Landoláskor csúnyán összetört a Korean Air repülőgépe

A leszállást követően túlfutott a Korean Air Airbus A330-300-asa a Fülöp-szigeteki Cebu város repülőterén. A balesetben nem sérült meg senki, de a repülőgépben jelentős károk keletkeztek – írja az airportal.hu.

A biztonsági szolgálat egyik tagja nézi Cebu városának repülőterén a a Korean Air KE631-es járatának gépét, ami landoláskor kicsúszott a kifutópályárólForrás: AFP/Alan Tangcawan

A Korean Air gépe október 23-án vasárnap indult Szöulból a Fülöp-szigeteki Cebu City repülőterére, fedélzetén 165 utassal és 11 fős személyzettel. A repülőgép a Mactan-Cebu Nemzetközi Repülőtér 22-es jelű futópályára végrehajtott megközelítést követően alacsony magasságon kétszer is átstartolást hajtott végre az Aviation Safety Network adatlapja szerint, majd közel fél órán át 5000 láb magasságban várakozott.

Miután a hasán állt meg a gép, le is állították az ország második legforgalmasabb repülőterétForrás: AFP/Alan Tangcawan

A pilóták mintegy 55 perccel az első és 42 perccel a második átstartolást követően egy harmadik alkalommal is megkísérelték a leszállást a 22-es pályára helyi idő szerint 23 óra után, azonban a repülőgépet nem tudták lefékezni a 3310 méter hosszú futópálya végéig.

Az Airbus A330-as mintegy 80 csomós (kb. 150 km/h) sebességgel haladt át a futópálya túlsó végén és attól 360 méterre, a repülőtér külső kerítésének közelében állt meg – írta az AVHerald.

Személyi sérülést nem jelentettek, de a repülőgép összetörte a műszeres leszállítórendszer antennáit, az orrfutóműve becsuklott, és a gép orr része jelentős károkat szenvedett.

A leszállás időpontjában gyenge záporos, zivataros időjárás volt a repülőtéren. Az érintett futópályát lezárták a balesetet követően. Az illetékes hatóságok vizsgálatot indítottak a baleset okainak felderítése érdekében, egyelőre nem tudni, hogy az időjárási körülmények mellett pilótahiba és/vagy valamilyen műszaki hiba is közrejátszott-e az esemény bekövetkezésében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek