Elkészült a híd, amely két órával lerövidíti a Zágráb-Dubrovnik közti autóutat

Három hónappal a tervezett befejezés előtt, szerda estére az utolsó eleme is helyére került annak a 2,44 kilométer hosszú hídnak, amely a Pelješac-félszigetet köti össze a horvát szárazfölddel. A híd építéséről három évvel ezelőtt állapodott meg a horvát főváros és a kínai China Road and Bridge Corporation vállalat.

Forrás: Hrvatska radiotelevizija / YouTube

A Komarna falut Ston településsel összekötő híd 55 méteres magasságban húzódik, szélessége 23,6 méter, építéséhez 66 ezer tonna acélt és 70 ezer köbméter betont használtak. A Pelješac-híd az A1-es autópálya vonalán elkerüli a bosznia-hercegovinai tengeri kijáratot – ez ellen Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum turizmusának ellehetetlenítése miatt –, így végig Horvátország területén haladva lehet majd elérni közúton Dubrovnikot, amely mintegy két órával lerövidíti a Zágrábból odavezető autóutat. 

A hídon 90 kilométer/órás sebességkorlátozás lesz érvényben, és a kétszer kétsávos hídon mindkét irányban leálló sávokat is kialakítanak. A hidat csak a jövő évi turistaszezon elejére tervezik átadni, addig ugyanis még be kell fejezni a mintegy 30 kilométer hosszú, hídra felvezető bekötőút munkálatait is – írja cikkében a Croatia Week.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek