Csak egy fél karácsonyfa jutott London egyik leghíresebb terére

Idén egy 8 és fél méter magas gúla formájú fényinstalláció jelképezi a karácsonyfát London King's Cross negyedében, ami elképesztően különleges lett – nézzék csak itt! – , ám a város másik részén, a híres Trafalgar téren legutóbb felállított fa egészen más okból hívja fel magára a figyelmet. 

„Hol van a többi része?" – kérdezgetik a Trafalgar téren álldogáló karácsonyfa mellett sétáló emberek, ami valóban úgy hat, mintha csak a fele érkezett volna meg, és sokan egyetértenek abban, hogy a látványa igencsak lelombozó.

A hagyományosan Norvégiából ajándékozott fenyőfa idei példányának kinézete a közösségi média felhasználói körében is villámgyorsan téma lett. "Háborúba szálltunk Norvégiával?" – viccelődött az egyikük, míg a másikuk azt írta: „Norvégia nem vette jól Ole Gunnar Solskjaer menesztését", utalva egyben arra, mintha a fát büntetésnek szánták volna azért, mert novemberben kirúgták a Manchester United norvég menedzserét. Néhányan azért megvédték a fa megjelenését, mondván, „nagyon szép ajándék és kedves hagyomány".

Egy 74 éves hagyomány vált csúf tárgyává

Az Egyesült Királyság minden évben ajándékba kap egy fát egy Oslótól keletre fekvő erdőből köszönetképpen Nagy-Britanniának a második világháború alatt nyújtott támogatásáért. Ez a hagyomány 1947 óta minden évben megismétlődik, és innentől számítják a karácsonyi szezon indulását is Londonban.

Norvégiában minden novemberben a fa kivágásakor ünnepséget tartanak, amelyen Westminster főpolgármestere, a norvég brit nagykövet és Oslo polgármestere is részt vesz. Utána tengeren szállítják az Egyesült Királyságba, ahol teherautón szállítják kiállítási helyére. Végül egy hidraulikus daru segítségével állítják fel a fát a téren, és energiatakarékos izzókkal világítják meg.

Jó hír azonban, hogy idén az énekesek, zenészek már visszatérhetnek a Trafalgar térre, miután tavaly a járványügyi korlátozások miatt törölték az ilyen jellegű ünnepi összejöveteleket. A Trafalgar tér először ad otthont majd egy belépőjegyes újévi ünnepségnek, a Temze partjára tervezett hagyományos tűzijáték helyett – írja a standard.co.uk.

Címlapkép: David Mark/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek