Ötezer éves romvárost újítanak fel Törökországban

A héten hozzáláttak a mai Nyugat-Törökország területén lévő ókori romváros, az ötezer éves múltra visszatekintő Aizanoi helyreállításához, melyet a település színházának és stadionjának felújításával kezdenek - adja hírül az MTI.

A színház jelen állapotábanForrás: Htkava/wikipedia.org

Az Anadolu török hírügynökség honlapja szerint a török kultúráért és turizmusért felelős minisztérium egy kütahyai üzletemberrel írt alá támogatási megállapodást a 20 ezer férőhelyes római kori színház és a 13500 ember befogadására alkalmas ókori stadion helyreállításáról. A két építményt különböző természeti katasztrófák, köztük földrengések és földcsuszamlások rongálták meg.

"A nagyjából hat évesre tervezett projekttel az a célunk, hogy olyanná tegyük ezt a helyet, amilyen az ókorban volt, hogy még több turistát csalogasson a régióba" - jegyezte meg a denizli Pamukkale Egyetem régészprofesszora, Elif Özer.

Az ókori város a 2-3. században élte aranykorát és püspöki székhely volt a bizánci korban. A Kütahya központjától 57 kilométerre lévő régészeti helyszínen található Anatólia egyik legjobb állapotban fennmaradt Zeusz-temploma is. A templomnál végzett közelmúltbeli ásatásokkor azonosított legkorábbi rétegek az i. e. 3000-ig nyúlnak vissza. I. e. 133-ban a város a Római Birodalom részévé vált.

A Zeusz-templomForrás: China_Crisis/commons.wikimedia.org

A romterületet európai utazók fedezték fel 1824-ben. 1970 és 2011 között a Német Régészeti Intézet végzett ásatásokat a helyszínen, feltárva egyebek mellett a színházat, a stadiont, két közfürdőt, hidakat és nekropoliszokat. 2011 óta török régészek végeznek ásatási munkálatokat a helyszínen.
Aizanoi 2012-ben került fel az UNESCO világörökségi helyszínek javaslati listájára.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek