Újra megnyitotta kapuit a több mint hétszáz éves Boldogkői vár

A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden – írja az MTI.

Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épültForrás: MTI/Vajda János

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a sokak által feledésre ítélt, poros és romos emlékek sorra nyílnak újra, ezzel nyújtanak szórakozást, kultúrát és művelődési lehetőséget a látogatóknak. Kiemelte, hogy a műemlék felújításával maga a térség is új életre kel. 

A boldogkői Alsóvárban, a pinceterekben új kiállítóterek nyíltak meg. A Felsővár Palotaépülete nagyléptékű belső átalakítással visszanyerte eredeti, középkori térszerkezetét, annak földszintjén és emeletén is új kiállítások nyíltak.

Emellett elkészült egy hétnyelvű, tizennégy állomásból álló applikáció is, az idegenvezető alkalmazáson keresztül – a tárlatok mellett – bemutatják a több mint hétszáz éves vár egykori lakóinak életkörülményeit, hétköznapjait.

A vár konyhája a helyreállított boldogkői várbanForrás: MTI/Vajda János

A boon. hu cikke szerint Zavodni Ferenc, Boldogkőváralja polgármestere elmondta: 30 éve üzemelteti a várat az önkormányzat és ez idő alatt – három nagyobb beruházási projekt eredményeként – komoly fejlődésen ment keresztül az erődítmény. Emlékeztetett rá, hogy az 1960-as, 70-es években egy diákszálló működött az épület falai között, de az a rendszerváltás után bezárt, ezután üresen maradt a vár. Ebből a helyzetből sikerült fokozatosan újra életet vinniük Boldogkő várába.

Korhű ruhába öltözött vitézek küzdenek a helyreállított boldogkői vár megnyitójánForrás: MTI/Vajda János

„Tíz éve még évente mintegy 30 ezer vendéget fogadott a vár, ez a szám a folyamatos fejlődés eredményeként azóta egyszer már a 95 ezret is elérte, és bár az utóbbi időben volt némi visszaesés, a Zempléni és abaúji várak fejlesztése című projekt beruházásainak köszönhetően reményeik szerint hamarosan a százezres látogatószámot is meg tudják haladni" – közölte a polgármester.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek