Ingyen fürödhet ezeken a partszakaszokon a főváros közelében

Az ingyenes strandoknak csak az egyik nagy erénye az, hogy nem kell értük fizetni. A másik szeretnivaló dolog, hogy ezek a helyek szinte érintetlenül olvadnak bele a természetbe. Egy picit ki vannak építve ugyan, de általában csak annyira, hogy egy mosdó vagy egy fröccsöző legyen a fürdőzők közelében – de az is előfordul, hogy nincs más, csak a víz, a szél, a nap és a fejünk fölött susogó fák lombja.

Szentendre környéke

A Dunában elég sok helyen lehet ingyen fürdeni. Zömmel olyan helyszínek vannak a listában, melyek Budapest fölött találhatók, de azért a fővárostól délre is találunk olyan szabadstrandot, ahol megmártózhatunk a folyóban. Szentendre környékén, még pontosabban a Duna jobb partján, kapásból van négy olyan partszakasz, ahol pancsolással lehet tölteni a napot. Ezek közül az egyik legismertebb és talán a leggyorsabban megközelíthető a szentendrei Postás strand. Bár a fürdőzés ingyenes, a strandot több kényelmi megoldással is felszerelték, vannak például öltözők, mosdó és büfék, plusz játszótér a kicsiknek. A vízpart homokos, és bár gyorsan mélyül, akadnak sekélyebb részek, ahol a gyerekekkel lehet játszani. A közelben található néhány fa alá pedig be lehet húzódni, ha már nagyon tűz a nap a fejünkre.

Forrás: domelaci/Pixabay

A Szentendrei-sziget legfelső csücskében, a Kisoroszi Sziget-csúcsnál is van egy jó nagy, kavicsos partszakasz, bár elméletileg ez nem szabadstrand. Arra viszont remek, hogy egy kicsit lehűtse az ember a lábát a forróságban. Fürdéshez nem ajánlják, pihenésre viszont tökéletes, a közelben pedig egy kemping is van. Ami miatt abszolút verhetetlen, az az elképesztően szép környezet: az egyik parton a Börzsöny, a másikon Visegrád látszik. Szintén a szigeten, de jóval lejjebb található a Horányi szabadstrand. Van némi árnyék a kavicsos-homokos parton, a víz itt sem mélyül gyorsan, enni-inni is lehet a közelben.

Forrás: domelaci/Pixabay

Szintén a jobb parton találjuk a Dunabogdányi szabadstrandot. Itt is kellemesen homokos a part, és elég sok az árnyékot adó nagy fa. A víz fokozatosan mélyül, úgyhogy érdemes akár gyerkőcökkel együtt érkezni, ráadásul van nekik egy játszótér, ahol két csobbanás és homokvár építés között lehet virgonckodni. Ennivalót pedig akár a parti büfékből is szerezhetünk.

A bal parton

A gödi szabadstrand a fővárostól sincs messze. Itt két ingyenes strand is van egyébként, az egyik az Alsógödi szabadstrand, a másik a Homoksziget. Alsógödnél kavicsos part, büfé és játszótér van a kínálatban, a Homoksziget viszont egy vadregényesebb terep, ahol mosdó ugyan nincs, de cserébe egészen egyedi a hangulat. Ide leginkább akkor érdemes érkezni, amikor alacsony a vízállás a Dunán.

Nem messze pedig ott van a Dunakeszi szabadstrand, amelyiknek nagy erénye, hogy sok-sok árnyékos helyet lehet találni a kavicsos partján. Itt a víz egy kicsit gyorsabban mélyül, de a parton is nagyokat lehet játszani, többek között a játszótéren is. Van öltöző, mosdó és büfé is.

Forrás: Alfira / Shutterstock

Picit északabbra még három nagyon jó helyet találunk. Ez már nem kifejezetten a szomszédban van, de ha valaki épp arra jár, akkor Nagymarosnál is tud fürdeni – miközben a szemközti parton lévő Visegrádi várat nézheti. A part füves, homokos és kavicsos, van némi árnyék is, a víz viszont gyorsan mélyül.

Zebegénynél található egy kavicsos part, ahol a víz lassabban mélyül, így ide gyerekekkel is érdemes érkezni. A partszakasz nem hosszú, összesen körülbelül 100 méter – a közelben van a buszmegálló és a vasútállomás is. És még egy helyszín erről a környékről: Verőce szabadstrandján füves parton lehet heverészni, vagy a családdal a fokozatosan mélyülő vízben lubickolni. Röplabdapálya is van, de enni és inni is lehet a helyszínen.

Forrás: Pelle Zoltan/Shutterstock

És ha már szóba került, hogy Budapesttől délre is lehet fürdeni, akkor mutatunk onnan is két helyet. Az egyik a Vadkacsa szabadstrand Ráckevén. Itt a meder kavicsos, a part füves és van egy csomó árnyék, ahol nagyokat lehet olvasni két napozás közben. Mosdó, játszótér és büfé is van a helyszínen. Szigetcsép szabadstrandja is a közelben van. Bár a hely nem nagy, cserébe viszont füves, árnyas és hangulatos, a játszótér pedig itt is alap.

Velence még belefér?

Na, nem az olasz város, hanem egy kis utazás a tóhoz. Ez egyébként pont egy olyan hely, ahova nagyon megéri időben érkezni, ezért nem árt, ha az ember már előző este tudja, hogy reggel ébredés és reggeli után az első, hogy bevágódik a kocsiba és eltűz Velence irányába. Ennek két oka van, de egyik sem nagy újdonság. Az egyik, hogy reggel 9 után már a fél főváros az M7-esen van és a Balaton felé tart, a másik, hogy ha a délelőtt vége felé érünk csak le, akkor nyilván a parton is nagyobb lesz a tömeg.

Forrás: Andocs/Shutterstock

Az ideális forgatókönyv szerint körülbelül 9-kor már a vízparton jó lenni, ilyenkor még van arra is lehetőség, hogy kiválasszuk a heverésző bázist. A Velence Korzó és szabadstrandon ez a szabály pont nem érvényesül, mivel itt nem az árnyékos helyekért megy a hajtás, itt ugyanis olyan nincs. Napernyőt viszont lehet bérelni, a hozzá tartozó székkel együtt, vagy valamelyik büfé árnyékolója alá is be lehet húzódni, ha már nagyon erős a nap. A part homokos, egész kevés apró kaviccsal és rengeteg helyen lehet fagyizni, enni és inni. A mosdó fizetős, de ötletes módon egy pénzváltót is felszereltek a pénzbedobós kapu mellé.

Velencén még egy helyen lehet - strand jelleggel - ingyen fürdeni. Ez a Tóbíró közi szabadstrand, ahol a víz hirtelen mélyül, viszont van egy elkerített pancsoló a gyerekeknek. A part füves, a víz tiszta, van játszótér és büfé, meg egy csomó vízi sport lehetőség, többek között egy wakeboard pálya a szomszédban. De például Gárdonynál is ingyen fürödhetünk: a Holdfény Sétány szabadstrandnál a víz lassan mélyül, a part leginkább füves, de van, ahol belefér egy homokvár-építés is.

Sőt, Velencefürdő és Gárdony határán a fizetős strand közvetlen szomszédságában még mindig működik az a két éve már kapuval, kerítéssel ölelt, egyre jobban felszerelt szabadstrand is, ahol 2016-ban például a helyiek dobták össze pénzüket egy új strandlépcsőre – erről akkoriban itt írtunk.

Nyitott partszakaszból persze több is van, ezért nagyon valószínű, hogy sokaknak megvan a maga kis titkos helye, ahová szeretnek lejárni hétvégén vagy nyaraláskor. Ilyen kis kavicsos, homokos, akár árnyas partokból lehet még párat találni a Duna parton és a Velencei-tónál is, de ezekben talán az a legeslegjobb, hogy viszonylag kevesen tudnak a létezésükről. Úgyhogy már csak ezért is érdemes elindulni, és mindenkinek felfedezni a saját kis eldugott fürdőhelyét. Hiszen nyár közepe van, mikor máskor csinálnánk ilyesmit, ha nem most?

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek