Könyvek, amelyek a Balatonnál játszódnak – olvasnivaló a magyar tenger partjára

Terjedelmes családregény, ami magába szippantja az olvasót, nosztalgikus hangulatú kisregény, ami felráz, szatirikus írásmű, ami elgondolkodtat. Színes-szagos képeskönyv az egyik legszebb régióból, kultúrfürdő, merítkezés a 1900-as évek anekdotáiban, valamint a természettel, élővilággal kapcsolatos, tudományos igénnyel összerakott történetek. Igen, ezeket ajánljuk mindazoknak, akik olvasmányos, igényes könyveket vennének a kezükbe a Balaton partján.

Szórakoztató irodalom (ami azért el is gondolkodtat)

  • Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán - Balaton-felvidéki családregény, 5 kötet
Forrás: 21. Század Kiadó

"Az volt a cél, hogy a Balaton partján ne egy gagyi történet, hanem egy komplex, mégis olvasmányos családregény hősei elevenedjenek meg" – mondta a szerző még a 2018-as könyvbemutató alkalmából. Az Édesvízi mediterrán eredetileg trilógia lett volna, de az olvasók és a kiadó nyomására a szerző két további kötettel is bővítette a sorozatot. A kanadai, magyar és francia gyökerekkel rendelkező Oaks házaspár története összetett, rejtett összefüggéseket és az emberi lélek legmélyebb bugyrait bemutató saga, amely egyaránt szól az összecsiszolódásról és az új élet kezdetéről is, hiszen a pár a rendezett, tiszta Kanadából zuhan az édesvízi mediterrán alkalmasint kaotikus, de mindenképpen eseménydús világába. A tanárból íróvá lett Tóth Gábor Ákos tudatosan úgy írta meg Oaksék családtörténetét, hogy a sorozat elemei külön-külön, egymástól függetlenül is élvezhetőek legyenek, a visszautalásoknak köszönhetően.

  • Kiss Noémi: Balaton
Forrás: Magvető Kiadó

Kisregény? Novella? Műfajilag talán nehéz definiálni, hiszen mindössze 100 oldalas műről beszélhetünk, ugyanakkor megrázó pontosságú kordokumentum. A szocializmus időszakának szegényei és gazdagjai, a nyolcvanas évek vágyakozása a szabadság iránt, a nyaralás izgalma és öröme... és persze a bűnök, a szorongás, a legszegényebbek szorongató sorsa elevenedik meg előttünk. Az alaptörténet szerint a kisunokát úszni tanító nagypapa a stég mellett, a nádas szélén egy holttestet talál, és ezzel nem csak a Balaton vize, minden más is összezavarodik kicsit...

  • Térey János: Káli holtak
Forrás: Jelenkor Kiadó

"Debreceniként pesti, pestiként debreceni volt, modernek között konzervatív, a konzervatívok között modern" – írja a Budapest Városháza az alig két éve elhunyt Térey János íróról, költőről, drámaíróról, műfordítóról. Nos, Térey a Balatonnak is óriási rajongója volt, utolsó regénye, a Káli holtak végeredményben egy szatíra a mai ember esendőségeiről, csetléséről-botlásáról, a modern világ utalásaival és sok-sok keserédes humorral. A történet főhőse, az egyre népszerűbb színész, Csáky Alex története a kortárs színházi és filmes világ fonákságait hivatott bemutatni: a Trianoni Hamlet, a black metál Haramiák és a Káli-medencében forgatott zombiapokalipszis a Füst Milán Színház lelkes, karrierista színészének repertoárjának mind részei. A Káli-medence sajátos hangulata végig elkíséri az olvasót: láthatjuk a köveskáli gasztrofalut a nyaranta itt összegyűlő értelmiséggel együtt, közben pedig a Balaton mellett Rómában, Isztambulban, Szentpéterváron és Kolozsváron is járunk.

Ismeretterjesztő irodalom (ami kicsit regényes is)

  • Bojár Iván András-Darabos György: Nagy Káli könyv
Forrás: IVON Kiadó

Gyönyörű, nagyméretű, 500 oldalas könyv, mesés képekkel és történetekkel a Káli-medence – amelyet méltán becéznak a magyar Toscanának – arcairól, helyeiről, hagyományairól és mindenekelőtt az életérzéséről. Valamikor a rendszerváltás után a korábban elhagyatott falvakba – Salföld, Dörgicse, Köveskál, Szentbékkálla, Vászoly, Szigliget stb. – művészek, írók, festők, csúcsértelmiségiek egymástól független, mégis egymással együttműködni képes csoportja érkezett. Kialakították a maguk sajátos kis világát, a Balaton-felvidék hagyományain túlmutató, egyedi népi építészettel, településszerkezeti karakterrel, mezőgazdasági és kézműipari hagyománnyal, és egy igencsak sajátos életformával az egykori Pannon-tenger határait jelző tanúhegyek lankás tájain. Az óriási, vaskos könyvet nem a vízpartra ajánljuk, hanem csendes, esti elmélyüléshez és böngészéshez egy hűvös teraszon, egy pohár jó badacsonyi bor társaságában.

Új zsilip a Sió-csatornán. A felvétel 1891-ben készült.Forrás: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum
Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül

A jónevű ügyvéd, a "kávéházi örök csevegő" hírében álló Eötvös 1900-ban írta meg korának egyik legnagyobb könyvsikerét, az Utazás a Balaton körül-t. Eötvösnek óriási kapcsolati tőkéje és ritka jó emberismerete volt 58 éves korára, örömmel és jóízűen anekdotázott mindarról, ahogy korának kis és nagy emberei éltek, és amit az 1800-as évek történetéről megtudott, kikövetkeztetett és gondolt. Az elbeszélésfüzér máig népszerű, elsősorban a balatoni régió elkötelezett rajongóinak és történelem-kedvelőknek ajánljuk.

 

  • Schleicher Vera: Kultúrfürdő
Forrás: L'Harmattan Könyvkiadó

Schleicher Vera etnológus-muzeológus a Balaton szerelmese. A Kultúrfürdő voltaképpen a doktori disszertációjának szerkesztett, populáris(abb) keretet kapott változata, amely az 1821 és 1960 közötti Balatont mutatja be, különös fókusszal a két világháború közötti forrongó, állandóan változó időszakra. A tudós tíz éven át végzett komoly terepmunkát, hogy hitelesen mutassa be azt, ahogyan a térség üdülőövezetté avanzsált, annak minden földrajzi és társadalmi változásával együtt. A könyv balatoni lakosok és fürdővendégek számára egyaránt izgalmas olvasmány lehet.

  • Bodó Iván: Balatoni halmesék
Forrás: Scolar Kiadó

Bár a címben a "hal" szó szerepel, mégsem csak szenvedélyes vagy épp jövőbeni szenvedélyes horgászoknak ajánljuk a kötetet. Ott a "mese" szó is, mégis több annál a mű: a Balaton élővilágának páratlan gazdagságát, a víz alatti birodalom titkait mutatják be a vidám, derűs horgászkalandok, amelyek minden korosztályt megszólítanak. A szerző, Bodó Iván jókedvűen anekdotázik, ugyanakkor tudományos igényű érdekességeket tudunk meg az élővilágról, az ember és a természet kapcsolatáról. Kellemes családi olvasmány a víz partjára vagy akár otthonra, amikor a Balatonról álmodoznánk kicsit. (Borítókép: Branislav Nenin/Shutterstock - illusztráció).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek