Repülés közben mindkét pilóta elaludhatott Franciaország felett

Egy New Yorkból hét és fél órával korábban felszálló Airbus A330-200-as gép nem reagált a francia földi irányítók irányítására április 30. és május 1. közötti éjszaka, hiába hívták őket. Hogy pontosan mi történt abban a 10 perces radarcsendben éjszaka Franciaország felett, azt talán csak az Ita Airways AZ609 parancsnoka tudja. Annyi bizonyos, hogy őt elbocsátották.

Az Ita Airways Olaszország állami tulajdonban lévő légitársasága - illusztrációForrás: Andreeer/Wkimedia Commons

Az eset a legrosszabbtól való félelmet keltette, és beindította a riasztási eljárásokat a katonai légierők felé. Szerencsére, erre nem került sor, mert a pilóta végül válaszolt az irányítás hívására.

A vizsgálatok során annyi már kiderült, hogy az első tiszt a szabályoknak megfelelően a pilótafülkében aludt, a kapitány viszont azt állította, hogy meghibásodhatott a rádió, ezért nem tudott bejelentkezni.

Ugyanakkor eddig még semmilyen hibára utaló nyomot nem találtak a készülék átvizsgálásakor. Ebből kifolyólag a légi cég úgy gondolja, hogy a kapitány is elszundíthatott. Bár a gépet robotpilóta vezérelte, a pilótának az első tiszt szabályosan töltött pihenője alatt ébren kellett volna maradnia. A légitársaság szerint az utasok nem voltak veszélyben – írja a corriere.it.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek