Húsmentes receptek dietetikustól, karácsonyra is

Nem kell feltétlenül vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni ahhoz, hogy hús nélkül is élvezzük a karácsonyi menü ízeit. Ezek a finomságok akár jóleső falatok lehetnek azok számára is, akiknek az ünnep sem múlhat el húsos étkek nélkül. Inspirációk a dietetikustól.

Ma már nem tűnik unortodox dolognak, ha húsmentes fogások is kerülnek az ünnepi asztalra. Elvégre bőséges a kínálat, ha a többnapos ünnep során telítődtünk a nehezebb, laktató fogásokkal, jól jöhet néhány könnyedebb kínálat. Ezzel a vegetáriánus vagy vegán családtagoknak, vendégeknek is kedvezünk. Az ő kedvükért nem árt, ha már előre egyeztetjük a különféle diétás igényeket, mivel így elkerülhető, hogy kínos helyzetek adódjanak, amikor nem tudnak megfelelő ételeket választani.

Forrás: polsam/pixabay.com

Lehetséges alapanyagok

A helyettesítő alapanyagoknak is igen széles a választéka, és akár a klasszikus, akár a hagyományostól eltérő ünnepi ételek is elkészíthetők. A tejtermékek (sajt, túró, tejföl, tejszín, joghurt) és a tojás felhasználásával például az állati fehérjék iránti szükséglet is gond nélkül kielégíthető (bár természetesen más jellegűek).

A szárazhüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó, szója), a gabonák és álgabonák (rizs, bulgur, köles, hajdina), a különféle olajos magvak (dió, mandula, mogyoró) növényi eredetű fehérjetartalmáról sem feledkezhetünk meg, ezek például jól kombinálva húspótlóként is bevethetők. S ezek csak a feldolgozás nélküli alapanyagok, de ha a gyorsaság is számít, akkor persze a készen kapható zöldséges pástétomok, zöldséges golyók, fasírtok, vegaburgerek után is nyúlhatunk. Persze a legjobb, ha mi magunk készítjük el ezeket, mivel így a csomagolást is megspóroljuk és pontosan ismerjük az összetevőket is.

Forrás: margouillat photo/shutterstock.com

Következzen néhány húsmentes recept, inspirációnak!

Az idén 30. születésnapját ünneplő Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 30 hét alatt 30 receptet tett közzé, amelyben a Szövetség dietetikus tagjai (akik közé e sorok írója is tartozik) saját, bevált, ill. gyakran elkészített ételeit tették közzé. Ezekből is szemezgettem pár recept erejéig, elvégre jól illenek a karácsonyi menübe is.

Almás sütőtökkrémleves

A sütőtök szinte megunhatatlan alapanyag, így az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ráadásul ebben a formában még az almát is becsempészhetjük a menübe. Íme, Abonyi Orsolya dietetikus receptje.

Forrás: okostanyer.hu

Tükörtojással töltött édesburgonya

Az édesburgonya újszerű felhasználási módját mutatja be Shenker-Horváth Kinga dietetikus receptje, ami akár sütőtökkel is elkészíthető. Ízlés szerint reszelt sajttal, feta sajttal is dúsítható. Garantáltan laktató étel. A sütőtök kikapart belseje joghurtos mártogatósként hasznosítható, így két receptet kapunk egyszerre.

Forrás: okostanyer.hu

Kölesfasírt

Ez a húsmentes fasírt olajszag nélkül elkészíthető. Főzelék feltétjeként vagy akár gabona-, zöldségköret, burgonyapüré mellé is beillik.

Hozzávalók 2 főre

5 csapott evőkanál zsemlemorzsa 
5 púpozott evőkanál köles 
2 mokkáskanál olívaolaj 
2 közepes evőkanál rozsliszt 
2 közepes darab tojás
1/2 darab kisebb vöröshagyma
1 közepes darab sárgarépa
kb. 1 teáskanál petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint borsikafű, őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika

Kölesfasírt - illusztrációForrás: Nataliya Arzamasova/shutterstock.com

Elkészítés:

A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni. A tojás felét főzzük keményre, hagyjuk ezt is kihűlni. A sárgarépát nagylyukú reszelőn reszeljük le, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
A köleshez adjuk hozzá a répaféléket és a hagymákat, ízesítjük édesnemes pirospaprikával és borsikafűvel (vagy őrölt borssal), majd enyhén sózzuk meg.
A rozsliszttel és a maradék tojással közepesen lágy masszává dolgozzuk össze. A kihűlt, kemény tojásokat kockázzuk fel és keverjük a masszába.
Kiolajozott, zsemlemorzsával kihintett formába tesszük, amit egy tepsire rakunk, és forrásban lévő vizet öntünk alá, hogy kb. 2 cm magasan ellepje a formát.
Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 40 percig gőzöljük.
A formában hagyjuk kihűlni, így könnyebben szeletelhető.

Kukoricás-kurkumás kuszkusz

Akár a kölesfasírt köretjének is, akár egy lencsefasírt vagy cukkinitócsni mellé egy saját receptemet ajánlom, amely nyomtatásban is megjelent Antal Emese dietetikus, szociológus Gyermek az asztalnál című könyvében. Ebben nem csak a gyermekek, de az egész család számára hasznos olvasnivalókat és további recepteket, valamint korosztályokra, évszakokra bontott mintaétrendeket is találunk.

Hozzávalók 2 adaghoz

180-200 g kuszkusz
100 g mélyfagyasztott csemegekukorica
2 teáskanál repceolaj (vagy más fajta olaj)
kurkuma ízlés szerint
minimális só

Forrás: Schmidt Judit

Elkészítési mód:

A kuszkuszt megfuttatjuk az enyhén felforrósított olajon, vigyázva, hogy ne égjen oda. Felöntjük annyi forró, sós vízzel, amennyit magába szív, majd lefedjük, öt percig hagyjuk állni, míg a kuszkusz magába nem szívja a vizet. Eközben a tészta térfogata a többszörösére duzzad. Ha szükséges, pótoljuk a kuszkusz által beszívott vizet. Végül hozzákeverjük a felengedett, külön edényben megfőzött vagy megpárolt, lecsepegtetett kukoricát, és a kurkumát, amely szép sárga színt kölcsönöz az ételnek. Használható konzerv kukorica is, de azok sótartalma nagyobb, emiatt jobb a fagyasztott, amíg nem kapható nyersen.

Tipp: Apróra vágott friss petrezselyem- vagy zellerzölddel is díszíthetjük tálaláskor.

Békés, boldog karácsonyt és finom, tápláló ételeket kívánok!
Írják meg, fotózzák le, ha valamelyiket elkészítették!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek