A vegán, a zöld és a mindenmentes – ma az egész világ a csokoládét ünnepli

A csokoládéról már szinte mindent tudunk, és ma meg is ünnepelhetjük ezt a világszerte híres édességet, ami nélkül talán nehezen tudnánk elképzelni az életünket. Na, de mitől lehet egy csoki környezetbarát? Mi van a mindenmentes fajtájában? És a vegánok tényleg csak étcsokit ehetnek? Dietetikus válaszol.

Július 7-én ünnepeljük a csokoládé világnapját immár 2009 óta. Számomra igen különös, hogy éppen nyárra esik ez az ünnep, mert ilyenkor olvad a legjobban (legalábbis a mi égövünkön), de persze szinte minden évszakra jut egy csokinap. Az USA-ban például több is: október 28-ára esik a nemzetközi csokoládé nap, bár ezt az amerikai Nemzeti Cukrászok Egyesülete szeptember 13-án üli meg. Január 10-én az étcsokoládét, július 28-án a tejcsokoládét, szeptember 22-én pedig a fehércsokoládét ünnepelhetjük.

A jégcsoki és az olcsó zsiradék esete

Gyermekkorom egyik kedvelt édessége volt a jégcsoki, ami kellemesen krémes volt (vagyis még ma is az, mert még kapható), lágyan olvadt a szájban. Meg a kezünkben is, így tényleg „jégre", vagyis hűtőbe kellett tenni ahhoz, hogy ne maszatoljon össze mindent. Évekkel később, már felnőtt fejjel jöttem csak rá, hogy valójában a növényi zsiradék (pl. a kókuszzsír) miatt volt ilyen könnyen olvadós, és így kicsit átverve éreztem magam, hogy nem is kakaóvajjal készült, hanem annak egy helyettesítőjével. Ami persze szintén növényi eredetű zsiradék (ha elolvad, akkor már olajnak hívjuk), csak árban nem ugyanott van.

Forrás: www.worldofsweets.de

Tanulság: olcsó csokinak is híg a leve, megéri ellenőrizni az összetevők listáját. Ha jobb minőségű csokira vágyunk, akkor kakaóvajasat válasszunk!

Vegán csoki = étcsoki?

Ha már a növényi eredetű termékekről beszélünk, essen szó a vegán csokiról is, amire minden bizonnyal igen nagy a kereslet. Az életmód (hiszen nem csak az étrendre terjed ki a veganizmus) követői ugyanis egyre többen vannak. Alapvetően azt mondhatnánk, hogy aki vegán csokit szeretne venni, enni, az egyszerűen válassza az étcsokoládét, mert abban nincs tej(származék), így lényegében teljesen növényi eredetű összetevőkből áll.

Persze, azért okozhat meglepetést például egy mangalicapörcös csokoládé, ha valaki esetleg nem figyelne eléggé a csomagolásra. Ez extrém példa, de ilyen is kapható. Ezen kívül talán az okozhat aggodalmat, hogy a csokigyárban készül-e még olyan termék, ami tejet, tojást is tartalmaz, és azzal érintkezhetett-e valamilyen formában (például azonos gyártósoron) a „vegán" csokoládé, de ennek már viszonylag nehezebb lehet (persze nem lehetetlen) utánajárni.

Forrás: S. Hermann & F. Richter / Pixabay

Mentes csokoládé

A mogyoróallergiásoknak már sokkal fontosabb és életbevágóbb lehet ez az információ, mivel nekik még az a parányi mogyorómennyiség is számíthat, ami így belekerül az amúgy mogyorómentes csokoládéba. A nyomokban mogyorót és diófélét is tartalmazhat felirat pont erre utal, és őket segíti a megfelelő tájékozódásban. 

Ha már a mentességnél tartunk, korunk másik táplálkozási fókusza a gluténérzékenység, cöliákia, ami sokakat érinthet akár rejtetten is. Azok már jobb helyzetben vannak, akik a megfelelő orvosi vizsgálatok révén pontos diagnózishoz jutottak, mert így már tudják, hogy mit és miért érdemes kerülniük. És bár azt kérdezhetnénk, hogy ugyan mit keres a búzaliszt vagy más gluténtartalmú gabona(származék) a csokoládéban, azért ha a kekszes, ostyás, ízesített csokoládékat említem, már könnyebb belátni, hogy egy gluténérzékenynek miért fontos még a kedvelt desszertje kiválasztásakor is kellően résen lennie.

Nekik is segítséget nyújt a csomagolt csokoládékon szereplő összetevők listájának alapos tanulmányozása és az áthúzott búzakalász logó, ami a termék garantált gluténmentességére hívja fel a figyelmet.

Forrás: Shulevskyy Volodymyr / Shutterstock

Legyünk fair csokievők!

Ha nemcsak gurmandok lennénk, de arra is odafigyelnénk, hogy a csokoládénk honnan jött és milyen körülmények között termelték az alapanyagául szolgáló kakaóbabot, akkor figyeljük még jobban a csomagoláson levő címkét, és keressük a fairtrade feliratot és logót! A fairtrade (méltányos kereskedelem) védjegy azt jelenti, hogy az importőrök, akik gyakran a forgalmazók is, közvetlenül a harmadik világbeli kistermelőktől, termelőszövetkezetektől szerzik be az árut, ezáltal is csökkentve a termékre tevődő árrést.

Így a bevétel mintegy harmada a termelőhöz kerül, míg a hagyományos kereskedelmi úton ez csak 10-12% lenne. Egy fokkal többet tehetünk a környezetünkért, ha a csomagolást is megspóroljuk, és csomagolásmentes boltban kimérve vásárolunk csokoládét. Az összetevők és a származási hely kapcsán érdeklődjünk az eladótól, vagy keressük a polcon kihelyezett termékismertetőt!

Forrás: annca / Pixabay

Egyébként az Év Fagylaltja verseny döntője is pont mára esik, és bár ennek eredményéről még nem tudunk beszámolni, ahogy a Magyarország Tortája és Cukormentes tortája 2020 verseny nyertes tortáinak kóstolására is kicsit még várnunk kell (egy málnás és egy epres torta már stabil döntősök), de valamelyik kategóriában biztosan találunk majd csokoládét és nem csak nyomokban. Ünnepeljünk addig is ma egy kis csokival, akár csak egy kockával! Ennyi még a legszigorúbb diétába is belefér, és még a szívünknek is jót tesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek