Megnyílt a világ legnagyobb repülőtéri múzeuma Isztambulban

  Több mint 1000 négyzetméteres múzeum nyílt az Istanbul Airport (IST) nemzetközi indulási oldalán, így egyben a világ legnagyobb repülőtéri múzeumává avanzsált. A „Törökország kincsei: Trónok arca" (Faces of Throne) című kiállítással nyitották meg, ahol 316, fontos török műtárgy nézhető meg, amelyeket 29 törökországi múzeumból gyűjtöttek össze. A múzeum interaktív játékokat is kínál a gyermekeknek, hogy szórakoztató módon mutassa be a történelmet.

  Aki beteszi ide a lábát, rögtön ízelítőt kaphat az ország történelmébőlForrás: IRIDYUM FOTOGRAF TASARIM VE REKLAM HIZ.LTD.STI/Zafer Kaptanoglu

  A múzeum azt reméli, hogy fellendíti az ország turizmusát azáltal, hogy a kultúrát és a történelmet tárja az utasok elé. A kiállításon, amely az őskortól az oszmán birodalmon a köztársasági korszakig mutatja be az ország történelmét, látható a világ első békeszerződése, a Kádesi szerződés is, ami i.e. 1259-ben jött létre az egyiptomiak és a hettiták között. A kiállításon az oszmán szultánok díszes mellényei is megcsodálhatók.

  "Ez a múzeummal egy helyen mutat be olyan eredeti tárgyakat, amelyeket egyébként nem lehetne egyszerre megnézni" – mondta Kadri Samsunlu, a repülőtér vezérigazgatója.

  Minden utas, aki beteszi a lábát Törökországba, most lehetőséget kap arra, hogy egyetlen múzeumban megtekinthesse történelmünk rendkívüli jelentőségű műtárgyait" – tette hozzá.

  A múzeum bemutatja az utasoknak Törökország 18 UNESCO kulturális örökségi helyét is, így azt remélik, hogy ez is hozzájárul ország népszerűsítéséhez.

  Nem ez az első repülőtér, amelynek saját múzeuma van. A San Francisco Nemzetközi Repülőtér 1980-ban hozta létre első kiállítását, ezzel magának tudhatta az első repülőtéri múzeumot. Ma már ennek a múzeumnak több mint 20 galériája van, ahol különböző kulturális eseményeket rendeznek. Amszterdamban, a Schiphol repülőtéren 2002 óta tartanak kiállításokat, olyan intézményekkel együttműködve, mint a Rijksmuseum és a NEMO Science Museum – írja az Airport Technology.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!