Talány: Hogyan került pirája a Sebes-Körös vizébe?

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari hírportál az MTI-vel. A Dél-Amerikában őshonos édesvízi halfajta egy példányát két horgász találta meg szerdán, akik a folyó városi szakaszán egy horgászhelyet próbáltak megtisztítani a hulladéktól. 

vöröshasú pirája (a kép illusztráció)Forrás: Mario Krpan/Shutterstock

Egyikük a portálnak elmondta: a 11 centiméter hosszú hal nem sokkal korábban pusztulhatott el,  Ez a halfajta viszont a 13 és 35 fok közötti hőmérsékletű vizekben érzi jól magát.
A haltetemet a helyszínen vizsgálta meg a Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei kirendeltségének vezetője, Sever Serbanescu.

A szakember a portálnak elmondta: több intézményt is riadóztatott, hogy közösen próbálják kideríteni, hogyan kerülhetett vöröshasú pirája a Körösbe.

Hozzátette: a dél-amerikai ragadozó a Körösben nem képes átvészelni a telet, de megtelepedhetett a Körösbe Nagyváradon ömlő Pece patakban, melynek a belefolyó termálvíz miatt jóval melegebb a vize. Úgy vélte, ha ez megtörtént, a vöröshasú pirája veszélyt jelent az őshonos fajokra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek