Egy légitársaság terhességi teszt elvégzésére kötelezte egyik utasát

A 25 éves Midori Nishida még novemberben repült a Hong Kong Express Airways egyik járatán  Hongkongból az Egyesült Államok területéhez tartozó Saipan szigetre (Északi-Mariana-szigetek) – írja cikkében a BBC.

A fotó illusztrációForrás: Jan Vasek/Pixabay

A hölgy, aki most Tokióban él, de Saipanon nőtt fel, a repülés előtt kitöltött egy kérdőívet, jelezve, hogy nem várandós. Ennek ellenére a légitársaság munkatársai követelték tőle, hogy végezzen el egy terhességi tesztet, majd a mellékhelyiséghez kísérték. Amikor a teszt negatívnak bizonyult, megengedték, hogy felszálljon a repülőgépre, és végre láthassa a családját, akik több mint két évtizede élnek a szigeten.

Nishida asszony a megpróbáltatást nagyon megalázónak és frusztrálónak nevezte, és azt állította, hogy a légitársaság nem válaszolt az eredeti panaszára. A kínos eset oka az lehetett, hogy egyre több külföldi nő szüli meg gyermekét a szigeteken, mivel így lehetővé válik, hogy a kicsik amerikai állampolgárságot kaphassanak.

Egy 2018-ban készült felmérés szerint az Északi-Mariana-szigeteken több turista szült, mint lakos.

Sokan úgy gondolják, hogy a külföldi nők – köztük legtöbben Kínából – kifejezetten azért utaznak oda, hogy ott szüljék meg a gyermeküket. 

Az egzotikus kis sziget, Saipan az USA fennhatósága alá tartozikForrás: eunmi seo/Pixabay

A Hong Kong Express légitársaság kezdetben azt állította, hogy a tesztet azért kérték, hogy felmérjék, az utasuk alkalmas-e a repülésre. Most azonban elnézést kértek az incidensért. "Feltétel nélkül elnézést szeretnénk kérni mindenkitől, akit ez érint" – mondta a Hong Kong Express Airways az NBC News-nak szóló nyilatkozatában.

A légitársaság elismerte, hogy 2019. februárja óta tettek ilyen jellegű intézkedéseket a Saipanba induló járatokon annak érdekében, hogy betartassák az Egyesült Államok bevándorlási törvényeit, de az eset után azonnal felfüggesztették ezt a gyakorlatot.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek