Akár Luca macskáját is megsütheti idén, ha új ízt akar vinni a karácsonyi menübe

Mexikóban szárított tőkehalból főznek illatos ragut, a japánoknál a gyorséttermi csirkéből lett ünnepi hagyomány. Tájanként, országonként és földrészenként nagyon más a karácsonyi ételsor. Sok fogásnak megvan a maga szórakoztató története, és olyan is akad, ami épp gazdagságával hódít. A legtöbbet ezek közül mi is elkészíthetjük otthon, ha idén valami másra vágyunk a megszokott ételek helyett. Nem kell komplett menüket átvenni, egy-egy izgalmasabb fogással is fel lehet dobni az ebédet vagy a vacsorát.

Viva, pane di Toni!

Bizony, ez az olaszok karácsonyi süteménye, a panettone lesz. Többféle mese is kering az eredetével kapcsolatban, az egyik szerint a hercegi Sforza-család udvarának főszakácsa csúnyán elrontotta a vacsorát, így kuktája volt kénytelen összedobni valamit. Összekeverte, ami a keze ügyébe került, a végeredmény pedig, az édes, kalácsra emlékeztető kenyérféleség akkora sikert aratott, hogy meg is éljenezték Toni teljesítményét: „Viva, pane di Toni!"

PanettoneForrás: Julia Mikhaylova/Shutterstock

Az ünnepek környékén szinte mindenhol lehet kapni, de a nagyobb boltokban biztosan, így elég könnyen hozzá lehet jutni itthon is az olasz sütihez. Ha pedig valaki otthon akar belevágni, annak sincs különösebb akadálya. Az alap egy kelt tészta, amibe bőven kerül vaníliás cukor, mazsola, citrom- és narancshéj, a jellegét pedig eléggé megadja a speciális forma. A neten persze be lehet szerezni, de ötletes házi megoldások is vannak a helyettesítésére, például egy magas, sütőbe is tehető fazék is megfelelhet a célnak.

A tőkehalhoz száraz martini passzol

A Bacalao a la Mexicana az egyik legtipikusabb karácsonyi étel Mexikóban. A nálunk megszokott ünnepi ízvilágot némileg üti a szárított és sózott tőkehal, a latin-amerikai országban viszont alap. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy a család az asztal körül ülve sózott haldarabokat rágcsál, inkább a tradíció miatt maradt fenn ez az alapanyag – régen ugyanis kénytelenek voltak szárítani és sózni a húsokat és a halakat, hogy sokáig el tudják tartani. Mióta mindenhol van mélyhűtő, az ételek hosszú tárolása már nem téma, a hagyomány és a sózott tőkehal viszont máig fennmaradt.

Karácsonykor paradicsommal, szardellával, olajbogyóval és krumplival, esetleg hagymával vagy kapribogyóval készítik el a fogást, mely jellegében leginkább egy pörköltre emlékeztet, tehát nem hideg, nem ropogós, hanem épp ellenkezőleg, laktató, fűszeres és melengető. Ahhoz, hogy a szárított tőkehalból egy hívogató és finom fogás kerekedjen, először be kell áztatni 24 órára, és cserélgetni alatta a vizet, csak utána lehet nekilátni a tényleges főzésnek. Recept több is van a neten, ez például egy angol verzió, melynek szerzője egy pohár hideg pezsgőt vagy száraz martinit javasol a Bacalao a la Mexicana kísérőjeként.

A húsos pitében valójában gyümölcs van

Az angolok is komolyan nekifekszenek a karácsonyi evészetnek. Az előétel lehet például füstölt lazac vagy rákkoktél, a főétel általában egy ropogósra sült pulyka köré szerveződik, amihez sok-sok köret jár a sütőben sült krumplitól kezdve a különböző zöldségeken át (kelbimbó, répa, zöldborsó) a töltelékig, amit szintén nem lehet kihagyni. Az egészet nyakon lehet önteni egy adag gravy mártással is, ami körülbelül a barnamártásnak felel meg, de lehet lazítani az ízeken egy kis vörösáfonya szósszal is.

Mindezek után sorjáznak a desszertek, többek között a mince pie – a vajas tésztát régen darált hússal töltötték, de ma már szárított, édes gyümölcsök kerülnek bele –, a gyümölcszselé, a trifle (rétegezett, krémes, piskótás édesség) és persze a karácsonyi puding, ami egy igazi klasszikus.

Az angol karácsonyi puding hagyományosan egy nagyobb félgömb, de akár ilyen kisebb adagokban is el lehet készíteniForrás: Anna_Pustynnikova/Shutterstock

Ez utóbbit persze nem feltétlenül kell otthon készíteni, ha valaki nem vállalja fel ezt a macerát, bár a bolti soha nem lesz az igazi. Az elkészítés idejére többféle verzió olvasható, van, aki fél nappal számol, más hat órát ír. Benne van minden, amitől egy sütemény karácsonyi hangulatot, meleget és bőséget áraszt, ezért nem szabad spórolni sem a brandyvel, sem az aszalt gyümölcsökkel, sem a mandulával. Az alapanyagok nem mindenhol egyformák, viszont hagyományosan 13 hozzávalót tesznek a karácsonyi pudingba, ez a szám Jézust és a tanítványokat jelképezi. Valójában arra kell sok idő, hogy a keverék ízei összeérjenek, illetve, hogy a sütőben átgőzölődjön, vagyis nem nekünk kell órákig ácsorogni mellette. Az eddig gondosan titkolt puding receptjét november végén a királyi család hivatalos Instagram-oldalán tették közzé, nézzék meg itt a hozzávalókat és mennyiségeket.

Ahol hónapokig tart az ünneplés

A Fülöp-szigeteken a végtelenbe nyúlik az ünnep, mivel már szeptemberben elkezdik a karácsonyozást. A boltokat feldíszítik, szólnak a dalok, műfenyőt is be lehet szerezni, ha valaki áhítja a nyugati típusú hangulatot. Októberben már teljesen rápörögnek az ünnepre, noha hivatalosan csak december közepén kezdődik el a karácsonyi időszak. Jellemzően sonka, sajt (leginkább edami), gyümölcssaláta és sült malac kerül az asztalra. Ez utóbbi esetében nem szeletekre, hanem az egyben sült malacra kell gondolni, mely hosszú nyársa tűzve, lassan, komótosan készül.

Úgynevezett lumpia is kerül ilyenkor az asztalra, ez a zöldséges palacsintára emlékeztető étel leginkább olyan, mint egy tavaszi tekercs. Nem boszorkányság az elkészítése sem, a tésztájához liszt, keményítő, olaj, só, víz és tojás kell, míg belülre gyömbér, répa, káposzta, szójaszósz, fokhagyma és más zöldségek, sőt, némi darált hús is kerül. A tekercsekhez mártogatós is készül, ehhez citromlevet, zúzott fokhagymát, sót és borsot kell összekeverni, ízlés szerint néhány csepp halszósz is mehet bele.

A svédeknél Jansson megkísértése is terítékre kerül

Svédországban karácsonykor a Julbord a kulcsszó. Ez a terülj, terülj asztalkám valójában egyféle svédasztal (talán nem véletlenül), amelyre elég sokféle ételt kipakolnak, de persze egyáltalán nem mindegy, hogy miket. Van a választékban pácolt hering és lazac, amelyet második fogásként kenyér, sonka, sajt, májpástétom és céklasaláta követ. A zárófogás pedig meleg ételekből áll, ami lehet a jól ismert húsgolyó, sült oldalas vagy a Jansson megkísértése névre hallgató étel, ami valójában szardellás rakott krumpli, de sprotnival is el lehet készíteni. 

Luca macskájaForrás: SMarina/Shutterstock

Kell bele némi olajon dinsztelt hagyma, melyet össze kell keverni a megtisztított, feldarabolt krumplival, majd sózni, borsozni kell. Erre jön a halréteg, és egy újabb hagyma-krumpli keverék. Végül az egészet beborítjuk tejszínnel dúsított tejföllel, és forró sütőben ropogósra sütjük. Az ünnepkör részeként készül a Luca macskája nevű süti is, ami egy sáfrányos, kecsesen csavarodó, kelt tésztából készült, aranybarna finomság.

Randira csakis gyorséttermi csirkét!

Ez az ország egy kicsit, na jó, nagyon kilóg. És nem csak azért, mert a japánok alapvetően nem ünneplik a karácsonyt. A japán karácsonyi menü egy zseniális marketingfogásnak köszönheti a létét, a távol-keleti országban ugyanis az utóbbi évtizedekben szinte vallásos áhítattal rendelnek a japánok KFC menüt az ünnepek idején. Igen, ez ugyanaz a KFC, amit mi is ismerünk itthon, az amerikai Kentucky Fried Chicken, amely sült csirkére specializálódott. Ez a szokás 1970 óta tart, amikor az első japán KFC vezetője a terméket az amerikai karácsonyi pulyka helyett ajánlotta a vásárlóknak.

Az ötlet irgalmatlanul nagyon ütött, akkorát, hogy azóta nagyon-nagyon sokan – több millió emberről beszélünk – ezt tekintik ünnepi menünek, és több nappal, vagy még inkább több héttel december 24. előtt leadják a rendelésüket a legközelebbi KFC-be. A korai rendelésre szükség is van, mivel akkora az érdeklődés, hogy könnyű lemaradni a gyors csirkevacsiról, ami már csak azért is ciki lehet, mivel ez a nap valójában randinap, körülbelül olyan, mint nálunk a Bálint-nap, és ilyenkor azért illik villantani. Ezt otthon koppintani persze lehet, de azért itt a rendelés lesz az igazi megoldás.

A japán karácsony furcsaságai
A japán lakosságnak kb. 1%-a keresztény vallású, ezért a többség számára a karácsony nem vallási ünnep, szerepe sokkal inkább a Valentin-naphoz hasonlít. Annál is inkább, mivel az ünnep nem rendelkezik nagy múltú, komoly hagyományokkal, így ezt is csupán egyetlen napig ünneplik, méghozzá december 24-én. Ezen a napon amellett, hogy a KFC-ből rendelnek ünnepi vacsorát, szinte kötelességszerűen randiznak, és inkább csak a tanárokat, főnököket ajándékozzák meg. Még több furcsaságért olvassanak tovább erre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek