Balatonalmádi, a festett lépcsők városa

Lépésről lépésre verseket olvashatunk, különleges rovarokat vagy madarakat ismerhetünk meg, érdekes történelmi eseményekkel gazdagodhatunk, vagy egyszerűen csak elgyönyörködhetünk a lépcsőfokokon megvalósuló művészeti alkotásokban. Minden egy helyen, Balatonalmádiban.

Ahogy Budapesten kirándulásnak is beillő program lehet a Kolodko-szobrok felkutatása, úgy Balatonalmádiban is felfűzhetünk egy nagy sétát a színes, művészek által festett lépcsősorok megkeresésére.

A zeneiskolához vezető lépcsősorForrás: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa / Facebook.com

Eddig voltak a tanösvények és a túraútvonalak amik mentén felfedezhettük az északi parti várost, most azonban 9 színes lépcsősor bejárásával, végigbogarászásával is eljuthatunk a legjobb helyekre. Bár gyerekkori tapasztalataimat és kedves emlékeimet alapul véve, Balatonalmádi és a hozzá tartozó Káptalanfüred eddig is szép, bejárható és fejlődő város volt, amire érdemes időt fordítani.

A színes lépcsők ötlete a helyi Aranyhíd Polgári Egyesület tagjaiban merült fel, akiknek a nevéhez fűződik a Vers a Parton, valamint a Vers a Peronon akció is, melyek indulásáról mi is minden nyáron beszámolunk.

A rejtvényes csigalépcsőForrás: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa / Facebook.com

Az egyesület most egy design projektre nyert támogatást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban. Céljuk pedig az, hogy bemutassák a kortárs képzőművészetet a városban sétálóknak, de nem hétköznapi módon - olvasható a Likebalaton.hu cikkében.

Az ötlet megvalósult

Miután kiírtak egy országos tervpályázatot Balatonalmádi 9 lépcsősorára, már csak az ötleteket kellett megvárni. A kiválasztott és megvalósult ötletek közül az egyiket a Mogyoró utcában találjuk. A lépcsőre Koleszár Stella üvegtervező művész és Komesz Borbála festőművész Kígyók és létrák elnevezésű kalandos társasjátékát festették fel.

Csikász-lépcsőForrás: ©Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Csikász-lépcsőn (a XX. század elején fiatalon elhunyt veszprémi születésű szobrászművész, Csikász Imre nyaralója mellett vezető lépcsősoron) a Balaton környékén élő veszélyeztetett rovarok kaptak helyet. Találkozhatunk itt futrinkákkal és nagyfejű csajkóval. A Csikász-lépcső alkotója a szolnoki FESS Kompánia csapata volt.

Ők további két alkotást is jegyeznek: óriási zongorabillentyűkké változtatták a zeneiskolához vezető lépcsősort, és ornamentikus virágmezővé az Erődtemplomhoz vezető egyik eldugott kis lépcsőt, melynek tetején gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.

Forrás: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa / Facebook.com

Varga Szonja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ipari terméktervező mérnök szak hallgatója, a Százlépcső (Haris köz) kilenc alsó lépcsőfokára felfelé Kasza Béla A legszebb szerelem című versének részletét, lefelé Radnóti Miklós Nem tudhatom... című versének részletét festette.

Almádi jellegzetes építménye, a Hunguest Hotel BÁL Resortot és a Balaton-partot összekötő csigalépcsős felüljárójáró sem maradt festés nélkül. Tóth Andrej grafikus- és képzőművész, a veszprémi KUNSZT! megálmodója konkrétan egy rejtvényt rejtett el a lépcsősoron.

Az utolsó színes lépcső látványosság lesz

A projekt "zászlóshajója", a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár lépcsője még készül, de október közepére úgy tűnik már megcsodálható lesz - mondta a projekt ötletadója, Czompó Gábor.

A kulturális központ lépcsője felújításra szorult, amit részben az önkormányzat már el is végzett. Ha teljesen kész lesz, felkerül rá a veszprémi születésű képzőművész, Hatala Péter színes mozaikja, ami egy igazi szelfiponttá válhat a városban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek