Így fedeztük fel Csókakő várát és a körülötte fekvő erdőségeket

Fejér vármegyében, a Vértes lábánál fekvő Csókakő település hegyormán magasodik a megye egyetlen, középkorban épült, ma is látogatható vára. A történelmi épület és a körülötte elterülő erdőség izgalmas túrát és programot kínál családoknak, tökéletes randihelyszín pároknak és jó kikapcsolódás baráti társaságoknak.

Csókakő vára népszerű kirándulóhelyForrás: Szekáry Zsuzsanna

A főútról már messziről látszik a Csókakő fölött tornyosuló, erődítményszerű vár. A történelmi erődhöz a rendezett településen keresztül, meredeken emelkedő, keskeny autóúton lehet feljutni, ami olyan érzetet kelt, mintha Buda kis utcáin kanyarognánk. Egy tágas zöld területen értünk ki, ahol nemcsak parkolni lehet, de több mint két évtizede ott rendezik meg nagy érdeklődés mellett a háromnapos Csókakői várjátékokat, ahol dörgő ágyúk mellett kézműves vásár, várostrom, lovagi küzdelmek, koncertek, gyermekprogramok és néptáncbemutatók várják az érdeklődőket.

A rét szélén találjuk a Nagy-Magyarország teret míves alkotásaival, ahol olyan jeles magyar történelmi személyiségek mellszobrait látjuk a Turul szobrok mellett, mint vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó, II. Rákóczi Ferenc fejedelem, Hunyadi János hadvezér, Szent László király. Tavaly pedig „csatlakozott hozzájuk" vitéz Horthy István kormányzó-helyettes, repülő főhadnagy.

A Nagy-Magyarország tér élő történelmi mementóForrás: Szekáry Zsuzsanna

Nem messze a „Kárpátok Őre" áll méltóságteljesen, amit 2019-ben egyetlen tölgyfa törzséből faragott ki Demeter József fafaragó. Érdekesség, hogy a szobor „testvérét" Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben találjuk.

Indulhat a kaland!

A Nagy-Magyarország teret elhagyva a gyönyörű, szurdokszerű Vár-völgyben találjuk magunkat. Tavasszal bár még látni az ősszel lehullott levelek barnaságát, a színes vadvirágok szőnyegszerűen borítják be a mohás sziklákkal tarkított völgyet.

Utunk során szép természeti képződményekben gyönyörködhetünkForrás: Szekáry Zsuzsanna

Madárcsicsergés által kísérve hamarosan eljutunk a várba vezető rövidebb útvonalhoz, egy meredek fa lépcsősorhoz. A lépcsőkhöz nem tartozik sem korlát, sem kapaszkodásra alkalmas kötélhágcsó. Mire felértünk, igencsak kapkodtuk a levegőt, pedig még egy szikla átmászó mutatványt is végre kellett hajtanunk a feltorlódott tömegben, mielőtt a vár bejáratához értünk. Ezért ezt az útvonalat csak jó erőben lévő felnőttek próbálják meg. Kisgyermekek és idősek egy jóval kényelmesebb, lebetonozott úton is feljuthatnak az erődítményhez, miközben gyönyörködhetnek és elmélyülhetnek az út mellett felállított Kálvária stációiban.

A végvárhoz vezető nehezebb, erdei út meredek lépcsőjeForrás: Szekáry Zsuzsanna

A fa várkapun belépve jókora kőhalmok emlékeztetnek rá, hogy a vár felújítása közel sem fejeződött be, rengeteg munka lenne még vele. Csókakő várát a Csák nemzetség Dudary ágának egy tagja építette a tatárjárás után, de a vár létezéséről az elsős írásos emlék 1299-ben számol be először. Rengeteg átalakítás és tulajváltás után több alkalommal is elfoglalták a törökök, utoljára 1687-ben adták fel, ami által megszűnt Csókakő hadi szerepe is.

A várat többször elfoglalták a törökök, ma turistalátványosságForrás: Szekáry Zsuzsanna

Közel 1000 éves falak között

A belsőtornyos vár pusztulása kivételesen nem a Habsburg várrombolási lázhoz köthető, csupán a több évszázadon át tartó enyészethez. 1953-ban műemlékké nyilvánították, majd 1960-ban új feltárási és helyreállítási munkálatok kezdődtek, amik később félbe maradtak. A vár továbbra is életveszélyes volt, viszont sokan szívükön viselték a történelmi emlék sorsát. 1995-ben megalapították a Csókakői Várbarátok Társaságát, a lelkes tagoknak köszönhetően ma is áll és látogatható állapotban van a vár. Az állami erőforrások hiánya miatt jelenleg csak az állagmegóvásra tudnak koncentrálni, a falak továbbépítésére vagy a tájidegen tetők cseréjére már nem jut pénz.

A várat három oldalról meredek sziklafal védi, amelyet mesterséges sziklaárokkal is elhatároltakForrás: Szekáry Zsuzsanna

A sziklaplatóra épült végvár jelenleg látogatható része nem túl nagy, semmiképpen se egy Egri vagy Visegrádi várat képzeljünk el. A nyáron 9 és 20 óra között nyitva tartó erődítményben nincs kiállítás, viszont előre bejelentkezve lehet kérni idegenvezetést. Csúcsidőben elég nagy lehet a tumultus, de bőven kárpótol érte az erőd különleges atmoszférája és az elképesztően gyönyörű kilátás.

Csókakő várának tetején a magyar zászló lengedezikForrás: Szekáry Zsuzsanna

Háborítatlan természet

A várból leereszkedve érdemes folytatni az utunkat a Gánt felé haladó Vár-völgyben, ahol magas sziklák és kidőlt fák szegélyezik az utunkat. A természet gyönyörű és háborítatlan, kivéve azt a pár beiktatott pihenőhelyet, ahol fa asztaloknál fogyaszthatjuk el az otthonról hozott, vagy a rét büféjében vásárolt elemózsiánkat. A terepet nehezítik a kidőlt fák és az ökölnyi nagyságú kövek a földön, ezért babakocsival nem ajánlott erre kirándulni. Viszont kezdő túrázók is nekivághatnak az Országos Kéktúra Csókakőtől Gántig kanyargó, alig 14 kilométeres szakaszának.

Vannak útakadályok, de kezdő túrázók számára is járható a terepForrás: Szekáry Zsuzsanna

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek