A tökmagot és a tökmagolajat is használjuk fel Halloweenkor!

A hátborzongató sminkek, jelmezek és díszletek mellett a sötétben világító tökfejek is hozzátartoznak a Halloweenhez. Kétségtelenül nem magyar szokás, de az őszi időszak kedvelt elfoglaltsága lehet a tökfaragás, vagy a finom tökök sütése főzése, a tökmagszárítás vagy az olajpréselés. Ezért aztán ne feledkezzünk meg arról, hogy a tök húsa mellett ezeket is remekül fel lehet használni.

A sütőtök egyike a világ legnépszerűbb zöldségféléinek, amit divatos szóval akár funkcionális élelmiszernek is nevezhetnénk. A jolly joker zöldség azért különleges, mert szinte minden része felhasználható és alig vész belőle kárba valami, ha odafigyelünk a feldolgozására. A magjának például nem kell mezőgazdasági hulladékként végzie, és otthon sem kell feltétlenül kidobni a főzés és sütés után, hiszen olyan bioaktív vegyületek gazdag tárháza amiről talán nem is tudunk.

Forrás: Shutterstock.com / Iryna Mylinska

Az elmúlt években számos tanulmány számolt be a tökmag és a tökmagolaj egészségügyi tulajdonságairól, antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló hatásairól. Az idei Halloween szóljon tehát a tökmagról és a tökmagolajról is!

Túl a jól bevált recepteken

Kezdjük előbb azért magával a tökkel! Októberben a legtöbb család asztalán megfordul a sütőtök valamilyen formában. Egyrészt ez az őszi szezon egyik legkedveltebb zöldségféléje, legyen szó a hosszúkás sütőtökről, vagy a gömbölyded Hokkaidó tökről, mindkettő isteni sült tökkként, mézesen és édesen, vagy olívaolajosan és fűszeresen. De elkészíthetjük őket krémlevesnek és sütőtökös pitének is. De csak rajtunk áll mit találunk ki belőle, adjunk utat a kreativitásunknak és készítsünk minél többféle egyéb ételt is a sült tökből!

Próbáljunk ki egy sütőtökös pitétForrás: Dilyara Garifullina/ Unsplash

Viszont nem csak az ízlelőbimbóinknak teszünk jót, ha ősszel sütőtök kerül az asztalra; ennek a zöldségnek a révén ugyanis a karotin- (az A-vitamin előanyaga), a B 1 -, B 2 -, B 5 -, C-, E-vitamin-, folsav-, valamint kálium-, foszfor-, vas-, réz-, és mangánfelvételünket is növelhetjük.

Az is megtalálja a számítását, aki az édes, s az is, aki sósabb, pikánsabb ízvilágot kedveli. A megsült sütőtökből készülhet a sütőtökös pitén kívül muffin, keksz, brownie, palacsinta, chutney, de gazdagíthatja a burgonyapürét is. Meg is tölthetjük a felezett és kivájt tököt, de a tésztás ételekre, gnocchira is jól illik a párolt sütőtök. Mivel pürésítve jó kötőanyag lehet, így fasírt, hamburger alapja is lehet, akár hússal, akár hús nélkül. Aki inkább szomjas, az turmix, smoothie formájában is fogyaszthatja - tejjel, növényi itallal vagy ezek nélkül - a kedvenc fűszerével ízesítve. Látható, hogy igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, kár lenne csak a  klasszikus recepteknél megmaradni.

Mire jó a tökmag és a tökmagolaj?

A sütőtök „húsán" kívül a magja is igen értékes. Megéri a vesződséget a megtisztítása, mert ez is több mindenre felhasználható. Saját magunk héjastul, vagy megtisztítva megpiríthatjuk sóban, de simán pirítva is fogyaszthatjuk saláták tetejére szórva, vagy éppen a reggeli műzlibe keverbe. 

Forrás: Shaun Holloway / Unsplash

De akkor is jól járunk, ha tökmagolajat vásárolunk étkezési célra. Természetesen minél jobb minőségű termék, annál több előnyét élvezhetjük ki. A gasztronómiában egyedi, koncentrált tökmag íze és bársonyos sűrűsége miatt kedvelik, illetve a színe is feldobja az ételeket. Emellett azonban számos kozmetikai termékben is használják, például hajápoló és hajnövekedést segítő szérumok összetevője is.

A tökmagolaj egyébként különösen gazdag telítetlen zsírsavakban, például linolsavban és olajsavban, amelyek pozitívan hatnak a szív egészségére, és a vércukorszint alakulására is.

A tökmagolaj emellett nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket (polifenolokat és karotinoidokat), amelyek hatásosak a gyulladásos és a krónikus betegségek esetén. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy különösen hasznos a jóindulatú prosztata hiperplázia (megnagyobbodás) kezelésére is. Ezért a férfiaknak mind a tökmag, mind a tökmagolaj gyakori fogyasztása javasolt.

Ajánlott, hogy a férfiak gyakran fogyasszanak tökmagolajat isForrás: fredredhat / Shutterstock.com

A felsorolt számos előnyös hatás mellett azt is fontos megemlíteni, hogy mint szinte mindenre, így a tökmagolajra is kialakulhat allergia, ezért, ha a tökmagolaj külső, belső használata esetén szokatlan tüneteket tapasztalunk, akkor hagyjuk abba a fogyasztását,vagy a kezelést, és forduljunk orvoshoz, hogy kiderítsük a probléma eredetét!

Személyes tapasztalatom, ami miatt sajnos le kellett mondanom a tökmagolaj áldásos hatásairól a tökmagolajjal készült ételek fogyasztásáról, a szinte azonnal jelentkező, jelentős mértékű puffadás, gyomorgörcs volt. Ezek a kellemetlen tünetek vélhetően a benne található illóolajoknak és zsírnak tudhatók be.

Mire figyeljünk a tökmag fogyasztásakor?

Bár nagyrészt biztonságosnak tekinthető a tökmag fogyasztása, az egész tökmag, héjastul, problémákat okozhat néhány ember számára. Emésztési problémák, mint például a Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban (colitis ulcerosa), más néven a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők kerüljék vagy korlátozzák az egész és a hámozott tökmag fogyasztását is! Ennek az a magyarázata, hogy a rostban gazdag magvak súlyosbíthatják a bélgyulladást, emellett gyomorpanaszokat, hasmenést, fájdalmat, puffadást és egyéb tüneteket okozhatnak.

Forrás: Anshu A / Unsplash

Akárcsak a napraforgómag (alias szotyi) nassolásakor, a hámozott tökmag esetében is érvényes, hogy mivel igen aprók, s eléggé etetik magukat, ezért fontos a mértékletesség. Könnyű túlenni magunkat az ízletes és ropogós magokkal. Ez az arra érzékenyeknél akár bőrtünetekkel is járhat, különösen a pirított, sózott magvak esetében. Éppen ezért jobb, ha megosztjuk másokkal, vagy előre kiporciózzuk a maroknyi mennyiséget, hogy ne együk meg egy ültő helyünkben a teljes zacskót, bármilyen finom is.

Források: www.ncbi.nlm.nih.gov; www.healthline.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek