Brutál pink színűvé vált egy hawaii tó, kíváncsi látogatók hada csodálja

Élénk rózsaszínűvé vált egy hawaii tó, amiről a tudósok úgy vélik, hogy a sós vidékeken úgynevezett halobaktériumok (sóbaktériumok) szaporodtak el – írja a The Guardian.

A maui-i Kealia Pond Nemzeti Park munkatársai október 30-a óta figyelik a rózsaszín vizet. Aggódtak, hogy az elváltozás az algavirágzás jele lehet, de a laboratóriumi vizsgálatok szerint nem mérgező algák, hanem egy halobaktérium okozhatja a víz rózsaszín színét. 

A halobaktériumok olyan egysejtű élőlények, amelyek képesek a nehéz feltételekhez igazodva élni és fejlődni. Ebben az esetben a szélsőséges körülmények a rendkívüli sótartalom és a száraz időjárás. A Kealia-tó kilépő területén belül a sótartalom jelenleg meghaladja a 70 ezreléket, ami kétszerese a tengervíz sótartalmának. 

Ilyen színű tavat még senki sem látott a térségben, még azok az önkéntesek sem, akik 70 éve itt élnek. A tó azonban már korábban is átesett aszályos és magas sótartalmú időszakokon, de senki nem tudja, miért most változott meg a tó színe.

Miután a közösségi médiában megjelentek a fotók a rózsaszín tóról, a kíváncsi látogatók elözönlötték a környéket. „Szeretnénk, ha minél többen eljönnének és hallanának az őshonos és veszélyeztetett vízimadarak megőrzését célzó küldetésünkről és a vizes élőhelyek helyreállításáról. De a látogatók most csak azért jönnek, hogy lássák a rózsaszín vizet" – viccelődött a park vezetője.

A tengerparti sós mocsár Maui déli-középső partjainál a fészkelő, és táplálkozó vadon élő állatoknak ad otthont, télen pedig a vándormadarak is itt fészkelnek. Úgy tűnik, hogy a rózsaszín víz nem árt a madaraknak. 

(A borítókép forrása: Facebook/Hawaii's Best Travel)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek