Életveszélyes túraútvonalak, ahonnan nem minden látogató tér vissza

A túrázás nem mindig családi szórakozás és piknik. Egyes útvonalak kifejezetten veszélyesek, ahol  keskeny gyalogutak vezetnek szakadékok mentén, és elég egyetlen rossz mozdulat, hogy a legszörnyűbb tragédia bekövetkezzen. Ezeken a szédületes helyeken többre van szükség, mint némi vízre és rágcsálnivalóra: megfelelő felszerelés, elszántság, fegyelem, koncentráltság és fizikai felkészültség nélkül nem ajánljuk, hogy bárki nekivágjon. 

El Caminito Del Rey, Spanyolország

Az 1905-ben épült El Caminito del Rey útvonalat kezdetben munkások használták áruszállításra. A természetes ösvény nincsen egy méter széles, ellenben 100 méteres magasságban épült meg egy sziklafal mentén. Amikor 1921-ben XIII. Alfonz spanyol király átkelt a sétányon, megkapta a „Király kis ösvénye" becenevet.

Forrás: Juan Pedro Pena / Shutterstock

Amikor az ösvény tönkrement, a tisztviselők egy évtizedre lezárták a nyilvánosság elől, de az izgalomra vágyók továbbra is megpróbáltak végigmenni az ösvényen és felmászni a hegyre. Ennek következtében sokan leestek és éltüket vesztették. Négy év fejlesztés után 2015-ben az El Caminito del Rey újranyitott.

Huashan-hegy, Kína

Kínának van néhány vad látnivalója, de a leghalálosabb célpontja a Huashan-hegy deszkasétánya. A turisták nehezen tudnak ellenállni annak a kihívásnak, hogy a több mint 2 ezer méter magasan felfüggesztett, vékony fadeszkákon egyensúlyozzanak. Ezt látnotok kell!

Egyes túrázók erre még rá is játszanak, és csak egy kézzel kapaszkodnak a sziklán lévő láncba, vagy fél lábbal állnak a deszkákon, de elég egyetlen megbillenés ahhoz, hogy valaki a mélybe zuhanjon.

Forrás: Shutterstock/vonnahmed1/

Évente közel 100 ember veszíti el itt az életét. A szerencsések, akik biztonságban végig jutnak rajta, és elérik a taoista kolostorokat, biztosan elfogyasztanak egy csésze nyugtató, meleg teát.

Washington-hegy, USA

Az Egyesült Államok északkeleti részének legmagasabb csúcsa alig több mint 1900 méter magas, de sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy több emberéletet követelt, mint bármelyik más hegy az Egyesült Államokban.

Forrás: Ron Clausen/Wikimedia Commons

Ez a látszólag nem teljesíthetetlen csúcs halálos veszélyt rejteget a túrázók számára. A Washington-hegy csúcsa tartja ugyanis a Föld felszínén uralkodó leggyorsabb szelek világrekordját. A legnagyobb itt regisztrált sebesség 327 km/h volt!

Yungas Road, Bolívia

Nem tipikus túraútvonal, de nem hagyhatjuk ki a sorból, hiszen évente 25 ezren vágnak neki biciklivel a közel 70 km hosszú, amúgy csodás környezetben tekergő, ösvényszerű útnak. 

Forrás: Vaido Otsar/Wikipedia

A világ egyik legveszélyesebb helye egyes szakaszokon eléri a 610 méteres magasságot. Ezen az úton azért is megdöbbentő élmény végighajtani, mivel a korlátok hiánya tovább fokozza a veszélyt. Ezt a helyet is érdemes megnézni videón, mert elképzelhetetlenül félelmetes.

A halálos jármű- és kerékpárbalesetek itt ugyanolyan gyakoriak az utakon, mint az út széléről való letérés. Évente 300 ember veszti életét, ami miatt a „Halál útja" félelmetes becenevet kapta. Az út szélén sorakozó fakeresztek az elhunytak emlékére készültek. 

Kokoda ösvény, Pápua Új-Guinea

A Pápua Új-Guineán található, közel 100 kilométer hosszú Kokoda ösvény egy híres II. világháborús ütközet színhelye, itt, a dzsungelben csaptak ugyanis össze az ausztrál és a japán csapatok 1942-ben. Manapság különösen az ausztrál turisták körében népszerű, de futóversenyt is rendeznek rajta: a legjobb szintidő 16 és fél óra. A turisták általában 4-12 nap alatt képesek teljesíteni a távot, a helybéliek akár 3 nap alatt is megjárják.

Forrás: Jontycrane/Wikipedia

Az ösvény annyira keskeny, hogy két ember nem mindig fér el rajta egymás mellett, a szintkülönbség pedig közel 2000 méter. Ha ez nem lenne elég, a trópusi zivatarok, a forró nappalok és hideg éjszakák mellett a malária és más trópusi betegségek is leselkednek a turistákra.

Forrás: Luke Brindley/Wikipedia

Az elmúlt években hat turista is életét vesztette az ösvényen, és közel ötven embert kellett helikopterrel kimenteni, így már az is felmerült, hogy csak azokat a túrázókat engedik az ösvényre, akik előbb teljesítenek egy erőnléti tesztet.

Half Dome, Yosemite Nemzeti Park, USA

A kaliforniai Sierra Nevada hegyekben található Yosemite Nemzeti Park szequoiafáiról, gránitszikláiról és vízeséseiről ismert. Itt található a világ egyik leghalálosabb turisztikai látványossága is: a Half Dome, egy meredek, alattomos, 5000 méteres túra. A híres boltíves szikla csúcsa több mint 1500 méter magasan található, ám a legtöbb sérülés és haláleset a csúcs alatti utolsó 120 méteren következik be. 

Forrás: Rainer Hübenthal/Wikipedia

A gyakran vizes, csúszós, szinte teljesen függőleges sziklafalon még a biztosítóköteleket használó mászók is lezuhannak néha. Ez idáig több tucat mászó és turista vesztette itt az életét. A csúcsot a másik oldalról támadó kirándulókat is eléri néha a balszerencse: volt, aki villámcsapásba halt bele, két turista pedig a hegy lábánál lévő megáradt folyóba fulladt bele.

Forrás: Spencer Joplin/Wikipedia

2005 és 2015 között a Half Dome 12 haláleset, 290 baleset és 140 kutató-mentő küldetés helyszíne volt. A Half Dome megmászása egy egész napot vesz igénybe, és az utolsó 400 láb szinte függőleges, így biztosító kábelek használatát igényli. 

Moher-sziklák, Írország

Évente akár egymillió látogató is felkeresi az ír tengerparton található fantasztikus Moher-sziklákat. A 120 méteres, meredeken a mélybe zuhanó homokkő sziklafalak becslések szerint 30 ezer madárnak adnak otthont.

Forrás: Höstblomma/Wikipedia

A fantasztikus természeti látványosság azonban nem veszélytelen, a sziklafal szélén ugyanis nincs védőkorlát, és minden évben vannak meggondolatlan turisták, akik lezuhannak.

Forrás: François Rejeté innen: Paris, moving to Japan, France - Flickr/Wikipedia

A helyi látogatóközpont szerint ezek a kirándulók nemcsak felelőtlenek, de másokat is veszélybe sodorhatnak (akik például a megmentésükre indulnak), valamint az erózióhoz is hozzájárulnak.

(Forrás: earthology365.com, travelo.hu) 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek