Így válhatunk a hajónk tisztelt és szeretett utasaivá

Sokat írtunk már a tengerek és folyamok hófehér cirkálóiról, a nyaralóhajókról, milyen szuper funkcióik vannak, milyen útvonalakon és társaságokkal lehet velük közlekedni. De nem árt tudni azt sem, hogy itt is létezik egyfajta etikett, illem, szokásjog, amit a kulturált turista betart. A Travel+Leisure volt szíves összeszedni ezeket öt pontban.

1. Ne késsük le a hajót!

Ez rögtön egy olyan szabály, aminek nem betartását senki se fogja bánni, csak mi. Mi nagyon. A hajók feszes menetrend szerint közlekednek, nem fognak egy-két utasra várni a kikötőben. Pont egy közeli történetet hoz fel a lap elrettentő példaként: egy brit pár a dunai hajóját késte le Ausztriában, mert elnézték az időzónát.

2. Ne halmozzuk fel az ételt!

Sokan csinálják azt, hogy a svédasztalról púposra pakolják a tányérukat, amit meg nem tudnak megenni, azt magukkal hurcolják a szobájukba. Ez azért is felesleges, mert sok hajón vannak nonstop nyitva lévő büfék vagy étkezőhelyek, illetve szobaszerviz is van, ahova rendelhetünk ételt.

Az MSC Celebrity hajója.Forrás: © 2010 Michel Verdure/Celebrity Owned/Michel Verdure

3. Ne pakoljunk túl sokat!

Nem érdemes nyolc bőrönddel nekivágni a tengeri útnak. Az aranyszabály az, hogy mindenki annyi cuccot vigyen, amennyit elbír. A kabinok kapacitása a túl sok pakknak sokszor szűkös. Ha meg a ruhák miatt aggódunk, ne tegyük, hisz sok hajón van mosodai szolgáltatás.

4. Ne lopjuk el a napozóágyakat!

Természetesen nem arra gondol a szerző, hogy eltulajdonítanánk és hazavinnénk a nyugágyakat. Inkább azok einstandolására törölközőkkel. Egy nyaralóhajón általában kevesebb napozóágy van, mint utas, ezért sokan megcsinálják, hogy egy törölköző leterítésével lefoglalják egész napra az egyiket. Az idegesítő ebben az, ha az ember egy órát se tölt a nyugágyon eközben, de más meg nem akar odapofátlankodni a törölköző miatt.

5. Ne legyünk bunkók a személyzettel!

Sose felejtsük el: a hajókon dolgozó személyzet nem túl acélos fizetésért éjt nappallá téve, heti hét napot dolgozik értünk. Baromi megterhelő a munkájuk, mi pedig sokszor csak az eredményt látjuk, például a gusztusos vacsorát vagy a szépen rendbe tett kabint. Ezért háláljuk meg a munkájukat kedvességgel, sok köszönömmel és ha tehetjük, borravalóval!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek