Melyiket igyuk és mikor? - Tea kontra kávé

A tea vagy kávé kérdése legalább olyan ellentétes érzelmeket mozgat meg, mintha a kutya vagy a macska kerülne szóba. Habár lehet mindkettőt egyaránt kedvelni. A kávé- és teaivás az eltérő ízérzete, hangulata ellenére számos hasonlóságot is rejt magában. Dietetikusunk ezeket taglalja, s kiderül az is, mikor érdemes koffeinnel töltekeznünk a nap során.

A kávé vagy a tea iránti rajongás szerencsére azért nem szül túl erős ellentéteket, hiszen jól megfér egymás mellett a két csoport, elvégre hasonló, bár kétségtelenül számos eltérő tulajdonsággal is jellemezhető italokról van szó. Persze lehetnek preferenciáink, hiszen például egy közös kávézás is más jellegű kapcsolatot jelent két ember között, mint mondjuk egy meghitt, elmélyülős teázgatás. Hangulat és helyzet függvénye is lehet, melyikre vágyunk jobban. Voltaképpen a két ital egyaránt hat a testünkre, lelkünkre is, csak kicsit másképp.

Forrás: Natasha Breen/shutterstock.com

Koffeintartalom – a legélénkebb különbség

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen teáról van szó, hiszen a koffeintartalmú teák a kávé által kifejtett élénkítő hatáshoz igen hasonlatosak, bár nem olyan intenzíven, ellenben hosszabban pörgetik a testet, szellemet. A koffeintartalmú teák közé a fekete tea, a zöld tea és ennek variációi (matcha), valamint a maté tea tartozik. Míg, ha valaki koffein nélkül szeretné élvezni a forró vagy éppen jeges tea örömeit, az a szárított gyümölcsökből, gyógynövényekből készült „teákkal". illetve a rooibos (vörös fokföldirekettye avagy rooibos dél-afrikai cserje) teával olthatja szomját.

Mi az a maté tea?
A matétea, más néven yerba mate tea vagy csak szimplán a maté a matéfa (Ilex paraguariensis, dél-amerikai magyal, Paraguay magyal) szárított leveleiből és száracskáiból készült főzet, amely számos kedvező hatással van az egészségünkre. Méltó társa a kávénak, fekete-, zöldteának is a benne található koffein-, teobromin-, teofillin- és kávécsersav-tartalomnak köszönhetőn. A maté tea rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer működését, segíti a stressz, a fáradtság- és éhségérzet csökkentésében, jó hatással bír az emésztésre, ellazítja az izmokat, élénkíti az agytevékenységet, a vérkeringést, a szívműködést, valamint a vércukorszint szabályozását is segíti.

A forrás és a koncentráció sem mindegy

Az ma már ismert tény, hogy a kávé koffeintartalma gyorsabban érezteti hatását, de hamarabb le is cseng, mint a teaként megivott koffein. Részben emiatt is lesz valaki (bár csak képletesen szólva) inkább kávéfüggő. Ez az állapot a koffeinhez való hozzászokást jelenti, nem valós függőségről beszélünk. Ez egy idő után negatív jelenségekhez vezet, mivel a szervezet már nem tudja feldolgozni két kávézás között a koffeint és heves szívdobogáshoz, megemelkedett pulzus, (átmenetileg) emelkedett vérnyomáshoz, illetve idegességhez, szorongásos tünetekhez vezet a túl sok koffein.

Forrás: Geoff Gill / Pixabay

Ugyanakkor pont emiatt a koffeintartalmú teákkal sem árt vigyázni, mert ha túl sokat iszunk belőlük, vagy túl erősre főzzük az italt, akkor azoktól is erőteljesen kipattannak a szemeink és sokáig elkerül majd bennünket az álmosság is. Ez persze adott esetben lehet pozitívum is lehet, ha mondjuk vizsgára tanulunk, vagy olyan, adott esetben határidős munkát végzünk, ahol fokozott koncentrációra van szükség. A mérték az érték ez esetben is, és itt a koffein a közös pont, ami miatt nem szabad túlbecsülni a teák erejét sem a kávéval szemben.

Mikorra időzítsük a reggeli koffeinadagot?

A fentiekből egyből adja magát a következő kérdés, mikor igyuk a nap első kávéját, koffeintartalmú teáját, hogy előnyeiket maximálisan kihasználjuk, s csúcsra járassuk fizikai-szellemi kapacitásainkat, de az alvással se legyenek este gondjaink. Nem kérdés, hogy sokak számára nem telhet el reggel a kedvenc kávéjuk, teájuk nélkül. Itt ugyebár azért részben ízlés, szokás kérdése is, kinek melyik fekszik, esik jobban. Az utóbbi időben viszont egyre több hírt olvashatunk arról, hogy nem jó ötlet egyből ébredést követően meginni az első adag kávét, mert ilyenkor a stresszhormonnak nevezett kortizol szintje a csúcson van, és elég lenne ennek az éberséget fokozó hatására hagyatkozni a koffeiné helyett.

Forrás: fancycrave1/pixabay.com

A kortizol szintje ugyanis az alvás-ébrenlét ciklusának sajátos ritmusát követi. A szintje 30-45 perccel az ébredést követően tetőzik, majd a nap hátralévő részében lassan csökken. Ez alapján a legideálisabb idő a kávéfogyasztásra a délelőtti-késő délelőtti órákra kellene, hogy essen, mivel ilyenkor alacsonyabb a kortizolszint. Ha azt vesszük alapul, hogy valaki például 6:30 körül ébred, akkor 9:30 és 11:30 közé esne ez az időablak. Már, ha az illető kibírja a reggeli rutinja nélkül és kávé (vagy éppen fekete-, zöldtea) nélkül indítja a napot. Ez benne a legnehezebb rész.

Habár ez a következtetés eléggé megállja a helyét, még nem sikerült ezt teljes mértékben alátámasztani tudományos eredményekkel, ráadásul az egyéni különbözőségeket nem veszi teljesen figyelembe, így ez egyelőre feltételezés marad. Persze tehetünk vele egy próbát, ha van elég akaraterőnk és kitartásunk.

Azonban létezik egy másik ok is, ami miatt a korareggeli kávéfogyasztás ellen szól, ez pedig az, hogy a koffein növelheti a kortizolszintet, pont akkor, amikor a hormon szintje amúgy is tetőzik. A hosszú ideig tartó megemelkedett kortizolszint károsíthatja az immunrendszert, és egyéb egészségügyi problémákat is okozhat. Ez ismét egy nyomós érve lenne például az ágyba hozott kávé elfogadása ellen, de még erről sem készültek hosszú távú tanulmányok, amelyek ezt alátámasztanák.

Forrás: stokpic/pixabay.com

Az is fontos szempont, hogy a koffein által kiváltott kortizolszint-növekedés általában csökken azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint. Vagyis kvázi ebben is kialakulhat egyfajta „hozzászokás". Persze ez lehet, hogy a tyúk-tojás esetéhez hasonló. A fentiek összegzéseként elmondható, hogy persze nem ártalmas, ha valaki ébredés után egyből kávét (vagy más koffeintartalmú italt) iszik, de annak is lehetnek előnyös hatásai, ha ezt néhány órával későbbre halasztja. Érdemes kipróbálni, hogy egyénileg kinél melyik időzítés válik be jobban.

Azoknak, akik rendszeresen sportolnak és kávéznak is, jó hír, hogy az edzés vagy sportesemény előtt 30-60 perccel elfogyasztott kávé maximalizálhatja a sportteljesítményt. Ennyi idő szükséges addig, amíg a koffeinszint eléri a csúcsot a szervezetben, és segíthet késleltetni a fáradtságérzetet és növelni az izomerőt és erőt. Így például egy reggeli edzés esetén mégis csak jól jöhet a korai koffeindózis.

Ha már szó esett a reggeli kávézásról, nézzük meg az esti, éjjeli hatásokat is!
Természetesen mindannyian ismerünk olyan embert, aki éppenséggel kávéivás után alszik a legjobban. Ilyen kivételek mindig akadnak. A nagy többség számára az esti időszakban elfogyasztott kávé vagy fekete-, zöldtea nehezíti az elalvást és álmatlanságot okoz. A koffein elalvásra, alvásra kifejtett zavaró hatásának elkerülése érdekében ajánlott a nap során az utolsó koffeintartalmú ital fogyasztását legalább kb. 6 órával lefekvés előttre időzíteni.

tea, italForrás: TerriC/pixabay.com

Tovább tippek:

• A legfontosabb, hogy tudjunk koffein nélkül is létezni, ne legyünk rabjai egy szernek sem! Törekedjünk arra, hogy éjszaka eleget aludjunk, így reggel kipihenten ébredjünk koffeinmentesen is!
• Néha érdemes is ilyen napokat beiktatni, ha amúgy kávézunk vagy koffeintartalmú teával indítjuk a napokat, amikor egy nagy pohár víz, a friss levegő (például egy kiadós szellőztetés) és a napfény, ill. akár egy könnyed reggeli torna adja az energiát a nap kezdéséhez!
• Ha pedig kávézunk vagy teázunk, koncentráljunk a minőségre a mennyiség felett!
• Élvezzük a meleg vagy langyos ital aromáját, testi-lelki serkentő hatását, az egyéni koffeinérzékenységre is figyelve!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek