Csokoládékrémes masszázzsal lazíthat a Tenkes kapitányának városában

Várában forgatták az első magyar tévésorozatot, a 60-as évek nagy sikerét pedig még mindig életnagyságú bábuk őrzik, igaz, már nem a panoptikumban. Fürdőjében rózsaolajos párával oldják a feszült látogatókat, és nincs messze Harkány fürdője sem, ha valaki gyógyulni és feltöltődni érkezik a vidékre – de az aktívabbaknak is van még néhány ötletünk a kirándulásra. Kisebb településeket, városokat bejáró sorozatunkban ezúttal Siklósra kalauzoljuk olvasóinkat.

A Siklósi Vár ősszel is vár!

Ezzel a címmel harangozták be azt az őszi programsorozatot, amely szeptember közepétől egészen október közepéig tart. Ebben az időszakban minden hétvégére jut valamilyen előadás: szeptember 26-án például Igazán sötét középkor címmel lesz előadás a korabeli büntetés-végrehajtásról, október első hétvégéjén pedig középkori fegyverekkel lehet ismerkedni, amely után a vár történetéről tartanak interaktív tárlatvezetést. Időzíteni tehát lehet, ha valaki kimondottan szereti egyik vagy másik témát, de ha nem jön össze a dolog, máskor is nyugodtan érkezhet, mert itt mindig van látnivaló.

A siklósi várForrás: Zsolt Biczo/Shutterstock

A vár történelméről egészen hosszan írhatnánk, hiszen az első köveket az alaphoz még valamikor 1260 körül rakták le. Az eseménydús krónikába azonban nem fogunk most bele, Corvin Jánostól a Perényieken és a Batthyány családon keresztül sok főúri család birtokában volt a vár, utoljára pedig a Benyovszky família mondhatta magáénak egészen 1944-ig, amikor is Batthyány Lujza grófnő férje, Benyovszky Móric halála után eladta a Honvéd Kincstárnak. 1956-ban elkezdték felújítani, kialakítottak benne szállodát, éttermet és nem utolsósorban múzeumot – legutóbbi felújítása pedig 2010-ben volt, ekkor építették többek között a Látogatóközpontot is.

Látott már nemesi börtöncellát?

A siklósi vár nem az a jellegzetes, sziklafalba ékelődő erődítmény, mely körül mindig hangosan fütyül a hideg szél. Mivel egy kisebb magaslaton épült, nagyon könnyű a bejutás, de ha ez egész építményt nézzük, akkor is inkább egy erős fallal körülvett légies palotáról van szó, mint karcos végvári vitézek egykori rideg lakhelyéről. Bár a vár középpontja ez a kastély, egyes részein nagyon szépen lehet látni az egymást követő stílusok jegyeit: a román kor a kezdeteket jelentette, majd felépült a gótikus kastély, végül következett a reneszánsz, amikor a várat ellenállóbbá, ugyanakkor lakályosabbá is tették.

Ma tárlatok és bemutatók hozzák elénk az egykor itt élt emberek hétköznapjait, melyet többek között reneszánsz bútorkiállításon, bormúzeumban, kínzókamrában, sőt, nemesi börtöncellákon keresztül ismerhetünk meg. És bár a Tenkes Kapitánya Panoptikum már nem látogatható – a vármúzeumot működtető cég állami támogatást erre nem kap, saját erőből pedig egyelőre nincs lehetősége felújítani –, azért a déli szárny első emeletén még mindig láthatók a filmsorozat főbb szereplői, köztük a Tenkes kapitánya, Buga Jakab, Dudva Úr és Siklósi bácsi életnagyságú bábuja. Merthogy a várban forgatták 1963-ban a híres magyar sorozatot – amely egyébként a legelső magyar filmsorozat volt. Emlékeznek a zenéjére?

A kiállítások beltéren vannak, ám a kertben is lehet sétálni. Virágzáskor bódító illattal hívogat Kanizsai Dorottya rózsakertje, de csak úgy céltalanul is lehet bóklászni a hófehér várkastély tövében – esetleg beülni egy habos kávéra az északi szárny emeletén lévő kávézóba, ha már csípősre fordul az őszi. És még egy extra tipp: a Játékország. Három éve működik a váron belül a hagyományos játszóház, ahol apródnak és hercegnőnek is lehet öltözni. A látogatókat Dorottya királykisasszony, Miklós lovag, Máté huszár, Juszuf a török és Szellő a ló várja, családoknak a belépés ingyenes.

Dzsámi a mellékutcában

Történelmi levegőt áraszt a Vörösmarty utca 2-ben álló épület is. Merthogy ezen a címen Malkocs bég dzsámija áll; a 16. századi műemlék a vártól csupán 7 perces sétára van. Az építés pontos ideje nem ismert, és az eredeti épületből sem maradt meg szinte semmi. Olyan sokszor átalakították – a 19. században egy ideig még lakóháznak is használták –, hogy az eredeti formákból nem maradt fenn sok, de a 20. század második felében indult feltárásnak, majd helyreállításnak köszönhetően 1994-re újra régi fényében tündökölhetett a dzsámi.

Malkocs bég dzsámijaForrás: skovalsky/Shutterstock

Amellett, hogy iszlám imahelyként is működik, belépőjeggyel bárki szétnézhet a szépen rekonstruált épületben. A dzsámi tavasztól őszig látogatható, de előzetes bejelentkezéssel télen is fogadnak csoportokat, melyek tárlatvezetést is kérhetnek.

Forrás: Hotel Spa Hévíz
Őszi hévízi spa élmény és wellness felsőfokon a fürdőváros különleges szállodájában
Pihenje ki a hétköznapok fáradalmait, kóstoljon bele a hévízi életérzésbe a Tófürdő szállodájában! Hévízi kikapcsolódása során a legkülönfélébb relaxáló wellness szolgáltatásokkal kényeztetheti magát nálunk, páratlan környezetben, a tó parkjában! Naponta ingyenes fürdőjeggyel járulunk hozzá tökéletes pihenéséhez. (X)

Egy mézes masszázst?

A Thermal Spa, vagyis a siklósi fürdő sincs sokkal messzebb a vártól, és magát a fürdőt is úgy alakították ki, hogy az néhány elemében emlékeztessen a várra. A létesítményben összesen hat felnőtt és három különböző vízmélységű gyerekmedence van. Négy felnőtt medencét sokféle élményelemmel is megpakoltak, többek között pezsgőágyakkal és buzgárokkal, de van sodrófolyosó és két óriáscsúszda is, amiről hatalmasat lehet csobbanni. De van szivárványcsúszda a kalandmedencében, 33 méteres kültéri úszómedence és két termálvizes ülőmedence is.

A fürdő éjjelForrás: Thermál Fürdő Siklós

A fürdőben sokféle szolgáltatás közül lehet választani, egyrészt azoknak, akik lelőhetetlen gyerekekkel érkeznek - vagyis tombolniuk, fröcskölniük és ugrálniuk kell -, másrészt azoknak, akik a fürdőre mint a nyugalom szigetére gondolnak. A gyerekek a rájuk szabott élménymedencében hancúrozhatnak, de a kisebbeknek egy játszószobát is kialakítottak beltéren, itt babakonyhában főzhetnek, színes építőkockából építhetnek és így tovább. Ha pedig valaki a nyugalmat keresi, az is a legjobb helyen jár: lehet méregteleníteni többek között fatüzelésű orosz szaunában, illatos párában lazítani az aroma kabinban, barnulni szoláriumban, és mélyeket lélegezni az immunerősítő sószobában. Ezen kívül sokféle masszázsból lehet válogatni, bár elég kemény a döntés, amikor csokikrémes és mézes masszázs is van a kínáltban. De kínálnak speciális masszázsokat gyerekeknek és kismamáknak, lehet frissülni, vagy akár teljesen relaxált állapotban szinte szétfolyni a masszázságyon.

Bor, művészet, gyógyfürdő

Siklós környékén számolatlanul tudnánk kirándulásokat ajánlani. Egy kőhajításnyira van például a Nagyharsányi Szoborpark, ahol a hegyoldalban nézik a panorámát a műalkotások. Nincs messze Villány és a Villányi Borvidék sem, ahol az ország első Borútja vezet végig. De át lehet ugrani Palkonyára is: ez a kis egyutcás falu hófehér, cseréptetős pincékkel, zöld dombokkal, Süteményes házzal és különféle boros programokkal vár.

Fehér falak és színes ajtók PalkonyánForrás: Botond Horvath/Shutterstock

Na és persze ott van még Harkány is, ahol egyszerre működik gyógyfürdő és strandfürdő. A gyógyfürdőbe a legváltozatosabb panaszokkal érkeznek betegek, mivel a víz nagyon sokat segíthet a mozgásszervi betegségek, a csontritkulás, nőgyógyászati gyulladások gyógyításában és a nyirokkeringés zavarainak javításában.

Az is egy érdekes tény, hogy a harkányi fürdőn kívül csupán két másik olyan hely van az egész világon (közülük Európához a Holt-tenger van a legközelebb), amelynek vize bizonyítottan hatásos a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében. A strandfürdőben van többek között külön sportmedence, gyerekmedence és egy nagy csúszdapark is, ahol hét különböző csúszdán – ufó, kamikaze, turbolance – lehet siklani vagy sikítani. De akár össze is hasonlíthatja a két fürdőt egy hétvégén, vagyis a Siklóson és a Harkányban lévőt, mert bárhogyan is számoljuk, a köztük lévő távolság autóval még 10 perc sincs.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek