Egy csodás hétvége Szilvásváradon, a legfinomabb pisztrángok lelőhelyén

A festői Szilvásvárad egy ékszerdoboz, amit kimagasló természeti szépsége mellett a turisták az ott tenyésztett istenien finom pisztrángok miatt keresik fel.  Az Északi-Bükk területén fekvő város már régóta szerepelt a bakancslistámon, így autóba pattantunk és egy csodás hétvégét töltöttünk el a gyors folyású patakokat csodálva, finom ételeket kóstolva.

A Szalajka-völgy csodái

A főszezonon kívül nagyon könnyű szállást találni Szilvásváradon, ugyanis a bükki üdülőhely tele van apartmanokkal és szállodákkal. Kora tavasszal is csodálatos arcát mutatja a természet, ráadásul a nyáron és hétvégente tapasztalható nagy tömegben sem kell átverekednünk magunkat a Fátyol-vízeséshez.

Szilvásvárad, Fátyol-vízesésForrás: szilvasvarad.hu

A különleges természeti kincshez vezető túraútvonal teljesen kiépített, ezért babakocsival és kerekesszékkel is könnyedén kivitelezhető.

De aki nem szeretne gyalogolni, felülhet a május 1. és október 31. között közlekedő, hangulatos Szilvásváradi Állami Erdei Vasútra. Viszont aki a kisvasutat választja, lemarad a széles betonúttól nem messze kergetőző, hűs patakok mellett komótosan poroszkáló foltos szalamandrákról, melyek bőre enyhén mérgező, ezért semmiképpen se vegyük kézbe!

A kifejlett foltos szalamandra átlagosan 20 cm hosszú, a legnagyobb egyedek elérhetik a 30 cm-tForrás: Szekáry Zsuzsanna/Travelo

Az egyik kirándulásunk alkalmával volt szerencsénk több példánnyal is találkozni, de nem ők az egyetlen "állati látványosság" a környéken. A völgy bejáratától nem messze található a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont stadionja és a lovarda. A Tófalusi-völgy torkolatát elhagyva a vadasparkhoz érünk, ahol dámszarvasok és muflonok legelésznek békésen.

A vadaspark egyik albínó lakója néha sétát tesz a környékenForrás: Szekáry Zsuzsanna/Travelo

Tovább haladva a múzeumok szerelmesei is találnak maguknak programot, ugyanis a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum az erdővel kapcsolatos tárgyakkal, makettekkel, dokumentumokkal mutatja be az elmúlt századok erdei munkáit és munkásait. A völgyön továbbsétálva szembe találtuk magunkat egy impozáns székelykapuval és a Kárpátok őre nevű faragott szoborral, amely a hozzá tartozó tábla tanúsága szerint a Kolozsvárott 1918-ban megsemmisült szobor mintájára készült. 

A székelykapu a szoborral a magyar és székely nép összetartozását jelképeziForrás: Szekáry Zsuzsanna/Travelo

Az alkotás tekintete a kristálytiszta, zöld színű Nagy-tóra mered, amely a Plitvicei-tavak szépségét idézi. A tavat megkerülve elérünk az első pisztrángneveldékhez.

Utunk következő nagyobb állomása a Szikla-forrás volt, amely nevéhez hűen egy sziklából előtörő víztömeg, amely egy kis tavat formáz. A szabadtéri, ősi szakmákat bemutató múzeumban tett időutazás után már nincs messze a Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem Magyarország egyik legszebb természeti jelensége. A kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselő vízesés vízéből kalcium-karbonát csapódik ki, amely az idők során egy 17 méter hosszú mésztufagátat hozott létre, melynek 18 teraszán/lépcsőjén zúdul le a Szalajka-patak vize. A gyönyörű természeti kincs nyáron kevésbé bő vízhozamú, ezért is javasolt ősszel vagy tavasszal megtekinteni.

A legfinomabb pisztráng titka

A 4,2 kilométer hosszú túra útvonalát büfék és éttermek szegélyezik, ahol leginkább a pár méterrel arrébb nevelt, őshonos sebes pisztrángokat érdemes megkóstolni. Megjegyzem, sokkal olcsóbbak és finomabbak, mint azokban az elit éttermekben, ahová innen viszik a halakat. Természetesen ettünk sült pisztrángot is, amelynek finom íze mellett külön piros pont, hogy sütéskor annyira átsülnek a szálkák, hogy gond nélkül el lehet őket ropogtatni, miközben a hal húsa omlós marad.

Szilvásváradon a helyi pisztrángokból számtalan különleges étel készülForrás: Szekáry Zsuzsanna/Travelo

De az igazi kulináris élvezet a füstölt pisztráng! A túraútvonal közepe táján bújik meg Magyarország egyik ritkaságszámba menő pisztrángfüstölője, ahol mint azt elmondta a kedves felszolgáló, a frissen fogott halat fél napig sóban pihentetik, majd nyársra húzva beakasztják a kályhába.

A fahasábokból felcsapó tűz felforrósítja a levegőt, lassan megsüti és enyhén megfüstöli a halat a saját zsírjában. Kenyérrel és savanyúsággal fogyasztva valóban verhetetlen volt!

Mi két napot töltöttünk el kutyusaink társaságában a lenyűgöző szépségű Szilvásváradon, de megfogadtuk, ősszel is visszatérünk, hogy megcsodáljuk a Bükk erdeinek pompás színekbe öltözését. A Budapestről két órás autóútra fekvő kirándulóhelyet jó szívvel ajánlom kisgyermekes családoknak, baráti társaságoknak és romantikus andalgásra vágyó pároknak is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek