Erősíti az immunrendszert és megőrzi a fiatalságot a japánok csodaszere

Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények tárháza sorakozik fel idén ősszel is, amikor az évszakra jellemző felső légúti nyavalyák után már az influenzaszezon is a nyakunkon van. A még folyamatban levő világjárvány mellett még inkább úgy érezhetjük, az immunrendszerünket is extra fokozatba kell kapcsolni. Vajon az utóbbi időben életelixírként hódító, kávéhelyettesítő matcha képes erre?

A matcha nem más mint, porított zöld teából (Camellia sinensis) készült ital, ami a zöld tea hatóanyagait ezáltal koncentrált formában tartalmazza. Már évszázadok óta fogyasztják Japánban kifinomult teaszertartások részeként. Érdemes nekünk is közelebbről megismernünk, mivel a növényi hatóanyagok teljes tárházát tartalmazza.

Forrás: Subbotina Anna/shutterstock.com

A matcha a legjobb minőségű és legaromásabb zöldteának számít egyedülálló kémiai összetétele és különleges íze miatt, amely megkülönbözteti a többi (zöld)teaitaltól. Egyik jellegzetessége, hogy a zöldtea cserjét bambuszszőnyeggel betakarva termesztik, ezáltal leárnyékolják a leveleket a túlzott és közvetlen napfénytől. Ez a módszer a növekedési időszakban fokozza a biológiailag aktív vegyületek, például a teanin, koffein, klorofill és különböző típusú katechinek képződését és felhalmozódását.

Számos betegség megelőzésében és a kognitív funkciók támogatásában rejlő hatásai miatt a matcha rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet mind a fizikai, mind a mentális egészségre. Pozitív hatásaiért számos összetevője felel, szinte felsorolni is nehéz az összeset, mivel rendkívül sokféle, biológiailag aktív hatóanyag összjátéka teszi ezt a teát annyira népszerűvé. Íme, egy rövid felsorolás az újabb kutatások alapján.

Katechinek

A természetes antioxidánsok, például a polifenolok a zöld tea száraz tömegének közel 30%-át teszik ki. A polifenolok rendkívül erős antioxidánsok, hatásuk hasonló a C-, E-vitaminéhoz. A zöld tea polifenoljai közé négy fő katechin sorolható, melyek nevei akár nyelvtörőnek is elmennének. Ide tartozik az epicatechin (EC), az epicatechin-3-gallát (ECG), az epigallocatechin (EGC) és az epigallocatechin-3-gallát (EGCG), amelyek közül az utóbbi a legaktívabb és legelterjedtebb.

Koffein

A matcha koffeintartalma viszonylag magas a többi zöld teához képest, ami egyedülálló aromát és ízt is ad neki. A zöld teák koffeintartalma 11,3–24,67 mg/g közötti, míg a matchában 18,9–44,4 mg/g közötti értékeket is mértek. Az összehasonlítás kedvéért a legtöbb kávébab 10,0–12,0 mg koffeint tartalmaz grammonként.

Forrás: Maridav/shutterstock.com

Fenolsavak

A fenolsavak másodlagos növényi anyagcseretermékek, amelyeket az idegrendszeri védőhatásuk és vércukorszintet csökkentő hatásuk mellett magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő potenciál jellemez. A velük kapcsolatos kutatások arról is beszámoltak, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és megakadályozzák az áttétek kialakulását. Egyes fenolsavak a zsír- és szénhidrát-anyagcserére kifejtett hatásuk révén támogathatják az anyagcserezavarok szabályozását is.

Rutin

A matcha a piacon kapható többi teához, zöldteához képest kivételesen magas rutintartalommal rendelkezik. A rutin egy erős antioxidánsnak hatással bíró polifenolos vegyület, ami az aszkorbinsavval (C-vitaminnal) való szinergikus (egymás hatását erősítő) kölcsönhatása révén fokozhatja mindkét anyag védőhatását a szívre és az érrendszer vonatkozásában.

Quercetin (kvercetin)

Ez is egy antioxidáns és idegrendszeri védő hatással bíró fitokemikália. A matcha vizes kivonatának kvercetintartalma valamivel nagyobb, mint a hagyományos zöld teában mérhető érték.

C-vitamin

Talán nem is kell mondani, hogy szintén erős hatású antioxidáns, amely az immunrendszer megfelelő működését is támogatja. A matcha több mint kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint más zöld teák. A forró víz némileg csökkenti a hatását, de a matcha port nem csak forró italként fogyasztjuk.

Klorofill

A matcha tea jelentős klorofilltartalommal rendelkezik, amely többek között az egyedülálló élénk színéért felelős. A klorofill és származékai erős antioxidáns és gyulladásgátló hatást mutatnak. A Tencha típusú tealevelekben, amelyeket a matchához használnak, a klorofill szintje magasabb értéket mutatott, mint a hagyományos zöld teában.

Forrás: Lazhko Svetlana/shutterstock.com

Teanin

Ez a Camellia sinensis teanövényben található aminosav, mely a termesztésre szánt növények már említett árnyékos növekedése miatt nem bomlik le. A matcha tea viszonylag magas teanintartalma felelős az egyedülálló ízért. Az l-teanin és a koffein kombinációja nagyobb mértékben növelheti a koncentrációt, az éberséget és a hatékonyságot, mint bármelyik vegyület önmagában történő alkalmazása. Emellett enyhíti a stresszt is, ami kulcsszó napjaink rohanó világában.

Bár a matcha rendszeres fogyasztása támogathatja a szervezetünket és az egészségünk megőrzését, valamint egyes betegségek megelőzését, azért ne várjunk tőle mindenre is kiterjedő gyógyerőt. Az összetétele és eddigi eredmények mindenesetre igen biztatók. Mint ahogy a legtöbb vizsgált „szuperélelmiszer" esetében, itt is elmondható, hogy további, mélyreható és részletesebb kutatások és vizsgálatok szükségesek a matchafogyasztás konkrétabb és további hatásainak felderítése és a célzottabb, egyénre szabottabb ajánlások meghatározása érdekében.

A cikk szerzője dietetikus

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek