Adventi ételek: Az alma mint karácsonyi szimbólum

A karácsonyi díszek között, a dió mellett előkelő helyen szerepel az alma is. A számos jelentéssel bíró kerekded gyümölcs az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke. Dietetikusunk tárta fel ennek a hátterét, s rávilágít arra, hogy kik nem fogyaszthatják mégsem az egyik legkedveltebb gyümölcsünket.

Már az óvodában is az alma volt a jelem, így talán utólag visszatekintve nem csoda, hogy egészségügyi vonalon tanultam tovább, elvégre az alma (de nem lövöm le előre a poént) az egészség jelképe is. Persze nyilván nem csak emiatt döntöttem a táplálkozástudomány mellett, de az alma ettől még igen kedves a számomra, hiszen egész évben elérhető, sokoldalúan felhasználható és ízletes csemege. Emellett egy bőséges jelentéstárral is bír, ezek egy részére térek ki alább.

Forrás: Shutterstock.com / Madeleine Steinbach

Az alma, mint szimbólum

Számos jelentése közül elsőként azokkal kezdek, amelyek nem a karácsonyhoz kötődnek. Az alma ugyanis egyszerre szimbolizálja a szerelmet, a termékenységet, a tudást és a kísértést is, többek között. A tudás és a kísértés eredettörténete egyszerűen adja magát, ha visszatekintünk a közismert bibliai történetre. Az Édenkertben Éva a tudás fájáról szakította le a tiltott gyümölcsnek számító almát, s ezzel kínálta meg Ádámot. Ez okozta egyben vesztüket is, mivel így mindketten kiűzetésre kerültek a Paradicsomból.

Az alma ezáltal kísértés és a bűnre való csábítás jelképévé is vált. Amikor Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló festményeket, freskókat csodáljuk, azokon a Jézus kezében lévő alma a fentiekkel ellentétben éppen a bűn leküzdésére, Krisztus megváltói küldetésére utal. Így nyer kettős jelentést egyazon gyümölcs.

Mozaik freskó egy kirowogradi ortodox templomban, UkrajnaForrás: docent / Shutterstock.com

Nemcsak maga az alma, de a fája is értékes jelkép, mivel az almafa virága a nőiesség és a szépség szimbóluma. Észak-Kínában tavasszal virágzik az alma, így a tavaszt is jelképezi. Maradva a Távol-Keleten: a Tang-dinasztia császárának, Xuanzong-nak a legendásan híres és veszélyesen szép ágyasát, Yang Guifei-t úgy is ismerték, mint "Mennyei-alma lány" (haitang nü).

A szépség és a nőiesség jelképeForrás: Shutterstock.com / Petr Levicek

 A vadalma (haitang) Kínában a házak csarnokára, termére (tang) is utal. Ha a házigazdát a vadalmát magnóliával (yulan) együtt ábrázoló képpel ajándékozzák meg, azt adják ilyenkor a tudtára, hogy: "kívánom (yu), hogy házad gazdagodjék és örvendjen megbecsülésnek!" Ezekből is látható, hogy az alma több kultúrában és vallásban is egy különleges helyen áll, ami jóval túlmutat a táplálkozási szempontokon.

A karácsonyi alma jelentése

A fentiek után jogosan merül fel a kérdés, vajon az alma és a karácsony milyen kapcsolatban állnak egymással. Az alma gömb alakja a teljességet, s egyben a termékenységet is jelképezi. Ami persze utalhat a család gyarapodására, de az anyagi jóllétre is. A karácsonyi asztalnál közösen megevett alma a család összetartására utal. A családfő feladata volt korábban az almát annyi gerezdre vágni, ahányan körbe ülik az asztalt. Azáltal, hogy mindenki evett az almából, biztosították, hogy olyan kerek és összetartó legyen a család, amilyen kerek maga az alma, s ha valaki eltévedne, a közösen elfogyasztott almára visszagondolva sikeresen hazataláljon.

Úgy tartják, hogy az ünnepi asztalról megmaradt almával a szülők megóvják kisbabájuk egészségét, ha a gyümölcsöt például a fürdővizébe teszik. A magyar néphagyományban az eljegyzéskor, házasságkötéskor adott alma szerelmi jelkép is egyben. A téli időszakban emiatt gyakran használták szerelmi jóslásra, termékenységvarázslásra is.

Napi egy alma valóban távolt tartja az orvost?

Az alma ezen pozitív hatását természetesen egy az egyben nem tudjuk kijelenteni, bár elég sok kutatás tárta már fel az almában rejlő vitaminok, ásványi anyagok, rostok, valamint egyéb, biológiailag aktív összetevőket. Az alma fogyasztásának kedvező tulajdonságai részben a pektintartalmának köszönhetők. A pektin egy vízben oldható rost, amely az emésztés során nagy részt feldolgozatlanul kerül ki a szervezetből. Az alma pektinjét a belekben élő baktériumok képesek a bélnyálkahártyák felületét védő anyaggá átalakítani, ennek köszönhetően az alma enyhítheti például a hasmenést, de ugyanolyan kedvező a székrekedés esetén is. Az emésztőrendszerre kifejtett kedvező hatásai miatt a legtöbb diétában is helyet kap, de azért nem mindegyikben.

Az a fránya fruktóz!

Az utóbbi években a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor igazi közellenséggé avanzsált. Bár azt ma már azért remélhetőleg mindenki tudja, hogy a gyümölcsökben természetes módon megtalálható fruktóz táplálkozás-egészségügyi hatásai jelentősen eltérnek az élelmiszeripar által édesítőszerként alkalmazott fruktózétól. Mégis adódnak olyan helyzetek, amelyekben az alma fruktóztartalma nem kívánt összetevőnek minősül.

Forrás: Shutterstock.com / Danijela Maksimovic

A fruktózzal kapcsolatos emésztőrendszeri problémákat illetően meg kell különböztetni két állapotot: a fruktózintoleranciát és a fruktóz malapszorpciót. A fruktóz malapszorpció a fruktóz felszívódásának zavarát jelenti. A hátterében a szacharáz enzim hiánya is állhat. Jellemző tünetei között a gázképződés, hasi fájdalom, hasi görcsök, laza széklet vagy hasmenés jelentkezik. Az örökletes, veleszületett fruktózintolerancia egy enzimhiányos állapot, amelyet a fruktóz lebontásához szükséges enzim (fruktóz-1-foszfát-aldoláz) hiánya okoz, és ez okoz súlyos, már csecsemőkorban, a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkező tüneteket. Hosszútávon maradandó szervi károsodást (máj, vese), és fejlődésbeli elmaradást is okozhat, ha nem kezelik megfelelően.

A két állapot a diétát tekintve is eltér. A fruktóz malapszorpció esetén az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók a fruktóztartalmú élelmiszerek, míg a fruktózintolerancia nem gyógyítható, de a szigorú fruktózmentes diétával teljes értékű élet biztosítható. Az almával ezek úgy kerülnek összefüggésbe, hogy az alma a közepes, ill. nagy fruktóztartalmú gyümölcseink közé tartozik, így az egyéni állapottól függően a diéta vagy csak kevés almát tartalmazhat, vagy semennyit sem. Az egyéni étrendet az orvosi diagnózis birtokában dietetikussal javasolt összeállítani.

Pollenallergiások figyelem!

A nyírfapollen-allergiások sem dőlhetnek hátra, esetükben keresztallergiás reakciók léphetnek fel az alma fogyasztásakor is. Ilyenkor a szájüregben jelentkezik az allergiás válasz. Kellemetlen viszketés, ajak-, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán akár anafilaxia is jelentkezhet. A tünetek kialakulását az is befolyásolja, hogy hőkezelve lett-e az alma, mivel a nyers alma keresztreakciót hozhat létre, a főtt vagy sült alma viszont nem. Szeretünk almakompót!

Lám, a minden napra jutó alma sem mindenki számára okoz ugyanakkora örömöt. Így előfordulhat, hogy némely családoknál nem mindenki fogyaszthatja el a maga gerezdjét. Ilyenkor az együttlét örömének kell jelképeznie a családi összetartozást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek