8 bomba jó hely, amiért télen-nyáron érdemes a Balatonig menni - 3. rész

Nagyon izgalmas látni, ahogy a színvonalas vendéglátás új életet lehel évtizedes, sőt, közel évszázados épületekbe. A Balatonnál határozottan elindult egy ilyen hullám, és csodás átalakulást visz véghez a tó környékén. A márciusban startoló új gasztronómiai és kulturális fesztivál, a Taste Balaton helyszíneit bejárva, világossá válik, hogy jó ízléssel és persze szuper konyhával bármilyen épületben lehet sikersztorit írni, legyen az parasztház, nagypolgári villa, vagy szocreál monstrum.

Villa Kabala étterem és butikhotel, Szigliget

Fölföldi Péter ügyvezető, akit budapesti projektje, a Zeller után hazahúzott a szíve a Balatonhoz, a Villa Kabala isteni bodzás fröccsével vár bennünket. Az önkormányzati tulajdonban lévő épület valóban hamisítatlan balatoni villa, magasan a dombon, hatalmas teraszaival pazar kilátást nyitva a Balatonra.  

Forrás: Villa Kabala/Facebook

Nagypolgári, mégsem hivalkodó bútorokkal, székrégiségekkel, meleg színvilágú szőnyegekkel, és sok szárított terménnyel rendezték be a vidéki természetesség jegyében. Megnyugtató, hogy Fölföldiék érzik a jelentőségét, hogy az épületnek múltja van, és mindezt szokatlanul stílusos szellemben is jelenítik meg. A kétszintes nyaralóépületet Farkas István festőművész építtette a 30-as években, dohányzó alakja hatalmas fekete-fehér fotókon tűnik fel az étterem több pontján, és egyedül a művész figurája kapott rajtuk élénk színeket.

Ahogy a korábban már említett Kristinus Borbirtokon, itt is minden a fenntarthatóságról szól, nem véletlen, hogy a Michelintől elnyerték a megtisztelő zöld csillagot. A zöldségek, mikrozöldek jelentős részét csak a kertből kell felhozni, a hazánkban még úttörőnek számító, földbe süllyesztett Walipini üvegházból, amely a fóliasátor és a pince előnyeit ötvözi a fagyok ellen.

Fölfödi Péter a Walipini kertbenForrás: Kiss Bálint

A minél több mindent, minél közelebbről beszerzési elvet az üzemeltetők véresen komolyan veszik: családi borászatuk tételeit kínálják a vendégeiknek, a szülők a tó túlpartján gazdálkodnak, ahonnan sok értékes alapanyag érkezik, a konyhán mindig abból főznek, ami éppen beszerezhető, a narancsot homoktövissel helyettesítik, és citromból is csak Lajosmizsén termesztettet használnak. Külön kerámiaműhelyük is van, ahol Péter kedvtelésből maga készíti a rusztikus tányérokat, az igazi nulla kilométeres ökológiai lábnyomú vendéglátás jegyében.

Forrás: Kiss Bálint

A kombucha ital a 90-es évek elejénél az örök élet titkaként robbant be a köztudatba. Cukros teával táplálkozó érzékeny „gombáját" félve menekítettük olyan helyiségekbe, ahová nem hatolt el a cigarettafüst - amiből akkoriban még bőven jutott beltérben is, - mert attól bizony elpusztult. Az újra reneszánszát élő, jóízű probiotikum készítésében nagyon profi a Villa Kabala, ahol nemcsak kombuchából, hanem vízikefírből is erjesztenek, sőt házi tonikot is csinálnak cukor nélkül, természetes kininnel.

Forrás: Chripkó Lili

A Taste Balaton fesztivál alatt a regisztrálók workshopon ismerkedhetnek meg a fermentált italok készítésével, de akár beállhatnak egy napra a Villa Kabala konyhájára is. A közös főzésért Szabó András séffel biztosan komoly harc indul: sokfogásos menüinek minden egyes darabja valódi kényeztetés: nemcsak az ízük, tálalásuk is ötcsillagos élmény.

Ahogy a legjobb helyek, a Villa Kabala is nagyon erős kovászos kenyérben, vajban és egyéb kencékben.Forrás: Kiss Bálint

Hableány, Badacsony 

Következő állomásunk a badacsonyi Hableány komplett időutazást kínál a múltba. A modernizmus modorát mesterien utánzó kortárs építészet sem tudna arányosabbat, szebbet alkotni ma az 1964-es épületnél.

Forrás: Hableány étterem/Facebook

Hálásak lehetünk nagy hatású, tágas, tagolatlan belső teréért is, ami még akkor készült, amikor rövid idő alatt a lehető legtöbb embert szerettek volna megetetni benne.

A Hableányban ma is meglévő teraszával együtt 800-an is asztalhoz tudtak ülni egyszerre.Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

De a tulajdonosoknak, Laposàèknak is hálával tartozunk, hogy jó érzékkel meghagyták a hatalmas „ebédlőt", sőt, extra üvegfelületekkel továbbvezették a szemet az épület belseje, a családi borászat felé.

Megmaradt a látszó gerendás mennyezet isForrás: Chripkó Lili

Szerencsére megőrizték és felújították a 18 négyzetméteres, mázas kerámiaképet is a homlokzaton. Kumpost Éva játékos, szerethető alkotása a badacsonyi és tihanyi eredetmondák szereplőiről valódi kincs.

Forrás: Hableány/Facebook

És hogy teljes lehessen a nosztalgia, Ács Ferenc séf nekiállt újrafőzni és aktualizálni a felújítás során fellelt legrégebbi, 1969-ből származó étlap fogásait. Így a 2024-es ételek mellett pontyhalászlevet, hibátlan bécsi szeletet, tapolcai lazacpisztrángot, mangalicatarját, bélszínjavát és Gundel palacsintát is rendelhetünk a Hableányban. A Taste Balaton idején pedig mindezeket egy vacsoraszínház keretében is kóstolhatjuk.

Bélszínjava Budapest módraForrás: Kiss Bálint

Kővirág, Köveskál

Kétnapos balatoni gasztrotúránk záróakkordjaként a köveskáli Kővirág elé gördülünk be a naplementében. A fehérre meszelt régi parasztházon élénken piroslik a Michelin tábla. A befűtött kemence mellett Zakar Kata, az étterem egyik tulajdonosa fogad minket a maga készítette finomságokkal. A répatorta egyértelmű kedvenc.

Forrás: Kiss Bálint

Kata híres jó ízléséről és egyedi teremtő fantáziájáról. Az étterem és az egykori bikaistállóban kialakított szobák fantasztikus berendezésével, ha lehet még egy lapáttal rátett a Káli-medencére jellemző rusztikus luxus életérzésre.

Zakar KataForrás: Kiss Bálint

Csodálatos kincseket vadászik össze a környéken, egy csomó edényt maga is készít, és az összhangot, amit a szépséges tárgyakból komponál, oktathatná. A Taste Balaton fesztiválon fogja is: terítés workshopján bárki ellesheti, hogyan varázsol egy pillanat alatt gyönyörű szervizt egy meghitt családi vacsorához.

Forrás: Kiss Bálint

Ezzel lezáruló háromrészes cikksorozatunkban a márciusban debütáló Taste Balaton fesztivál 26 résztvevőjéből 8-at mutattunk be.

A Balaton környéki új programsorozat 10 napjában az összes kapcsolódó étterem olyan, csak az esemény ideje alatt kapható tómenüvel rukkol majd elő, amellyel a leginkább képesek megmutatni magukat.

A hatfogásos kóstolómenük mellett jócskán lesznek háromfogásosak is, hogy minél több érdeklődő megengedhesse magának a gourmet-élményt. És hogy mivel készül a többi  18 résztvevő, arról itt tájékozódhattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek