Hat balatoni könyv óvodásoknak és kiskamaszoknak a magyar tenger partjára

Ragyogó napsütés, hullámzó víz, csicsergő madarak és lángos – melyik gyerek ne álmodna ilyen vakációról? Nos, ha mindehhez díszletként a Balaton is megjelenik, akkor van néhány ötletünk, milyen könyveket adjunk a gyerek kezébe, hogy nyaralás alatt is szívesen olvasgasson.

Az egészen kicsiknek....

Mi Micsoda Mini: Itt a nyár, csudajó a Balaton!

Forrás; Tessloff és Babilon Kiadó

Ki ne emlékezne a 90-es években népszerű Mi Micsoda-sorozatra? Nos, a keményfedeles, nagyméretű, leginkább általános iskolásoknak szóló ismeretterjesztő sorozatnak létezik egy 2-4 évesek számára pozicionált – természetesen kisméretű és puha borítós – változata is, szintén a Tessloff és Babilon Kiadó gondozásában.

Az Itt a nyár, csudajó a Balaton! című kiadása például abban segít, hogy a bölcsődés és az óvodás korú gyerekekkel átbeszélhessük a nyaralás részleteit: a vonatozást, a kempingezést, a csúszdázást, a vízibiciklizést, a kompozást, a kikötőt, a strandon kapható ételeket, magát az egész tavat és persze a Balatonban élő állatokat. Nyaralás előtt, után és természetesen közben is kiváló olvasmány, a korosztály azon égető kérdéseire adott kimerítő válaszokkal, mint amilyen például az "ez mi?", "de miért?", vagy a "minek?".

Bodó Béla: Brumi a Balatonon

Forrás: Holnap Kiadó

Egy igazi klasszikus a legkisebbek számára, amelyre a szülők, de talán még a nagyszülők is emlékezhetnek saját gyerekkorukból. Bodó Béla meseregény-sorozata 1956-ban indult a Brumi Mackóvárosban című opusszal, az öt részből a balatoni kalandról szóló már a negyedik a sorban, amelyet 1967-ben adtak ki először.

A történet szerint Brumi és barátai – egészen pontosan Jócsont, aki korábban még Rosszcsont volt, az édességért szünet nélkül rajongó, torkos Dagi és a félénk Panasz Muki – ezúttal azért kelnek útra közösen, hogy a Balaton mellett tölthessék a nyári vakációt. Ezzel pedig máris egy sor izgalmas kaland veszi kezdetét. A könyv lapjain megelevenedő vakáció és a számos vidám játék még szorosabbra fűzi a főszereplők között a mackóbarátságot, amely már korábban is sok próbát kiállt.

Megyery-Pálfay Adrienn: Balaton foglalkoztató és beszélgető könyv

Forrás: Libell Kiadó

Szintén a legkisebbeket segíti a nyaralás körüli események feldolgozásában ez a praktikus és vidám rajzokkal teli könyvecske. A műfaj kimondottan a beszédfejlődést hivatott segíteni, és persze az olvasóvá nevelés is fontos szempont: azzal, hogy a kicsi kedvére firkálhat, rajzolhat, máris közelebb érzi magához a könyvek világát.

A kérdések és a játékos feladványok természetes ezeken a lapokon is a Balatonhoz repítik az olvasókat. "Olyan helyzetet teremtenek, amelyben nyugodtan ölbe vonhatjuk gyermekünket, és akár a képekről beszélgetve, akár a közös emlékeket felidézve élvezhetjük egymás társaságát. Nem utolsósorban pedig, ötleteket kapunk olyan jövendőbeli közös programokhoz, melyek aztán további beszélgetések kiindulópontjai lesznek" – olvasható a könyv ajánlójában.

A jó hír, hogy a szerző a könyv célcsoportjának a 2 és 7 év közötti gyerekeket jelölte meg, így legalább a kistesó és a nagytesó akár közösen is "olvasgathat".

...és még mindig könyvek, de már a kicsit nagyobbacskáknak

Nyulász Péter: Ciprián - A Balaton Hercege

Forrás: Betűtészta Kiadó

Természetimádat, misztikum, kaland, játék és persze némi ismeretterjesztés. Nyulász Péter trilógiájának második része, a Helka – A Burok-völgy árnyai című könyv történet folytatása már egy új, különleges, kicsit macskás, kicsit tyúkszerű szereplőt hoz, név szerint Mitmitkét. 

Ebben a részben a szerző kitágítja a Helka terét: "az olvasók immár nemcsak Balatonon és környékén kirándulhatnak hőseikkel, hanem az Alföld és a Bükk egyes vidékein is. Miként lett száz halom Battán? Mit keres egy földvár a Balatonnál? Mi az a tengerszem, és miért éppen egy malomkőbányában találjuk meg? A szerző ismét számos mesébe illő, mégis valóságos helyszínt választott izgalmas történetének" – olvasható a könyv ajánlójában.

Az óvodás vagy a kisiskolás gyerek fantáziában gazdag válaszokat kaphat számos kérdésére, miközben a kiadvány valódi kirándulások szervezésére is inspirál. Nyulász Péter: Helka című könyve 2011-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve díjat.

Csapody Kinga: Utazik a család – Irány a Balaton

Forrás: Manó Könyvek Kiadó

Az Utazik a család-sorozat akkor vált igazán népszerűvé, amikor – a legszigorúbb karanténidőszakban – utazni csak fejben lehetett. A sorozat egyik talán legkedvesebb tagja, az Irány a Balaton a déli és az északi partot mutatja be. 

Ebben a részben a kedves, kissé szeles család kalandjainak tükrében egy csomó ötletet kapunk, hova érdemes benézni, merre célszerű ellátogatni, és mi az, ami a Balaton régióban érdekes lehet egy kisgyerekes család számára. Mesés útikönyv óvodásoknak és iskolásoknak, Szalma Edit rajzaival.  

 

Forrás: Kolibri Gyerekkönyvkiadó

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Ez már egy igazi ifjúsági regény a kiskamaszoknak: tökéletes, laza és szórakoztató olvasmány a nyári szünet kellős közepén, a Balaton partján. Adott egy nagyon menő, tetovált nagymama, két tini, Kriszti és Huba, aki kezdetben csak egy kincskeresős mulatságban akarnak részt venni, de aztán hamar kiderül, hogy valódi bűnszövetkezet dolgozik a Balaton partján, akik ellen azonnal fel kell venni a kesztyűt a közjó érdekében.

Közben persze igazi kincs is vár Krisztiékre, és ki tudja, talán még a tolvajokat is sikerül leleplezniük. Akárhogy is történik, a kaland során mesés tájakon járhat képzeletben az olvasó: bebarangolhatja Révfülöpöt, sétálhat a Folly Arborétumban, felmászhat a Hegyestű hatalmas bazaltorgonájára, miközben kiderül, hogy merre kell keresni a mindszentkállai titkos lépcsőt, és egy kis időre még Csobánc várába is beleshet. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek