Töltött káposzta és süti nélkül a vegánoknál sincs karácsony!

A karácsony a vegánoknak is karácsony. Bár ők egy kicsit másképp kezelik az ünnepi menüt, mint a nagy többség. De vajon mi kerül az asztalra náluk? Interjúalanyaink erről is meséltek.

Ma már trendi és divatos is lett vegánnak lenni, mivel nem csak az etikai, állatvédelmi és vallási szempontok, de a klímaváltozás is sokakat arra sarkall, hogy étrendjükkel is tegyenek a bolygónk egészségéért. Mégis, mindmáig elég megosztó téma, s mindenevők és a vegánok oldaláról is számos ellentét feszül egymásnak. Gyakran teljesen feleslegesen. Alábbi interjúinkkal is szeretnénk ezen a feszültségen enyhíteni, s megmutatni, hogy békés együttélés is lehetséges a különféle étrendet követők között.

Egy ínycsiklandozó zöldséges harapnivaló: sült paszternák mézes mustármázzal. Vegánoknak méz helyett cukorral is elkészíthetőForrás: Shutterstock.com / Bartosz Luczak

Tény, hogy napjainkban sokkal könnyebb helyzetben van az, aki vegán módon szeretne élni, étkezni, mint akár csak néhány évvel ezelőtt. Jóval több a lehetősége a változatos étrendre, könnyebb beszerezni az állati eredetű összetevőktől mentes, növényi alapú alapanyagokat. Bár kétségtelen, hogy ezek ára adott esetben nem feltétlenül olcsó. Összességében azonban a vegyes étrendbe illeszkedő alapanyagok, élelmiszerek árán is megfigyelhetünk némi emelkedést az utóbbi időszakban.

Egy anya mindent megtesz a gyerek boldogságáért

Bálványossy Mónika, aki civil életében egy irodaház üzemeltetésért felel, két gyermek édesanyja. Lánya, Iza (21) kapcsán beszélgettem vele arról, hogyan tudja menedzselni, ha két gyermeke közül az egyik vegán módon étkezik. Iza színésznek tanul, s pozitív kisugárzása és saját példája révén több barátját motiválta már arra, hogy több zöldséges ételt egyen.

Mikor döntött úgy a lánya, hogy vegán életmódot szeretne folytatni?

Iza az általános iskolában vegetáriánusként kezdte, és kb. 7. osztályos korától kezdve lett vegán. Sajnálja az állatokat, ezért nem eszik semmilyen állati eredetű ételt. Mindennek utána olvasott, tájékozódott, és utána döntött a vegán életmód mellett.

 

Bálványossy Mónika és lánya, Nagy IzabellaForrás: Travelo

Hogyan reagált a család és a szűkebb környezet erre a döntésre?

Elfogadtuk és igyekeztünk figyelni arra, hogy így is legyen mit ennie. Szerencsénk van, mert a kezdetektől ő süt-főz magára, nem tőlünk várta el, hogy pluszban elkészítsük az ő ennivalóját is. Szerencsés módon a nagyszülők is partnerek ebben, anyukám külön főz neki, ha meglátogatjuk.

Hogyan oldották meg az iskolát és az egyéb helyeken történő étkezést?

Az iskolában Iza nem nagyon evett. Iskola után a nagymamához ment, és ott kapott ebédet, uzsonnát. Ha elutaztunk, mindig vittünk magunkkal olyan alapanyagokat, amiből tudtunk neki is főzni. Nyugat-Európában és Budapest néhány éttermében könnyebb vegán ételeket találni, mint mondjuk Kelet-Magyarországon. Most már azért egyre több gyorsétteremben és pizzériában is akad vegán választék.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget, kihívást?

Igazából csak az alapanyag árak plusz költsége okoz nehézséget. Mást nem tudok mondani, mert nem volt arra példa, hogy ne tudtunk volna valamilyen megoldást találni az étrendjére. Általában előre gondolkodtunk és, ha útra keltünk, mindig vittünk magunkkal neki való alapanyagot is a biztonság kedvéért.

Fűszeres gomba, kelbimbó, répa és karfiol egytálételForrás: Shutterstock.com / Viktor Kochetkov

Szülőként hogyan tudja támogatni a lánya döntését, étrendjét?

Elfogadtuk, úgy vásárolunk, hogy mindig legyen otthon vegán alapanyag is. Keresek recepteket, és próbálok neki besegíteni a napi étrendje elkészítésében.

Kértek szakértői segítséget Iza étrendjének összeállításához?

Igen, egyszer elvittem őt egy dietetikushoz, és ott átbeszélték, hogy mi az, ami mindenképpen benne kell, hogy legyen az étrendjében, gondolok itt a megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra, az elegendő fehérjére, zsírra és szénhidrátra.

A szervezet sok mindenről nem tud lemondani
„A fehérje mellett a kalcium, B12-, D-vitamin, vas, ómega-3, a cink és a réz terén adódhatnak még hiányok, ezekre részben a vegyes, változatosan összeállított menü, részben a szükség szerint és gondosan kiválasztott étrend-kiegészítő(k) lehet(nek) a válasz. Emellett érdemes rendszeres orvosi kontrollra is járni, az esetleges hiányállapotok időben történő kiszűréséhez." – Részlet a vegán étrendről szóló korábbi írásunkból.

Mit terveznek sütni, főzni karácsonykor, ami illik a lánya étrendjébe is? Vannak olyan vegán ételek, amelyek megszokottak vagy minden évben valami újat próbálnak ki?

Általában Iza külön kap enni karácsonykor, így része tud lenni a családi étkezésnek. Tavaly főzött külön magának, szerintem idén is valamit kitalál. Anyukám szokott neki külön töltött káposztát csinálni, amibe tofuból készíti a tölteléket.

Nem kell mindenkinek a vegán életmódot választania, de a mértéket fontos betartani.

Olvasónk, Blanka (32) maga is vegán. Szabadidejében sok időt tölt a természetben: fut, kirándul, túrázik. A környezetvédelem a szívügye, jó példával jár elől ennek népszerűsítésében is. Vegán receptjeit szívesen osztja meg barátaival is, inspirációként. Saját tapasztalatairól, élményeiről kérdeztem.

Mikor lettél vegán, és mi vezetett erre? Volt ennek valami előzménye?

6 éve váltottam vegán életmódra, amit előtte 6 év vegetáriánus táplálkozás előzött meg. 12 éve nem eszem húst. Ekkor fő szempont az állatvédelem volt, később kapcsolódott hozzá a környezetvédelem és az egészséges életmód utáni érdeklődés.

Hogyan reagált a családod és a szűkebb környezeted, amikor így döntöttél?

Az elején nagyon nehéz volt, mert a családban senki sem támogatott ebben. Nagymamám volt az egyetlen, aki receptes újságokat vett nekem, és közösen ötleteltünk, hogy mit hogyan lehetne átalakítani. Akkor még nem volt ennyi fajta alapanyag, így tényleg mindent zöldségből és gabonából oldottam meg. Ehhez amúgy a mai napig tartom magam.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget, kihívást?

A legnagyobb kihívást talán a mindennapos előkészületek okozzák. Szerencsém van, mert a férjem nagyon jó szakács, és az esetek nagy százalékában ő főz. Én vagyok az uzsonna- és a tízóraifelelős. Nem szeretünk feldolgozott élelmiszereket, előre elkészített ételeket vásárolni, így mindig van nálunk egy kis kajacsomag, amikor elmegyünk otthonról. Szerencsére már egyre több a lehetőség a nagyobb üzletekben is, ha mégsem lenne nálunk vegán étel. Így akár Budapesten belül be tudok szaladni akár egy vegán pékségbe és kávézóba is, ahol teljesen vegán a választék, vagy eleve van több vegán opció is. A gyümölcsök és az olajos magvak pedig bármikor megmentik a napot. Így összeségében azt mondanám, hogy a legnehezebb része (ami sok év után már rutinná válik), hogy mindig legyen nálunk valami ehető.

Mit tapasztalsz, miben változott a vegán étrend elfogadottsága mostanában?

Úgy veszem észre, hogy az emberek elfogadóbbak es nyitottabbak. Sokkal több fórumon lehet találkozni a témával. Szerintem a kulcs az edukàcióban rejlik. Úgy gondolom, hogy nem kell mindenkinek a vegán életmódot választania, de a mértéket fontos betartani. Legyen meg az egyensúly és csökkentsük a húsfogyasztást! Szerintem erre nagyon jók lehetnek a különböző húspótló készítmények, amik kiválthatnak egy-egy húsos étkezést. Ezekből minimálisan fogyasztok csak, de annak, aki minden nap eszik húst, ez jó alternatíva.

A töltött káposztának is vannak finom, húsmentes változataiForrás: Shutterstock.com / iMarzi

Ha gyermeked születne, őt hogyan táplálnád? Vegán módon vagy rábíznád, hogy majd később ő döntsön erről?

Nehéz kérdés. Jelenleg úgy gondolom, hogy otthon továbbra sem kerülne hús az asztalra. Ugyanakkor, ha valahol enne (például a nagyszülőknél, óvodában), akkor azt nem venném zokon. Egy gyerek teljesen más ember, más ízléssel és gondolatokkal, jár neki a szabadság. Amennyiben szakember javasolná, hogy másképp nem lehet megoldani a hozzátáplálást, úgy abban az esetben nagyon megnézném, honnan szerzem be az alapanyagokat (például termelőtől, stb.).

Kértél szakértői segítséget az étrended összeállításához?

Nem kértem. Szakkönyvekből és az internetről tájékozódtam. Hosszú volt a kitapasztalása annak, hogyan építsem fel az étrendemet, szóval ezt ma már másképp csinálnám. :)

Tudod már, mi lesz a karácsonyi menü? Ha még nem, mi a legkedvesebb vegán ételed, ami jól illik az ünnepi asztalra?

Karácsonykor nálunk a tradicionális irányba megy a menü. Ugyanis ez az egyetlen alkalom az évben, amikor töltött káposztát készítünk lencsével vagy gabonakolbásszal. Mindig főzünk gyömbéres zöldséglevest is egy kis algával (pl. wakaméval) gazdagítva. A süteményekre pedig nagy hangsúlyt fektetek, mert imádok sütni. Szoktam sütni bejglit, diócska süteményt és csokis kekszet. Ezeket sokszor ajándékba is adom.

A sütiknek mindig van helyForrás: Shutterstock.com / ritaphoto

Kedves Olvasóink! Úgy tűnik, a töltött káposzta nélkül sehol nincs karácsony. Vagy mégis? Várjuk kedvenc ünnepi vegán receptjeiket, ha szeretnék velünk megosztani. A legérdekesebbekből összeállítást készítünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com / VICUSCHKA

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek