opció lehet.

Zöld tea, matcha por

A gondosan megválasztott - natúr vagy ízesített - szálas zöld tea, vagy éppenséggel napjaink slágere, a matcha tea mellé egy személyre szóló teáscsészét is csomagolhatunk, vagy akár egy kedves üzenetet is, amit majd a tea kortyolgatása közben olvashat a megajándékozott.

Speciality kávé

Annak, akinek a napjai kávéval indulnak, és/vagy különös figyelmet fordít a kávé típusára is, nagy örömet okozhat egy csomag speciality kávé valamely prémium márkától. Azt érdemes előre megtudakolnunk, hogy kávédarálója van-e az illetőnek, mivel a szemes kávé jobban megőrzi az aromát, és jobban is illik ezekhez a márkákhoz.

Forrás: Natasha Breen/shutterstock.com

Minőségi étcsokoládé, bonbon, szaloncukor

A kávé, tea mellé is választhatunk jó minőségű, lehetőleg minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládét, abból készült bonbont, vagy éppen valamilyen különlegesebb, extrább ízesítéű szaloncukrot. Klasszikus ajándék, de inkább csak akkor adjuk, ha biztosan tudjuk, hogy az illető tényleg szereti az effajta édességeket.

Macaron

A macaronok ára miatt ezek az apró csemegék valódi kuriózumnak számítanak. Egy macaronrajongó biztosan örülni fog az effajta meglepetésnek, így ez telitalálat lehet a számukra.

Hidegen sajtolt, extra szűz olajok

A sütni-főzni szeretők igazán értékelni tudják a különféle, hidegen sajtolt, extra szűz olajokat, akár egy ezekből készült válogatást. Mellékelhetünk néhány izgalmas salátareceptet is, amelyekhez az olajok jól passzolnak.

Egzotikus fűszerkeverékek

Az indiai, ázsiai, olasz, görög és a többi nemzeti konyha rajongóinak igazi kuriózum lehet egy tematikusan összeválogatott fűszercsomag. Az autentikus receptötletek itt is jól jöhetnek, ha csak az illető nem már eleve ezeknek a tudója. Mindenképpen kérjünk majd egy kóstolót is az elkészült remekművekből!

Forrás: Peter H / Pixabay

Magvak-aszalt gyümölcsök

Az olajos magvak és a nem kandírozott, csak aszalással szárított gyümölcsök külön-külön is, vagy akár keverve szintén jó ajándéknak számítanak. Ha kimérve tudjuk beszerezni, válasszunk hozzájuk egy szép, csatos üveget, amit akár mi is kidíszíthetünk!

Gourmet lekvár

Most már nincs időnk magunk elkészíteni, de válogathatunk a különféle, akár kicsit extrább ízesítésű, fűszeres, pikáns lekvárok közül. Karácsonykor a narancs-, citrom- vagy almalekvár is különösen jó ötlet. A cukros változatok mellett a cukormentes, édesítőszeres verziókat is kereshetjük, ha az illető étrendjébe ezek jobban beleillenek.

Kész sütemény

Azoknak, akik édesszájúak, de a sütéssel talán hadilábon állnak, igazán remek meglepetés lehet egy, az ízlésüknek megfelelő töltelékkel tekert bejgli, vagy a kedvenc országuk klasszikus karácsonyi süteménye is (pl. panettone, stollen...), ezzel egy kis utazásélményt is csempészhetünk az otthonukba.

Pezsgő, bor

A végére hagytam a klasszikus ajándékötletnek számító alkoholt. Ha vendégségbe megyünk, amúgy is illik valami ajándékkal készülni, az alkoholos italok így eleve adják magukat. A minőségre figyeljünk, és a típust válasszuk meg a házigazda ízlése szerint (pl. édes, száraz...)! Ha valamilyen kedves történetet is tudunk hozzá mondani, vagy esetleg egy korábbi utazásunk alkalmával mi magunk vásároltuk meg, az még inkább emeli az ajándék értékét.

Forrás: New Africa/shutterstock.com

Ha mégsem tudunk választani

Végső soron persze kupont is ajándékozhatunk, ami a fentieket árusító, gourmet élelmiszerboltokban, delikáteszekben levásárolható. Ha már utalvány, válogathatunk a különféle főzőkurzusok kínálatából is. Ezekre a főzőiskolától függően válthatunk páros jegyet is, így a jövőbeli közös időt is a fa alá tehetjük.
Bár elérhetők már online főzőkurzusok is, mégis az adja a legtöbb gasztronómiai élményt, amikor a helyszínen készíthetjük el például az olasz tésztát, macaront, bonbont, vagy éppen valamely más nemzeti ételkülönlegességet.

Az egészséget és a főzést keverve a különféle mentes étrendeket követőknek is kedvezhetünk, mivel most már több főzőiskola kínál táplálékallergiával, -intoleranciával küzdőknek is kurzusokat. Ezeknél szempontként tartsuk magunk előtt, hogy nem árt, ha dietetikus vezeti a főzést, vagy a szakács mellett ő is jelen van. Így biztosítható a szakmaiság is a remek ízek mellett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek