Elő a lapátokkal: Újra kenuzható a vadregényes Körös-holtág

A híres Szarvas-békésszentandrási Körös-holtág a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere. Vizét a késő őszi időszakban minden évben mesterségesen leeresztik és ilyenkor tavasszal újra feltöltik. Idén is megtörtént a holtág üzemi vízszintjének beállítása, mely ismét lehetővé teszi a kenuzás szerelmeseinek a vízitúrázást – olvasható a kmnp.hu oldalán.

Kenuzás a Jégmadár vízi tanösvényenForrás: https://www.kmnp.hu/

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyén mintegy 40 férőhelynyi kölcsönözhető vízi jármű áll rendelkezésre a holtágat felfedezni vágyók számára.

A 4 db 2 személyes és a 7 db 4 személyes túrakenu mellett egy 4 személyes csónak is bérelhető, mely eszközökkel az állatpark stégéről vízre szállva a 29 kilométeres holtág szakasz könnyedén kenuzható. A biztonságos evezéshez mentőmellények minden korosztály számára rendelkezésre állnak. Magukkal hozott értékeiket a vendégek értékmegőrző szekrényben hagyhatják, de szükség esetén vízhatlan zsákokat is biztosítunk.

A holtág megismerését a Jégmadár vízi tanösvény is segíti.

Az Anna-ligettől jobbra indulva, a tanösvény bójasorát elhagyva vadregényes tájakra evezhet a látogató, míg a stégről balra indulva Szarvas város gyönyörű látványosságai, az Erzsébet-liget hangulatos fahídjával, a jellegzetes mocsári ciprusok sora, a páratlan Bolza-kastély, a Szarvasi Arborétum és a Történelmi Országközép is megközelíthető egészen az élő Hármas-Körösig, ahol a Szarvas-békésszentandrási holtág mesterséges kapcsolatban van az élő folyóval.

A Jégmadár vízi tanösvényen érdekes tudnivalókat is szerezhetünkForrás: https://www.kmnp.hu/

Az egyedi hangulatú félig vadregényes, félig beépített holtágon megszokott látványnak számítanak a sütkérező mocsári teknősök, tőkés récék, jégmadarak. 

Remek családi, baráti vagy osztálykirándulási élmény a nesztelenül sikló kenukkal megközelíteni Szarvas természeti és épített örökségét. A Körösvölgyi Állatpark vízi eszközei a helyszínen igényelhetők, de a kenuzás tervezett dátuma előtt néhány nappal érdemes előjegyeztetni a foglalást, hogy biztosan rendelkezésre álljanak. További információkat például az árakról ide kattintva olvashattok. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek