Végigmotorozná Vietnamot? Ez az útvonalterv önnek szól!

Amikor eljön az idő, hogy valaki az ázsiai körutazásakor Vietnamba érkezik, és az az érzés keríti hatalmába, hogy mindent látni szeretne az országból a nyüzsgő nagyvárosoktól kezdve az eldugott kis falvakon és hegyeken át a lassan csorgó patakokig, akkor az emberek egy része motorra pattan, hiszen ezt az országot így éri meg leginkább körbejárni. Ha ön is hasonló kalandra szánná magát, akkor most hátradőlhet, mert tízrészes cikksorozatunk következő részében szerzőnk a saját tapasztalata alapján segít megtervezni élete várhatóan legizgalmasabb motoros túráját!

 

Ezt az útvonalat követve tengerpartokon pihenhet meg, festői hegyek között cikázhat, látni fogja a világ legnagyobb barlangjait és találkozhat az igazi, turisták elől rejtett, vietnámi kultúrával. Ez itt a térképen jelölt teljes útvonal:

1. Ho Si Minh-város – 3 éjszaka

Üljön le, dőljön hátra, igyon egy hideg Saigon sört, és egyen egy pho levest. Megérkezett Vietnámba, és még egy legalább 2000 kilométeres út vár önre. Ho Si Minh a legtöbb utazó számára a kezdő vagy a végpont vietnámi utazása során, így vagy úgy mindenki megérkezik ide. De talán azért érdemes itt kezdeni, mert itt a legkönnyebb motort venni és szereltetni. Ha egyedül van, de szeretne útitársakat, akkor nagyon könnyen találhat a híres Pham Ngu Lao utcán lévő hátizsákos hostelekben. (Szintén ennek az utcának a végén található az egyik legnagyobb motor bolt.) Az ismerkedés és ráhangolódás miatt érdemes néhány éjszakát tölteni, de többet nem, mert nagyon zajos és zsúfolt. Vietnám szebbik arca csak később tárul majd elénk.

2. Cần Thơ városa – 1 éjszaka (távolság Ho Si Minh-től 180 km)

Bár Cần Thơ nem egyértelmű úticél északra indulás szempontjából, mégis érdemes kis kitérőt tenni ide, hiszen itt található a híres úszó piac és a Mekong-delta. A Mekong folyó itt találkozik a tengerrel. Az AH1 nevő főút kicsit sűrű, ezért érdemes minél korábban elindulni.

Forrás: Doron / Wikipedia

3. Phú Quốc-sziget – 2 éjszaka (távolság az előző helytől 260 km)

Phú Quốc sziget a fehér homokos Sao Beach nevű partjáról híres. A sziget nincs tele turistákkal, viszont az utak sem jól járhatók. Miután meglátogattunk néhány kis halászfalut, induljunk vissza Ho Si Minh felé, és kezdjük el észak felé, Hanoi irányába az utunkat.

Phú Quốc tengerpartjaForrás: ntt / Wikipedia

4. Cat Thien Nemzeti Park – 1 éjszaka (távolság Ho Si Minh-től 160 km)

Ehhez a helyszínhez számos kis falun át vezet az út, de miután átlépte a nemzeti park bejáratát, egy komppal menjen végig a folyón, és töltsön egy éjszakát a dzsungelben. A Vietnámon keresztül motorozásban pont az a legjobb, hogy ilyen - egyébként nem tervezett - élményekben lehet része az embernek. Miután felébredt a gibbonok hangjára, és megtapasztalta a lassú életritmust ezen a nem túl ismert állomáson, indulhat is a következő helyre.

5. Da Lat – 2 éjszaka (távolság CT nemzeti parktól 190 km)

A Cat Thientől Da Latig tartó út először kis falvakon át vezet, majd a hegyekbe visz. Da Lat számos kávéültetvény otthona, végig gyönyörű kilátás tárul majd elénk ameddig itt motorozunk. A város tele van francia stílusú épületekkel, bátran töltsünk itt el egy napot, és élvezzük azt a nyugalmat, amit a város áraszt magából.

6. Nha Trang – 2 éjszaka (távolság Da Lat-tól 140 km)

Nha Trang az egyik legnagyobb tengerparti város és egy kihagyhatatlan állomás, ha motorral megyünk végig az országon. A város az amerikai haderők egyik állomása volt a vietnámi háború során. Ötven kilométerre északra találhatók a Ninh Hoa sómezők is, ahova érdemes még hajnalban elindulni, mert ahogy felkel a nap, befejeződik a munka.

9. Kon Tum – 2 éjszaka

Ha nem akarunk sűrűn megállni, bevállalhatunk hosszabb utakat is. Ilyenkor azonban számolni kell azzal, hogy fizikailag és mentálisan is nagy erőpróba elé nézünk. Megállhatunk Kon Tum és Nha Trang között, vagy vezethetünk 300 kilométert Kon Tum-ig, de itt akkor mindenképp tartsunk egy hosszabb pihenőt, és maradjunk akár három napot is. Itt számos kulturális élmény érhet minket, ez Vietnam egyik legszegényebb része, ahol kevésbé ismert helyi törzsekkel is találkozhatunk. Ez a hely tényleg megismerteti az utazót a vidéki vietnámi valósággal.

Forrás: Kovács Barbara / Travelo

10. Hoi An – 3 éjszaka (távolság Kon Tum-tól 280 km)

Idilli helyszín Vietnám közepén a kihagyhatatlan és méltán híres Hoi An. A belvárosban pörög az éjszakai élet, de a tengerparton nyugalom, a város egy részén pedig folyóparti éttermek várnak ránk lámpásokkal a fejünk felett. Szuvenírt is érdemes itt venni, hiszen rendkívül olcsó a város.

Hoi An tengerpartjaForrás: Kovács Barbara / Travelo

11. Hải Vân Pass hegyszoros

Ezen a 21 kilométer hosszú útvonalon egy óra alatt lehet átérni, így sokan képesek oda-vissza motorozni, hogy a maximumot hozzák ki abból a látványból, amit tényleg csak az ért meg, aki átélte.

Forrás: Kovács Barbara / Travelo

12. Hue – 3 éjszaka (távolság Hoi An-tól 280 km)

Hue több évszázados történelmi múlttal rendelkezik, talán a legérdekesebb város lehet útjuk során azoknak, akik ez iránt érdeklődnek leginkább.

13. Khe Sanh – 1 éjszaka

Az egyik leghosszabb háborús csata helyszíne, ahol rengeteg katona halt meg 1968. január 21. és április 8. között. Bár ma már ez az egyik legnyugodtabb szakasza a motoros útvonalnak, azért legyünk óvatosak és ne térjünk le a kijelölt útról, hiszen elképzelhető, hogy még fel nem robbant aknák hevernek
a földben.

14. Phong Nha – Kẻ Bàng Nemzeti Park – 3 éjszaka

A világ valószínűleg legnagyobb barlangja, Hang Sơn Đoòng található itt, amelyet csak 2013-ban fedeztek fel. De ebben a nemzeti parkban húzódik a Paradise nevű, második legnagyobb barlang is.

Forrás: Kovács Barbara / Travelo

15. Ninh Binh – 2 éjszaka

Itt érdemes hosszabb időt tölteni és kipihenni a hosszú utak okozta fáradalmakat. Ez a város tele van gyönyörű rizsföldekkel, érdemes ezeket felkeresni.

16. Hanoi – 3 éjszaka

Vietnám fővárosa sok utazó végpontja. Bár a várost hét és fél millió ember lakja, olyan érzésünk lehet, mintha egy óriási és nyüzsgő faluban lennénk. Az utcán idős nők mászkálnak fejükön ételekkel teli ládákkal, a város szívében kis piros műanyag székeken ülnek az idősek és a turisták, akik a nap eseményeinek megbeszéléséhez olcsó sört iszogatnak, vagy épp a forgalmas autóutak szélén vágatnak hajat.

És ha idáig eljutottunk, akkor akár be is fejezhetjük az utunkat, de megtehetjük azt is, hogy meglátogatjuk a közeli Halong Bayt. Mutatjuk:

Halong BayForrás: Kovács Barbara / Travelo

17. Cat Ba sziget – 3 éjszaka (távolság Hanoitól Hai Phong-ig 120 km)

Cat Ba szigete tulajdonképpen Lan Ha Bay-en, kicsit északra a híres Halong Bay-től helyezkedik el. Bár nem annyira ismert, érdemes itt is megpihenni egy kicsit. Hai Phon-ig még mehetünk motorral, onnan azonban már komppal juthatunk át Cat Ba szigetre, ahol rengeteg szállást találunk. A szabadidő eltöltésére hegymászási lehetőséget és egy napos vízi túrákat ajánlanak, este pedig tengeri ételeket kínáló éttermek várnak ránk. Halong Bay megközelítéséhez bármelyik hostelben vagy utcai bódénál találunk szervezett utat, igazi kihagyhatatlan úti cél.

Ha GiangForrás: Kovács Barbara / Travelo

Innen aztán elindulhatunk északra, ahol a hegyek és a vidéki emberektől kapott élmények megkoronázhatják az egész utunkat. Az általunk tanácsolt útvonal innentől valahogy így alakulna: Bac Kan, Ban Gioc vízesés, Cao Bang, Bao Lac  Dong Van és Ha Giang tartománya. Próbálják ki ezt a részt is, jó utat!

Cikkünk szerzője Kovács Barbara.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek