Listán soroljuk, mi nem maradhat ki a hátizsákból egy ázsiai utazáson

Legújabb cikksorozatunkban Délkelet-Ázsiába kalauzoljuk olvasóinkat, ahol a különböző országok mind a világ legjobb tájait, tengerpartjait, kultúráit és ételeit sorakoztatják fel, és amelyeket egyetlen hátipakkal, néhány hasznos tudnivalóval felszerelkezve bárki könnyen végigjárhat. A sorozat harmadik részében pont ezeket a csomagba pakolandó, legfontosabb holmikat sorolja fel szerzőnk, aki többször is megjárta már a világ ezen szegletét.

1. Biztosítás Délkelet-Ázsiához

Sokan féltik azokat, akik erre a tájra utaznak, mert ami messze van és egzotikus, kiváltja az emberekből a veszélyérzetet is. Tartanak a betegségektől, a rablásoktól, a balesetektől, de a saját és más utazóktól hallott tapasztalatok alapján azt kell mondanom, itt ugyanannyi esély van ezekre, mint bárhol máshol, vagy még kevesebb.

Ettől függetlenül az utas és egészségbiztosítás sosem árt, nem tudhatjuk, hogy mikor veszítjük el a táskánkat; hogy nem lesz-e allergiás reakciónk valamitől, amit korábban még nem ettünk; vagy nem gurulunk-e rá szerencsétlenül egy nagyobb kődarabra a robogónkkal. Én egyszer kerültem kórházba Kambodzsában, fülgyulladásom lett, de az itthon kötött biztosításommal hamar és zökkenőmentesen, bár drágán elláttak.

Ennél komolyabb hátizsákkal érdemes készülni, ha az egész út alatt magunkkal akarjuk vinni a teljes menetfelszerelésünketForrás: Duet PandG / Shutterstock

2. Megfelelő hátitáska és táskarendező

Bár egyszerű dolognak tűnik a táska vásárlása, érdemes kifejezetten sok időt rászánni, hogy megtaláljuk az igazit, hiszen az lesz a leghűbb és legfontosabb társunk utunk során. És mivel az út során ebből a táskából folyamatosan kis és bepakolunk, egy-két nap után már akkora káosz lesz benne, hogy pont azt nem fogjuk megtalálni, ami sürgősen kellene. Ezért találták ki a sokszor életmentő táskarendezőket, amelyek segítségével mindig pontosan tudjuk és át is látjuk, mit és hol keressünk.

3. Univerzális hálózati adapter

Érdemes utánanézni, melyik országban milyen konnektorok vannak, mert a legtöbb helyen haszontalan lehet az a csatlakozó adapter, amit itthon használunk. Érdemes univerzálisat venni, mert ahány ország, annyi verzió, és jó jöhet majd a későbbi utazásokon is. Bevallom, én alig használtam ezt az univerzális hálózati adaptert, ugyanis a legtöbb kávézóban, hostelben már vagy van átalakító, vagy eleve nyugati turistákra lett szabva minden, és így nincs is rá szükség.

4. Rúzs méretű hordozható töltő (powerbank)

Nem véletlenül került ide a rúzs méretű kifejezés, mivel egyrészt minél kisebb valami egy utazás során, annál praktikusabb, másrészt vigyázni kell, mert a repülőre csak a kézipoggyászban vihetjük magunkkal, és az akkumulátorának teljesítménye nem lehet több a 160 Wh-nál – ha mégis nagyobb, a reptéren akár el is vehetik tőlünk.

Forrás: Nito / Shutterstock

5. DEET- mentes szúnyogriasztó

A szúnyogriasztó kérdése létfontosságú, hiszen trópusi éghajlaton sok a szúnyog, és sok helyen olyan betegségeket is terjesztenek, mint a rendkívül kellemetlen és veszélyes Dengue-láz, vagy ritkább helyeken a Malária. A DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) mentességet azért szokták ajánlani, mert ez a vegyület az emberre is egészségkárosító hatású, és veszélyes az idegrendszerre, ha nagy mennyiségben és sokáig használjuk.

Sajnos azonban sok esetben a DEET-mentes szúnyogriasztók hatástalanok, és akire nagyon mennek a szúnyogok, annak sajnos nincs sok választása. Ezért mindig nézzük meg a flakont, és vegyünk olyat, amely minél kevesebb százalékban tartalmazza ezt a vegyületet. Vagy kísérletezzük ki, hogy mekkora az a mennyiség, amely még távol tartja tőlünk a vérszívókat.

6. Széntabletta

Sokan félnek attól, hogy Délkelet-Ázsiában rossz a higiénia vagy elkapnak valamit az utcai árusok ételeitől, ezért előre készülnek széntablettával. Vannak, akik ezt nem szeretik, mert a szén megállítja a hasmenést, így a baktériumok, amik a gyomorrontást okozzák, nem tudnak gyorsan távozni (bár a tabletta hatására a bélrendszerben megkötött baktériumok elpusztulnak). Ha olyan programunk van, amit nem tudunk vagy nem szeretnénk lemondani, akkor persze hasznos lehet a tabletta. De mint mindig, itt is a megelőzés a legegyszerűbb: mossunk kezet, és nézzük meg alaposan, hogy hol vásárolunk ételt, és ott milyenek a körülmények.

7. Sarong, a maláj szoknya

Ha Délkelet-Ázsiába utazunk, nem csak a nőkön fogjuk látni ezt a szoknyát, és nem is feltétlenül azért, mert ott ez lenne a divat. Egyrészt még a nagy melegben is komfortos viselet, másrészt bizonyos helyeken kötelező viselni. Ha például be akarunk menni egy templomba, akkor el kell takarni a lábunkat és a vállunkat, ilyenkor pedig már kerül is elő a Sarong a táskából.  

A sarongot használhatjuk extra takaróként, vagy az átöltözéshez rögtönzött privát szféraként, és a parton a homokba is leteríthetjükForrás: Lynn Greyling / Pixabay

8. Esőkabát

Az, hogy itt az év nagy részében csodálatos az idő, nem zárja ki, hogy néha elkap minket egy random zuhé, főleg ha dzsungel környékére megyünk. Az év bizonyos részein pedig monszun van, amikor alapvető dolog az esőkabát viselése. Azt, hogy mit viseljünk, mindig az adott évszaknak megfelelően válasszuk meg.

9. Kombinációs zár

Bármikor jól jöhet, hiszen van, hogy olyan hostelbe kerülünk, ahol nincs lakat a szekrényünkhöz, de akár a táskánk vagy bőröndünk cipzárját is lezárhatjuk vele.

10. Naptej, fertőtlenítő gél

Sokat nem kell magyarázni. Ahol folyamatosan süt a nap és minimum 30 fok van minden nap, ott a naptej felkenése a fogmosás utáni második lépése lesz a reggeli rutinunknak. És ugyanígy jól jön majd a fertőtlenítő kendő vagy gél is, előbbi akár a wc papír helyettesítésére, utóbbi a kézmosás pótlására vagy egy közlekedési eszköz elhagyását követően.

11. Tigris balzsam

Az utazó legjobb barátja! Izomfájdalom, szúnyogcsípés okozta viszketés, bedugult orr vagy fejfájás? Mindenre jó, és még az illata is üdítő.

12. Malária tabletta

Csak akkor javallott, amennyiben tényleg veszélyes területre utazunk, de ott is inkább a szúnyogirtó és az elővigyázatosság a fontosabb. A tabletta ugyanis sokaknál súlyos mellékhatásokat okoz hosszútávon, így inkább kerülendő, vagy legalábbis nagyon megfontolandó a használata. 

Forrás: Pexels / Pixabay

13. Túrabakancs, papucs

Egy túracipő mindenképpen legyen nálunk, mert sokszor fogunk hosszan sétálni a természetben, de városnézés közben is jól majd egy komolyabb sportcipő. Ami szintén elengedhetetlen, az a strand papucs – nemcsak a tenger mellé, de rövidebb sétákhoz is jó lesz, hiszen szellőzik benne a lábunk és könnyen elfér bármilyen táskában.

Cikkünk szerzője Kovács Barbara.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek