Elveszett, ősi város nyomaira bukkantak Törökországban

A Chicagói Egyetem Keleti Intézetének régészei egy elveszett ősi királyság nyomaira bukkantak egy szántóföldön. A település i.e. 1400 és 600 között virágzott, és valószínűleg legyőzte a legendás Midász király által irányított államot, Phrügiát - adja hírül a phys.org.

A türkmen-karahöyüki ásatási terület környékeForrás: krasp.net

A kutatókból és hallgatókból álló csapat tavaly nyáron a Törökország déli részén található Türkmen-Karahöyüknél végzett ásatásokat, amikor egy helyi gazdálkodó felhívta rá a figyelmüket, hogy az öntözőcsatorna ásása közben egy nagy követ talált furcsa feliratokkal.

A kutatók megnézték a leletet, melyről az derült ki, hogy a területen a bronz- és vaskorában használt luvi nyelven írták, és egy bizonyos Hartapu király hőstetteit sorolja, aki az írás szerint legyőzte Phrügiát.

A régészek szerint a város, melynek nyomaira rábukkantak, Hartapu birodalmának fővárosa lehetett, körülbelül 300 hektáros területen feküdt, és egyike volt a terület legnagyobb városainak a bronz- és vaskorban.

Bár azt még nem tudják, hogy hívták a királyságot, úgy vélik, a felfedezés forradalmi. Az archeológusok további leletekre számítanak a területen, és úgy vélik, különböző épületek, emlékművek és házak fognak még előkerülni a föld alól.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek