Húsvéti birodalom épült a Balaton déli partján, Kéthelyen

Már kezdetben is figyelemre méltó volt a somogyi falu, Kéthely húsvéti ünnepvárása, hiszen amikor 2015-ben először díszítették a település központját, már 1200 tojás ékesítette a fát, s egy másfél méteres tojás is kikerült. Azóta húsvétkor még szebb lett a község, és egyre több látnivaló akad.

Az egész fát színes tojások tarkítjákForrás: Mészáros Annarózsa/likebalaton.hu

Korábbi hírünkben már beszámoltunk róla, hogy megtaláltuk az ország leglátványosabb húsvéti parkját, szintén a Balaton déli partján, Baltonlellén, csupán 30 kilométerre Kéthelytől. Így aki húsvéti látványosságra vágyik, egyszere két helyen is találhat, autóval egymástól fél órás távolságra. 

De térjünk most vissza Kéthelyre, ahol 2016-ban még az volt a cél, hogy legyen legalább ugyanannyi tojás, mint a falu lakóinak száma, azaz 2300. Végül 3000 darabnál is több került a fára, és négy, másfél méteres tojás is díszítette a kis teret. Az elkövetkezendő években aztán mindig újabb és újabb díszek készültek.

Idén már több, mint 9000 tojás ékesíti a fát.

A település apraja-nagyja már a kezdetektől, ahogy idén is kivette a részét a munkából: rengeteg kéthelyi lakos készítette és szépítgette a különféle húsvéti dekorációkat.

A kicsitől az egészen nagy tojásokig, itt minden méretű megtalálhatóForrás: Mészáros Annarózsa/likebalaton.hu

Négynapos munkával készült egy két és fél méteres, több mint háromszáz kilós óriás tojás, melyhez 8,2 köbméter polisztirolt és 125 kilónyi vakolóanyagot használtak fel. A tojás egyik felén egy népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található. Mellette ücsörög a látogatókat várva egy hatalmas nyuszi is. Róla azt lehet tudni, hogy vasváz az alapja, s így igencsak súlyos: már félkészen is több mint kétszáz kilós volt. Mikor a váz elkészült, szénával borították be. 

A nyuszi is tekintélyes méretűre sikeredettForrás: Mészáros Annarózsa/likebalaton.hu

Ha az időjárás kedvező lesz, akkor húsvét hétfőn délelőtt tűzoltóautós locsolást is rendeznek a faluban. A húsvéti csodaország egyébként még április végéig várja a látogatókat. Utána egy másik hagyományé lesz a főszerep: a teret a falu májusfája fogja díszíteni – írja a likebalaton.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek