Sonkán innen és túl! Finom ötletek a húsvéti asztalra

A húsvéti sonka az ünnepi asztal dísze, melynek megvannak a főzési fortélyai, miként lesz omlós és ízes, de mellette még annyiféle tavaszi ízt, színt és illatot csempészhetünk rá az ünnepi tányérokra, hogy nem is hinnénk. Ezekből a finom falatokból hoztunk most egy csokorra valót, mintha éppen medvehagyma lenne!

Amikor csak tehetem haza megyek a szüleimhez Győrbe húsvétkor. Tudom, hogy édeasanyám ilyenkor a lelkével együtt kidekorálja a lakást is: ide egy kis színes tojás, oda egy bájos nyuszifigura; édesapám meg csak tűri csendben az egyre sokasodó cukiságokat. Hogy miért? Mert tudja, hogy a böjt utáni terített asztal is legalább ennyire díszes lesz. És így is van. Az ételeken már közösen végezzük el az utolsó simításokat, együtt rakjuk össze a hagyományos és új ízeket egy tálra, amiről aztán mindenki elveheti a neki tetsző finomságokat.

A szalvétanyuszi pillanatok alatt kész, és az ételek mellett az egyik fő attrakció az asztalonForrás: Shutterstock.com / Anastasia Voskresenskaya

Egy ilyen "terülj terülj" tálnak a lehetőségeit, és egy kis gasztro-történetet szedtem őssze a következőkben, elindítva velük a húsvétra készülődés időszakát itt a Travelo oldalán is.

Kezdjük a sort az ünnepi asztalok díszével, vagyis a sonkával. Mert bárhogy is vélekedünk róla, a legtöbb családban még mindig elhagyhatatlan része - valemilyen formában - a húsvéti lakomának. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb dolog, amit a húsvéti sonkával kapcsolatban be kell tartani, hogy ne főtt sonkát vásároljunk a boltban, a piacon, vagy a hentesnél, hanem érlelt, füstölt, kötözött sonkát. Ezt a recept szerint előző nap áztassuk be, majd másnap annyi órán át főzzük, ahány kilós a sonka. Ha nincs időnk beáztatni a húst, akkor több vízben és kétszer olyan hosszú ideig kell főzni. Mindkét esetben a levében hagyjuk kihűlni a húst. Így lesz rendkívül puha és omlós a végeredmény.

De ha idén egy kicsit másként szeretnénk feltálalni, akkor akár egy laktató salátát is készíthetünk a felhasználásával. A alábbi képen látható burgonya, grillezett spárga és főtt tojás csak egy salátaalap a sok közül, de már ez is tökéletesen passzolhat az egy nappal korábban megfőzött, kihűtött majd kockákra vágott sonkához, amit a héjjában főtt, majd kockákra vágott krumpli tetejére szórunk. Díszíthetjük főtt tojással, ha nincs még spárga, akkor blansírozott zöldbabbal és egy kellemesen pikáns tormás-mustáros salátaöntettel. 

Máris feltálaltuk a sonkát, de mégis egy kicsit másként, ötletesen és finoman, minden szükséges húsvéti ízzel megpakolva.

De ha nem kapunk szép sonkát, vagy éppen nem szeretjük annyira, de valami ínycsiklandozó húst mégis szeretnénk az asztalra, akkor ajánlani merem még a stefánia vagdaltat, amit most merég fedeztem fel újra, egy 2021-es Street Kitchen videónak köszönhetően.

Ebben az ételben az a jó, hogy a tölteléknek csak a képzeletünk szab határt, a vagdalt pedig melegen és hidegtálon is remekül kiváltja a sonkát. Készíthetjük egész főtt tojással, sajtal és gépsonka szeletekkel, gomba töltelékkel, aszalt paradicsommal és mozzarella golyókkal, vagy éppen olívabogyóval megbolondítva.

Jöjjenek a tojások

Egy jól eltalált főtt tojás - kinek kinek az ízlése szerint - bármikor az asztalra kerülhet, de húsvétkor még ennek a mindennapos alapanyagnak is jó adni egy kis löketet. Az egyik legfinomabb oldalát pedig akkor mutatja, ha egy ízes tavaszi kenceként, vagyis tojáskrémként tálaljuk fel, ami bizony jól áll egy szelet pirított kalács tetején, némi kicsattanóan friss retek-, vagy borsócsírával.

A Mindmegette oldalán talált recept szerint a tojáskrémhez általában 8-9 perces főtt tojást szokás használni, és ha valóban krémes állagot szeretnénk elérni, akkor a tojást aprítóban vagy botmixer segítségével dolgozzuk el kis tej, vaj, esetleg krémsajt hozzáadásával. Hogy a krémet mégjobban feldobjuk, adhatunk hozzá snidlinget és majonézt, vagy ha bátrabbak vagyunk, akkor avokádót és fokhagymát, esetleg medvehagymát, de elkészíthetjük rétegelt "pohárkrémként" is, és így a sonka egy újabb arcát is megmutathatjuk.  

Egy másik lehetőség, ha tovább gondoljuk a kaszinótojást, és összepárosítjuk a jól ismert húsvéti kísérőt a tojásos tonhalsalátával. Ez igazából annyit takar, hogy a lecsepegtetett, jó minőségű (értsd: nem a 300 forintos aprított tonhalkonzerv) tonhalat elkeverjük apróra vágott lilahagymával, 1 evőkanál majonézzel, 1 teáskanálnyi friss citromlével, ízesítjük sóval borssal, majd hozzá keverjük 5 keménytojás sárgáját. A masszát - ha lecsekkoltuk és ízre is stimmel - a félbevágott tojáscsónakokra halmozzuk és a nekünk legjobban tetsző csíra szálakkal díszítjük.

Avokádó és lazac is jöhet a tányérokra

Ha az avokádóra, mint alapanyagra rákeresünk akár a Mindmegette, akkár a Pinterest oldalán, megannyi receptet kapunk a nyakunkba. De én idén egyszerűen csak feldarabolok 2 db érett, de még nem túlérett gyümölcsöt egy tálba teszem, meglocsolom friss citromlével, hozzáadok egy közepes fej lilahagymát amit karikákra vágtam, őrölök rá egy kis borsot és egy csipet sót, összeforgatom és már tálalom is; mehet a pirított kalács tetejére. 

Természetesen avokádókrémet (guacamole) is készíthetünk belőle -  IllusztrációForrás: Shutterstock.com

A lazackrémet pedig előre elkészített levelestészta kosárkákba töltöm (a 12 darabos kosárkák az Aldi és Lidl áruházakban kaphatók), amiket csak 1-2 percig kell a sütőben sütni, hogy használhatók legyenek. 

A krémhez apróra vágok 100 gramm füstölt lazacot és elkverem egy doboz natúr Hajdú Gourmet Krémmel, amitől az egésznek egy nagyon krémes, selymes állaga lesz. Borsozom sózom ízlés szerint ha szükség van rá, de ennek a krémnek az egyszerűségében rejlik a bűvereje. A megtöltött kosárkák pillanatok alatt eltűnnek majd a tányérról, az biztos.

Ne felejtsük el a körözöttet se

A körözött nálunk hozzátartozik a tavaszi étkezésekhez. Mikor szombaton hazaérünk a roppanós retekkel, a friss újhagymával, az első napízű paprikával és uborkával, és persze egy jófajta, ropogós héjú kenyérrel. De a húsvéti asztalon is ott lehet a helye. Sonkatekercset is megtölthetünk vele, és a kaszinó tojások alá is készíthetünk belőle fészket, az unásig evett franciasaláta helyett. 

Mautner Zsófi blogjának egyik bejegyzéséből pedig azt is megtudtam róla, hogy a nemzetközi gasztronómiában liptói túróként ismerik, és a mai Szlovákia területén található Liptó a névadója. A legtöbb forrás szerint a "körözött" elnevezés arra utal, hogy a krém összetevőit alaposan összekeverik - régies kifejezéssel élve "körözik". Mondani sem kell, hogy ahány tájegység és család, annyiféle recept, de a legtöbb esetben az alapja lágy, krémes juhtúró és tehéntúró vegyesen. Van aki tesz hozzá vajat vagy tejfölt is, de ha jó minőségű a juhtúró, akkor ezek elhagyhatók.

Amiről viszont nem tudtam eddig, hogy sörrel, szardellával és kapribogyóval is lehet készíteni, ahogy Zsófi is csinálja a 30-as évek receptjei szerint. Időben vagyunk, minden alapanyagot be lehet még szerezni az ünnepekig. Ne legyünk restek kísérletezni az idén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek