Soma Mamagésa: A Balaton különleges erőhely számomra

Spitzer Gyöngyi, ismertebb nevén Soma Mamagésa előadóművész és életszemléleti tanácsadó huszonéves korától szerelmese a Balatonnak. Ismert emberek balatoni történeteiről szóló sorozatunk friss részében vele beszélgettünk a lélek belső munkájáról, nagy utazásairól és kalandozásairól a magyar tenger partján. Mindeközben arról is mesélt, hogy mit jelent számára átúszni a tavat, és mi köze az általa kitalált "lifetáció" kifejezésnek a balatonedericsi strandhoz.

"A Balaton számomra nemcsak a nyár, hanem a tél is"

"Huszonegy éves voltam, amikor egy barátnőm elvitt Révfülöpre, és én menthetetlenül beleszerettem az ottani csodavilágba. A Balaton azóta is különleges erőhelyem. Aztán 38 éves voltam már, amikor jött az ellenállhatatlan kísértés, hogy kell nekem oda, a Balaton mellé egy házikó" – mesél Soma a balatonedericsi házikójának történetéről, amely pici ugyan, de komfortos, és ami még fontos, hogy téliesített, cserépkályhával felszerelt.

Páratlan panorámaForrás: Soma Mamagésa

"Ez utóbbi azért is lényeges, mert számomra a Balaton nemcsak a nyár, hanem a tél is: az erdei túrák, a havas panoráma, a csend, a tájak, ahol egy ember se jár. Ha valaki olyan pörgős életet él, mint én, és sok az impulzus, akkor nagyon kell az a fajta lelassulás és állandóság, amit egy ilyen hely adhat. Amikor a hegyen napokon keresztül annyit sem kell mondanom, hogy jó napot."

Feltöltődés, belső munka és digitális detox Balatonedericsen

Ez a fajta kapcsolódása a természettel volt, hogy szó szerint életet mentett. "Hét-nyolc éve történt, hogy nagyon túlhajtottam magam, és kiment belőlem az életerő. Úgy éreztem, nincs tovább. Emlékszem, épp tél volt, lementem két hétre, pihenni. Teljesen egyedül voltam a hegyen, én fűrészeltem még a fát is, hogy be tudjak gyújtani. Akkor és ott tudtam visszarázódni az életbe, a csodálatos erőhelyemen. A házikóból Tapolcától az összes tanúhegyet és a Balatont is látom, és a táj itt mindig más: változnak a felhők, a fák, a növények, a pára... csodálatos, ha a változást a természetben éled meg."

Rengeteg kérdésre itt érkezik válaszForrás: Soma Mamagésa

Soma azóta is a Balatonhoz utazik, ha igazán mély belső munkát szeretne végezni. Egy alkalommal több napos elengedő szertartást végzett Edericsen az apasebek érzékeny témakörében, de olyan is van, hogy egyszerűen csak a belső hangjára figyel: felteszi a kérdéseit, meditál, és mindig megérkezik a válasz is. Idén nyáron, a harmadik balatoni tábora után is az edericsi házikóba megy, ahol aztán egy hét digitális detoxra is sort kerít, amit igyekszik minden évben megtenni, bármilyen sokat is dolgozik.

Kedvenc helyek Ederics mellett: Csobánc és Szent György-hegy

Soma az első önismereti táborait is a Balaton mellett tartotta: Zánkán, ahol ő maga is táborozott annak idején, mint ifjú úttörő. Nemcsak az 50. születésnapi ünnepségének, de hat táborának is Badacsony adott otthont, amely egyik kedvenc helyszíne ma is. Fontos balatoni pontnak tartja még a balatonedericsi csodabogyós barlangot, ahol voltaképpen egy "szülőlyukon megy keresztül az ember", mert olyan szűkek a járatok; a hévízi csodavíz intenzív gyógyító erejét pedig maga is megtapasztalta.

Nagy kedvence még Csobánc, amelynek három pontja is van, ahonnan nagyon jól lehet látni a Balatont, és karnyújtásnyira vannak a tanúhegyek. Az összes tanúhegyet megmászta már többször is, a Szent György-hegy azonban állítása szerint egyenesen kikerülhetetlen, ha valaki a tó közelében jár.

Az 50. születésnapja alkalmából tartott szertartás a Balatonnál, édesanyja és testvérei körébenForrás: Soma Mamagésa

"Egyszer tavasszal kihasználtam azt, hogy kevesen járnak errefelé, és kifeküdtem a hegyre. Jó két órát feküdtem a földön, és amikor felkeltem, teljes egységélményt éltem át a sassal, amely épp fölöttem körözött. Több hasonlóan erős transzcendens élményem is főződik ezekhez a helyszínekhez." 

A "lifetáció" és a Balaton átúszása kihagyhatatlan programok

"No és persze a lifetáció mestere is vagyok. Hogy mi is az a lifetáció? Maga a kifejezést három szóból – a levitáció, a lifegés és a meditáció – alkottam meg, és számomra a teljes kikapcsolódást és feltöltődést jelenti. A balatonedericsi strandon bérelek egy kabint, ahol öt-hat féle gumimatracot is elhelyezek, mert mindegyik más érzetet ad: a legjobban a kispárnás verziót szeretem, hűvösebb idő esetén pedig akár a dupla matracra is szükség lehet. Nagyjából egy, másfél kilométerre a fürdőzöktől bemegyek a vízbe, a kezemet egy régi rongy segítségével egy karóhoz erősítem a nádashoz közel, hogy ne sodorjanak el a hullámok, és aztán ott lifetálok... vagyis lebegek és meditálok a vízen. Az eddigi csúcsom 8,5 óra volt ebben a műfajban, megszakítás nélkül. Tökéletes színtere ez a meditációnak, a hatalmas belső utazásoknak."

Imádja a magyar tengertForrás: Soma Mamagésa

"Persze nem mindig csak libegek, többször is átúsztam már a Balatont. Érdekesség, hogy a legjobb eredményt, 2 óra 30 percet akkor úsztam, amikor 19 fokos volt a víz, a legrosszabb, 3 óra 45 perces időmet pedig akkor, amikor 26 fokig melegedett a Balaton. A cél az, hogy amikor ott vagyok, egy órát minden nap tudjak úszni a Balatonban. Eleinte nagyon lassan indul az egész, egy örökkévalóságnak tűnik az első negyedóra, aztán a fele után hirtelen begyorsul, az utolsó egynegyed meg már elképesztő gyorsasággal suhan el...kicsit az élet analógiája ez."

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek