Ha nem figyelsz, akár több millió forintba kerülhet a netezés külföldön

Ma már szinte korlátok nélkül lehet használni a mobiltelefonokat az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamai mellett Izlandon, Norvégiban és Liechtensteinben. Azonban figyelmetlenségből akár több millió forintba is kerülhet a mobiltelefon használata a külföldi nyaraláson, és ehhez Európát sem kell elhagyni. Akár már pár perc Instagram-használat is több mint százezer forintba kerülhet, de a háttérben futó alkalmazások is súlyos költségekkel járhatnak. Mutatjuk mikre figyelj, hogy elkerüld a bajt.

Nem várt, csillagászati összegű költségeink lehetnek, ha külföldön mobilozunk - illusztrációForrás: Shutterstock/Pablo Calvog

Az EGT-n kívüli országokban a magyarországinál általában jóval magasabb díjszabással lehet telefonálni, a tagállamokban azonban az uniós roamingrendeletnek köszönhetően a "Mobilozz úgy, mint otthon" elve érvényesül. Ennek köszönhetően ha egy európai nyaralás helyszínéről hazatelefonálunk, a Magyarországon megszokott díjakon tehetjük meg.

A hívások fogadásáért a szolgáltatók nem számíthatnak fel díjat. A mobilinternetezéskor főszabály szerint a hazai adatkeretüket használhatják a felhasználók "barangolás" közben is, korlátozás és felár nélkül, azonban korlátlan vagy olcsóbb díjcsomagok esetén a szolgáltatók meghatározhatnak egy külön roaming adatkeretet, ebben az esetben csupán ennek erejéig lehet mobilnetezni a külföldi tartózkodás alatt.

Az utazás előtt emiatt érdemes ellenőrizni a rendelkezésre álló díjcsomag roaming adatkeretét a szolgáltatónál vagy annak applikációjában, és ha ez elfogy, kiegészítő adatkeretet lehet vásárolni.

Amikor valaki belép egy másik országba, a szolgáltatónak SMS-ben kell tájékoztatnia az adott országban érvényes roamingdíjakról és egy korlátot is biztosítania kell: a számla ilyenkor nem haladhatja meg az 50 eurót.

Fokozottan kell figyelni az ukrán vagy a szerb határnál

Az EGT-n kívüli országok határainál, például az ukrán vagy szerb határnál érdemes odafigyelni a "szándékolatlan" roamingra is: automatikus hálózatválasztás esetén ugyanis a telefon átkapcsolhat egy EGT-n kívüli külföldi szolgáltató hálózatára is, mert annak jele adott esetben belföldön is erősebb lehet a hazai szolgáltatóénál.

Ez váratlanul magas roamingdíjakkal járhat, ráadásul eközben a telefon háttérben futó alkalmazásai akkor is nem kívánt adatforgalmat generálhatnak, amikor egyébként nem használják a készüléket: egy időjárás-frissítés például akár 9500 forintba is kerülhet, pár perc Instagram-használattal pedig már akár százezer forint feletti roamingdíjat is generálhat.

Az egész családnak körültekintően kell interneteznie külföldön is - illusztrációForrás: Shutterstock/d13

Repülőn ülve sem árt az óvatosság

Az utazások során érdemes odafigyelni a műholdas hálózatokra is, amelyek igénybevételéért a szolgáltatók rendkívül magas díjakat számlázhatnak.
Vannak olyan előfizetők, akik repülőn utazva több százezres, akár milliós adatforgalmat hoztak létre tudtukon kívül.

Ezt tedd, hogy elkerüld a giga számlákat

Azért, hogy az utazók elkerüljék a nem szándékos roaming költségeit, érdemes kikapcsolni okoseszközeiken az automatikus hálózatválasztást és kézileg kiválasztani az általuk preferált hálózatot, valamint a kikötők közelében és a kockázatos határvidékeken aktiválhatják a repülőgép-üzemmódot is – írja az MTI.

Videón a legfontosabb tanácsok a szakértőtől:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek