Kék vércsék lepik el a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Augusztus 30-án már több mint 1600 kék vércse éjszakázott a Körös-Maros Nemzeti Park tradicionális gyülekezőhelyein. Számuk valószínűleg szeptember közepén tetőzik majd, s október elejéig valamennyien útra kelnek hosszú vándorútjukra – írja a kmnp.hu.

Kék vércsék - a fotó illusztrációForrás: Balogh Gábor/kmnp.hu

Magyarországon, valamint a Partiumban, a Vajdaságban és a Felvidéken már hosszú évek óta zajlanak kék vércse szinkron-számlálások. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a nemzeti park igazgatóságok munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, valamint hozzáértő madárbarátok augusztus második felétől október elejéig heti egy alkalommal (szerdánként), azonos időpontban, számos helyszínen mérik fel az éjszakázásra gyülekező kék vércséket.

Megfigyelések szerint a Duna-deltától és a Krímből október elején, egyszerre indulnak el a kék vércsék csapatai. Dél-Afrikába, Angolába mennek, ahol 2-3 hétig tartózkodnak, majd szétszóródnak a környező országokba: Namíbiába, Botswánába, Zimbabwéba és a Dél-Afrikai Köztársaságba. Március közepén újra visszatérnek Angolába, ahonnan aztán április első hetében indulnak vissza költőhelyükre.

A Körös-Maros Nemzeti Park nagyon kedvelt állomáshelye a vonuló kék vércséknek, rendszeresen vannak itt jelentős gyülekezések.

Iitthon idén a legnépesebb táborokat a Dévaványai-Ecsegi pusztákon találták, de Cserebökény szintén jelentős kék vércse gyülekezőhelynek számít. A Kecskeméti-tanyán, a Fertő-laposi-tavon, a Csanádi pusztákon, a Kardoskúti Fehértó részterületen is egyre több példány tűnik fel és gyülekezik.

A Kígyósi-puszta sem költő-, sem gyülekezőhelyként nem jelentős a kék vércsék esetében, ennek ellenére idén itt a szokásosnál több (11) pár költött, s a gyülekezők száma is magasabb. 

A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységében bőséges táplálék – rovarok, rágcsálók – áll a kék vércsék rendelkezésére. A határt járva gyakran láthatjuk ezeket a ragadozó madarakat, amint a levegőben szitálva zsákmányt keresnek, vagy az út szélén, gyepeken táplálkoznak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek