Így lehet feljutni a Föld legnagyobb aktív vulkánjára

Körülbelül 400 000 évvel ezelőtt bukkanhatott fel a tengerből, és ma a világ legnagyobb aktív vulkánjaként tartják számon a hawaii Mauna Loát, melynek jelentése hawaii nyelven annyit tesz: „Hosszú hegy". A vulkán látogatható, felfedezését pedig egyedülálló élményként emlegetik azok a szerencsések, akik már jártak ott.

A nevén túl nem csak hosszú, hanem grandiózus is, hiszen a hawaii szigetcsoport legnagyobb szigetének a felét elfoglalja. A pajzsvulkán 4169 méteres tengerszint feletti magasságban emelkedik, területe pedig több mint 5179 négyzetkilométer.

A nevéhez híven valóban hosszan terül elForrás: yggdrasill/Shutterstock.

Hogyan juthatunk el Mauna Loa területére?

A hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban található, amely Hilo városából (Big Island) a Saddle Roadon haladva érhető el a Mauna Loa Obszervatórium felé vezető úton. Alternatív megoldásként Kailua városából érkezve végig kell hajtani a Central Saddle Roadon, majd átkelni a láva szikladombokon, az Obszervatórium útjára térve.

Lávacső a Mauna Loa vulkán lejtőinForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Philippe Crochet

A világ minden tájáról érkező kirándulásra szakosodott vezetők azt javasolják, hogy a látogatást tavaszra vagy őszre tevezzük, amikor kisebb a turistaáradat, és az éghajlati viszonyok is lehetővé teszik a csodálatos csillagos égbolt megcsodálását is.

Egy turista gyönyörködik a lélegzetelállító kilátásbanForrás: Shutterstock/Studio/Shutterstock

A vulkán csúcsát csak gyalog lehet elérni. Miután megérkeztek az Obszervatóriumhoz, két útvonal közül választhattok, de készüljetek fel arra, hogy mindkettő megerőltető a zord terep és a tengerszint feletti magasság miatt. A felszereléssel kapcsolatban a szakértők különösen erős túracipőt és meleg ruházatot ajánlanak, mert a vulkánon hideg és szeles lehet az időjárás. Így kell ezt valahogy elképzelni:

Pozitívum, hogy mindkét útvonal kialakítottak olyan megállópontokat, ahol lehetőség van a felfrissülésre. Sőt, akár többnapos kirándulásokat is lehet ide tervezni, mert megfelelően felszerelt kabinokban lehet megszállni. A többnapos kirándulásokhoz viszont külön engedélyek szükségesek, amelyeket a Nemzeti Parkban kell beszerezni. Egyes területeken kerekesszékesek és babakocsik számára is megközelíthető sétányok, valamint illemhelyek is találhatók.

Amikor kitörtni készül a vulkán, a látvány miatt sokan köréje gyűlnekForrás: Anadolu via AFP/2022 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Csak okosan induljunk neki!

Természetesen minden Mauna Loa-i látogatást meg kell tervezni a vulkanológiai és geológiai szolgálatok véleményének, adatainak és eredményeinek megtekintése után. Ezeknek a testületeknek a szakértői tulajdonképpen Hawaii vulkánjainak megfigyelésével és monitorozásával foglalkoznak. Külön szemmel tartják a Mauna Loát, amely jelenlegi ártalmatlansága ellenére a pusztító kitörésekre képes vulkánok közé tartozik.

Csak messziről ajánlott nézni, ha felébred a vulkánForrás: Anadolu via AFP/2022 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A vulkán több szakasza védettnek tekinthető a kitörési tevékenységtől, de a szakértők többször is felvetették, hogy a vulkán látogatásának egyik fő kockázata az oldalainak esetleges hirtelen és nagymértékű összeomlása, ami azonban csak akkor következhet be, ha az aktivitás exponenciálisan növekszik. Ezért az utazás megtervezése előtt mindig érdemes konzultálni az erre specializálódott oldalak szakértőivel és minden szükséges információt összegyűjteni.

Vörösen izzó lávafolyam ömlött le a Mauna Loa Mokuaweoweo kráteréből 2022. november 30-ánForrás: MTI/EPA/Bruce Omori

Az Egyesült Államok Földtani Szolgálata (USGS) szerint a Mauna Loa 1843 óta 33-szor tört ki. Legutoljára 2022 november végén, 38 év után produkált látványos kitörést.

Léteznek a Mauna Loaennél nagyobb vulkánok is, de azokat az alvó vulkánok közé sorolják, mivel hosszú ideje nem törtek ki, vagy már kialudtak, vagyis szinte biztos, hogy a jövőben nem fognak kitörni.

(Forrás: siviaggia.it)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek