Esti program a romantika kedvelőinek: Vízre szállás teliholdkor

Tudjátok milyen érzés amikor társasággal, barátokkal vízre szálltok egy még nem túl hűvös estén, miközben élvezitek a holdfény kíséretét? igazán különleges. A telihold alapjában misztikus és szép látvány az égen, egy ilyen túra folyamán pedig nem mindennapi élményben lehet részetek. Onnan tudjuk, hogy mi kipróbáltuk. 

Vízitúrákból sokféle létezik, az egyik legnagyobb élmény, ha holdtöltekor szállunk vízre - illusztrációForrás: rustycanuck/hutterstock

Hangulatos evezésre indultunk, amikor a Hold éppen teljesen kerek és ezüst hidat festett a víz tükrére. Aki kedvet kap hozzá, csak keresgélnie kell a neten, és könnyen talál ilyen vezetett vízi túrát, ahol kajakban, túrakenuban vagy sárkányhajóban szelheti a vizet, akár többed magával. 

Ideje vízre szállni!

A mi találkozónk az óbudai bázison volt, ahol felvettük a felszereléseket, és megkaptuk a legfontosabb instrukciókat, illetve tudnivalókat a túra szervezőitől. A csapatok és a feladatok leosztása után biztonságosan elindultunk felfedezni az éjszaka világát kajakokkal, kenukkal, illetve sárkányhajóval. Mi ez utóbbit választottuk, amiben a szervezők közül egy gyakorlott vezető vállalta magára a kormányos feladatát.

A túra kezdetén még jól beláttuk a környéket, aztán fokozatosan ránk sötétedet, és csak a Hold világítottForrás: Molnár Dóra

Így vágtunk neki a víznek a Szentendrei-Duna ágán Békásmegyertől indulva, a Lupa szigetet érintve a Süllő sziget mentén, egészen a Tündér szigetig. Onnan visszafordulva kényelmesebben lehet lecsurogni a kiindulási helyhez. Az evezési távolság csupán 12 km és nagyjából 3 óra, de az élmény ennek az időtartamnak a sokszorosát adja.

Az este csendjében teljes kikapcsolódásban lehet részünk. Hallani lehet a lapátokat, ahogy a vízbe érnek, tiszta időben láthatóvá válnak a csillagok, és ha a vízállás engedi, hódokkal is összefuthatunk.

Ráadásul egy ilyen túra teljesen összekovácsolja az embereket akkor is, ha esetleg ismeretlenekhez csatlakozunk. A hangulatot emeli, ha evezés közben a csapat vidáman énekel. 

Már az is nagy élmény, amikor a naplementében gyönyörködhetünk a vizen - illusztrációForrás: Rock and Wasp/Shutterstock

A program nagyjából 23 órakor ért véget, amikor visszaérkeztünk a kiindulási bázisra. Természetesen egy ilyen túrára nemcsak holdtöltekor lehet elmenni, hanem bármelyik csodálatos estén. Az újhold, a csillagok, esetleg a Vénusz erős fénye is hihetetlen romantikus élményt nyújt majd. Vannak olyan vezetett túrák is, ahol a vízi járműveket világítják ki, és azok fényei tükröződnek a víz felületén. Mindegy, milyen túrát választunk, egyszerűen csak be kell nevezni egy ilyen kalandra, hogy ne maradjunk ki egy egyedi életélményből! 

Hangulatos evezés a kivilágított vízi járműveken - illusztrációForrás: Hello Wild, Facebook

Hasznos tanácsok

Ne feledkezzünk meg az esetlegesen hűvösebb esti időről, ezrét miondenképpen vigyünk magunkkal egy laza, sportos, hosszabb felsőt, hogy felvehessük, ha szükséges. Érdemes hosszú, kényelmes melegítőben evezni, és a zoknit se felejtsük otthon. A védőfelszereléseket a bázison indulás előtt megkapjuk, a jó tanácsokkal és a mentőmellényekkel együtt. Evezés közben jól eshet egy frissítő ital, esetleg egy falat finomság. Nem szabad megfeledkezni a szúnyogriasztóról sem! 

(A cikk szerzője: Dudinszky Franciska Edina)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek