A budapesti telefonfülkék tündöklése és bukása

A fővárosi telefonfülkék a 90-es évek végén, 2000-es évek elején élték virágkorukat. Emlékeztek még amikor gyűjtögettük az aprót, hogy fel tudjuk hívni mondjuk a rokonokat Balatonon, hogy minden rendben van-e náluk? Vagy pár évvel később, amikor a telefonkártyán már csak annyi pénzünk volt, hogy szóljunk anyunak jöjjön értünk kocsival, mert zuhog az eső és nem jön a busz? Szerintem ezek remek emlékek, ezért szeretem és sajnálom is egyszerre a telefonfülkéket, legyenek azok a fővárosban vagy más városokban, falvakban.

Mindenki piros telefonfülkéje még a mobiltelefonok előttről - amikor olyan rendszeresen használtuk őket, hogy nem volt idő megrongálniForrás: Pixabay.com

Sajnos eljárt felettük az idő; ahogy megjelentek a mobiltelefonok, a fülkék kimentek a divatból, és a használatuk folyamatosan visszaszorult. A Magyar Telekom elmondása szerint, "a nyilvános telefonok használata a 90-es évek végén, kétezres évek elején volt a csúcson, ekkor egy nyilvános készülékről átlagban havonta több mint 10 órát telefonáltak az ügyfelek. Öt évvel később az átlag 6 órára csökkent, 2010-re pedig már csak valamivel több mint másfél órára. Mára havonta átlagosan kevesebb mint fél óra az egyes nyilvános készülékek használati ideje"

De akkor miért vannak még mindig üzemben, kérdezhetnénk? Ennek az az oka, hogy a Magyar Telekomnak kötelező ezeket a telefonfülkéket működtetnie. "Minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtetnie kell." 

Beragadt az ajtó és 3 perc volt egy beszélgetés

Az 1960-as években telefon csak a magánlakások egy kis részében volt, a vonalakat sokkal lassabban tudták bővíteni, mint ahogy a lakásépítések folytak, így a nyilvános telefonfülkék a mindennapi élet részei voltak. De a korszak népnevelése a telefonfülkék használatára is kiterjedt. A készülékek mellett gyakran helyeztek el olyan kis táblákat, amiken figyelmeztették a telefonálókat, hogy 3 percnél tovább ne tartsák fenn a vonalat, és ezzel a mögöttük várakozó telefonálni kívánó sort. 

Az Erzsébet körúti fülkénél Mányai Lajos színművész várakozik a Madách Színház épülete előttForrás: Fortepan / Kotnyek Antal

Szintén ezekben az években jött egy stílusváltás. A hagyományos fülkéket stílusos, ma inkább egy korai sci-fi film űrkabinjára hasonlító fülke váltotta fel. Ezek műanyagajtós ikerfülkék modernnek számítottak, de nem sokáig. Pár héttel az átadásuk után kiderült, hogy nagyon nehéz őket takarítani, az ajtók pedig állandóan beszorulnak.

Batthyány téri aluljáró és a HÉV végállomása (1973)Forrás: Fortepan/Album057
Ferenciek tere (Felszabadulás tér), aluljáró a Veres Pálné utca és a Kígyó utca torkolata között (1976)Forrás: Fortepan / UVATERV

Amint a képeken is látható, az elkövetkező évtizedekben újabb és újabb formák bukkantak fel a nyilános telefonfülkék terén. A mi egyik kedvencünk az a búraszerű kialakítás, amit a Batthyány téri aluljáró és a HÉV végállomásánál lehetett használni az 1970-es években. De az üvegkalitkáknak is megvolt a bája. Mintha a telefonálók maguk is egy vitrinbe kerültek volna kiállítási darabként.

Amikor a szél takarítja a fülkéket

A belvárosban, főleg az Andrássy út környékén egyre több felé látni sárga-zöld régimódi fülkéket, amik bájosan alakítják az utcaképet (ha szépen karban vannak tartva), de a takarításuk bizony nem könnyű. A modernebbnek számító fülkék - piros vagy rózsaszín - már úgy készültek, hogy nincs aljuk, így a szél takaríthatja őket.

Farkas és Társa Rt. két világháború között készült telefonfülkéiForrás: napibudapest.blog.hu / Gallion

Ezeket az újra gyártott, régi vágású, nyitott aljú fülkéket az 1990-es években helyezték ki az utcákra. Ma ezek a fülkék vannak többségben. És amint már említettük jelenleg 1069 db üzemel belőlük Budapesten. 

Telefonfülkék a budapesti Orczy térenForrás: Sir Morosus / Wikipedia.org / C.C. 4.0

A kártyásak már csak segélyhívásra, vagy ingyenes számok hívására használhatók, az érmés telefonokkal viszont vezetékes és mobilszámot is lehet hívni. Ezek a készülékek 10, 20, 50, 100, 200 Ft, illetve 50 cent, 1 és 2 euróval működnek.

95 éves az első fővárosi telefonfülke
Az első telefonfülkét 1928. december 13-án helyezték üzembe a budapesti Váci utca elején, a Nyugati pályaudvarral szemben. Ezt a fülkét az IBUSZ és a Magyar Vasúti Forgalmi Rt. közös cége, a Magyar Telefonautomata Rt., a Matart működtette. Érdekesség, hogy a temetőkben is fel kellett állítani fülkéket, ezeknek sötét színűnek kellett lennie.

 Forrás: metropol.hu; Budapest Könyv (Török András)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek