Mit együnk és igyunk, hogy ne fázzunk? Négy tipp a dietetikustól

Az őszi bekuckózás már-már fogalommá vált. Egy kellemes, meleg otthon, kényelmes fotel vagy kanapé, testet-lelket melengető, gőzölgő ital és egy jó könyv. De mit tegyünk akkor, ha nem éppen ideális minden feltétel? Mit együnk, igyunk, hogy akkor se fázzunk, ha éppen nem egy kandalló vagy radiátor mellett kucorgunk?

Ahogy egyre hűvösebb, hidegebb az idő, jobban esnek az olyan ételek, italok is, amelyek hőmérsékletük és összetevőik révén is melegítik a testünket. Az egyértelműen forró, de még élvezhető hőmérsékletű italok, ételek mellett így azok is ide tartoznak, amelyek például felpezsdítik a vérkeringést, enyhén emelik a pulzust, s egy kicsit magasabb fokozatba kapcsolják a szervezetünket – egy normál határon belül. Hiszen azért nem mindig kedvező, ha hirtelen melegünk lesz, mert az ilyenkor jelentkező arcpír, elvörösödés, a meleg tapintatú bőr jelezhet allergiás reakciót is. Ilyen esetben fontos, hogy allergológiai vizsgálat is történjen annak kiderítésére, mi az az allergén, amelyet kerülni kell. Különösen a súlyos, anafilaxiás reakciót okozó esetekben.

Forrás: Rimma Bondarenko/shutterstock.com

Lássuk, mi az, amivel segíthetjük az egyéni komfortérzetünk fokozását, s kellemes melegséget érhetünk el, túlhevülés nélkül.

Meleg, forró italok

A bekuckózás alapkelléke egy csésze, bögre finom tea, ami akár koffeintartalmú, akár koffeinmentes is lehet. Az utóbbi időszak slágere a chai latte vagy a matcha latte, amelyekbe a teafű mellett tej is kerül. 

A chai tea
A chai tea (vagy chai masala) alapvetően Assam-teából készülő, különféle fűszerekkel (elsősorban csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, zöld kardamommal, édeskömény-maggal, fekete vagy színes borssal) ízesített teafőzetet jelent, amelyet tejjel (eredetileg bivalytejjel) és cukor nélkül készítenek el.

A tea tejjel elegyítése korábban csak az angolok esetében volt számunkra is értelmezhető szokás, habár Indiában is igen kedvelt ez az ízesítés, de mára nálunk is jóval megszokottabbak, elfogadottabbak a hasonló italok. A matcha (ami leegyszerűsítve porított zöld tea) szintén sokak számára nyújt alternatívát a kávéval szemben, mivel kevésbé pörget, ellenben élénkítő hatása tovább tart.

Persze nem lehet kihagyni a roham tempóban közelgő adventi vásárok kötelező kellékeit, a forró csokoládét vagy a forralt bort sem. Utóbbival azért csak óvatosan, ha vezetünk, ne hagyatkozzunk arra, hogy az alkohol elpárolgott a forralás során. Gyerekkorunk emlékeit idézheti egy meleg kakaó is, ha éppen arra vágyunk. A tejet is ma már számtalan alternatívára cserélhetjük az egyéni étrendünknek megfelelően. Bár a különböző növényi italok egyedi aromát kölcsönöznek a kakaónak, azért a fő ízvilág mégsem vész el. Arról se feledkezzünk meg, hogy a felsorolt italok nem kevés cukrot is tartalmaznak, s a sok kicsi sokra megy elve mellett a tél végére akár jelentősebb súlyfelesleggel is számolhatunk, ha sűrűn kortyolgatunk belőlük és ezekkel vészeljük át az esetlegesen jelentkező őszi-téli melankóliát.

Tartalmas levesek

Bár a kellemesen pikáns, üdítő hatású leveseket szívesen kanalazzuk tavasszal és nyáron is,
azért mégis csak ilyenkor esik jól igazán egy gőzölgő levessel csillapítani az éhségünket, s némiképp a szomjunkat is. Hiszen a levesek is hozzájárulnak a napi folyadékszükségletünk fedezéséhez. Egy tartalmas leves kiválthat egy teljes étkezést is akár, különösen, ha gazdagon készítjük, s a megfelelő levesbetéttel is dúsítjuk, ami lehet tészta, rizs, galuska, grízgombóc, töltött tészta, felcsíkozott palacsintatészta.

Forrás: Brent Hofacker/shutterstock.com

A fűszerezésen is sok múlik, így egy kevés chili, curry, kurkuma, gyömbér, vagy egyéb, a leves típusának megfelelő fűszer is fokozza a hatást. Október amúgy is elképzelhetetlen a sütőtökkrémleves nélkül. Emellé egy-két szelet pirítóst tálalva, máris kész a tökéletes őszi hangulat.

Fűszeres és csípős ételek

A különböző fűszerek hatásairól, amelyek jól esnek a hideg, borús napokon korábban már ejtettem néhány szót. Miként a chili hatásait és erősségének fokmérőjét is megtanulhatták már. Ez az az időszak, amikor bátrabban kísérletezhetünk a különböző aromákkal, mivel a harmonikus ízek mellett a pikáns, csípősebb fűszerek az emésztésünknek, hangulatunknak is jót tesznek. Fontos persze, hogy reflux, fekélybetegség, gyulladásos bélbetegség, IBS esetén csak az egyéni érzékenység mellett alkalmazzuk az intenzívebb, irritálóbb hatású ízesítőket mint a chilit, tormát, borsot, wasabit, curry-t!

Raguk hússal és hús nélkül

Bár az őszi időszakban kevesebb a nyers zöldség, azért más formában ezek az ételek sem maradhatnak ki a tányérunkról. A szezonnak megfelelően most is számos fajtából készíthetünk egyszerű, de igen laktató ételeket. A sütőtök, cékla, zeller, káposzta, sárgarépa, hagyma, karfiol, padlizsán mind remek alapanya lehet például egy sűrűre főzött ragunak is, amit hússal vagy hús nélkül is elkészíthetünk, ízlés szerint. Ha bővebb fogásra vágyunk, köretnek a tepsiben sült burgonya, édesburgonya, esetleg főtt/párolt rizs is passzol.

Forrás: Nina Firsova/shutterstock.com

Emellett egytálételként is elkészülhetnek, s akkor még kevesebb a macera a készítéssel. Így akár több napra előre is megfőzhető a család főétele. Az újramelegítéssel pedig az ízek is csak még jobban összeérnek ilyenkor. A gondosan összeválogatott étrend mellett is figyeljünk a meleg, réteges öltözködésre, hogy elkerüljük a megfázást, és több időt tölthessünk aktívan! Ha mégis fázunk, érdemes megmozgatni magunkat, akár egy túrával, így is termelünk annyi hőt és nem kevés endorfint, amivel jobb lesz a közérzetünk.

Schmidt Judit dietetikus

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek