Kitört a világ legnagyobb aktív vulkánja

Közel 40 év után kitört a világ legnagyobb aktív vulkánja, a hawaii Mauna Loa – olvasható a BBC oldalán.

38 év után kitört a világ legnagyobb működő vulkánja a Mauna Loa Hawaii szigetén.Forrás: MTI/EPA/Bruce Omori

A kiömlő láva egyelőre csak a kráter térségében került felszínre, de a lakosságot már korábban figyelmeztették a hamuhullás veszélyére. Az Egyesült Államok Földtani Szolgálata (USGS) szerint a helyzet gyorsan változhat. A vulkán riasztási szintjét is a legmagasabb besorolásra emelték. A katasztrófavédelem tisztviselői még nem adtak ki parancsot az evakuálásra, a környékén lévő települések pedig egyelőre nincsenek veszélyben.

A Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban található Mauna Loa az Egyesült Államok Big Islandjének felét fedi le. A vulkán 4169 méteres tengerszint feletti magasságban emelkedik, és területe több mint 5179 négyzetkilométer. A vulkán teteje, azaz a Moku'āweoweo kaldera belseje helyi idő szerint vasárnap 23:30-kor (hétfőn 09:30 GMT) repedt fel. Az égbolt vörösre színeződött, a vulkáni gázokat érezni lehetett a partvidéken is. 

Vörösen izzó láva ömlik le a Mokuaweoweo kráteréből.Forrás: MTI/EPA/Bruce Omori

A hamuhullás szennyezheti a vízkészletet, elpusztíthatja a növényzetet és irritálhatja a tüdőt, ezért egyik napról a másikra figyelmeztetés érvényben a környező területen, de ezt azóta feloldották.

Az USGS szerint a Mauna Loa 1843 óta 33-szor tört ki. A legutóbbi eset 1984-ben, 38 éve történt, és ez 5 mérföldre indította el a lávafolyamokat Hilotól, a sziget legnépesebb városától. A Mauna Loa a világ legnagyobb aktív vulkánja. Léteznek ennél nagyobb vulkánok is, de azokat az alvó vulkánok közé sorolják, mivel hosszú ideje nem törtek ki, vagy már kialudtak, vagyis szinte biztos, hogy a jövőben nem fognak kitörni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek