A turisztikai világtanács nem kötné oltáshoz az utazást

Miközben készülnek a Covid-útlevelélként működő alkalmazások, és több helyről is olyan feltevéseket hallani, hogy csak azok utazhatnak majd, akik megkapták az oltást, az Utazási és Turisztikai Világtanács nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni vakcinát az utazásokhoz - derül ki az airportal.com cikkéből.

Forrás: zuzana caprnkova/shutterstock.com

Miután több döntéshozó is nyilvánosan is beszélt az oltáshoz kötődő utazás lehetőségéről, Gloria Guevara, az Utazási és Turisztikai Világtanács vezetője a Reuters Next webes konferencián azt mondta, soha nem szabadna oltáshoz kötni az utazást vagy a munkába állást, mert ez a lépés ugyanolyan lenne, mint a munkahelyi diszkrimináció. Tony Fernandes, az Air Asia vezetője is egyetértett vele ebben, szerinte a globális, egységes tesztelési eljárás jelenti a légiközlekedés újraindításának kulcsát, nem pedig a vakcina.

A konferencián résztvevő egészségügyi és turisztikai szakemberek egy gyors közvélemény-kutatás alapján azonban döntő többségben egyetértettek azzal, hogy oltáshoz kellene kötni a nemzetközi utazást.

Dale Fisher, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezető beosztású munkatársa viszont a hírügynökség kérdésére hangsúlyozta: egyhamar nem fog az élet visszaállni a normális kerékvágásba, még úgy sem, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is megkezdte a lakosság beoltását.

"El kell érnünk a nyájimmunitást a legtöbb országban, de ez nem fog idén megtörténni" – mondta Fisher, hozzátéve, hogy lesz pár ország, ahol sikerrel járnak, de a határok átlépése szempontjából a helyzet még messze lesz a normálistól.

Ugyanakkor az oltás valószínűleg számos előnnyel fog járni. Mint a turizmus.com cikkéből kiderül, az izraeliek a második oltás után egy héttel egyelőre fél évre érvényes "zöld útlevelet", vagy oltási könyvet kapnak, amelynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza. Viszont továbbra is érvényben marad a maszkviselési és a 2 méteres távolságtartási kötelezettség, amíg az ország a koronavírus járvánnyal küzd.

A mobiltelefonon is felmutatható igazolás birtokában tesztelés nélkül lehet majd részt venni különböző kulturális- és sporteseményeken, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy felmutatásával ellenőrzés nélkül be lehessen lépni a majd újra megnyíló konditermekbe és uszodákba, koncertekre, szállodákba, múzeumokba, kávéházakba és éttermekbe, valamint bevásárlóközpontokba. Emellett ugyanakkor egy ideiglenes, 72 órára szóló engedélyen is gondolkodnak, amelyet azok kaphatnak meg három napra, akik nem oltatták be magukat, de a tesztjük negatív volt.

Szingapúr eközben azt tervezi, hogy enyhíti az utazási korlátozásokat azok előtt, akik megkapták az oltást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek