Hideg, borzongató tekintet: a Föld szeme Horvátországban

A hihetetlenül gyönyörű Izvor Cetine forrás egy rejtett gyöngyszem; Horvátország legkülönlegesebb helyeinek élén áll, mégis kevésbé ismert a magyar turisták köreiben. Dalmáciában, a Šibenik-Knin megye legdélebbi részén fekszik e természeti csoda, amely ámulatba ejti a látogatókat. Sok magyar kedvenc úti célja Split, ahonnan autóval mindössze 1,5 óra alatt odaérhetünk. Aki tehát arra jár, annak érdemes egy kis kitérőt tennie.

Dalmácia leghosszabb folyójának, a Cetinának egyik forrását emlegetik a „Föld szemeként". A folyó körülbelül 101 kilométert fut, mielőtt Omiš egykori kalózkikötőjénél eléri az Adriai-tengert. Vize a Dinári-hegyégben lévő Dinara, Horvátország legmagasabb hegységének (1831 méter) lábánál is kanyarog.

A fentséges Cetina kicsivel több mint 100 kilométer hosszan kanyarog változatos tájon  keresztülForrás: Daniel Lončar /Wikipedia

A Dinara-hegység alatt folyók labirintusa található, melyek számtalan barlangon keresztül folynak át, mielőtt a felszínre emelkednek, és három kristálytiszta ikerlagúnát alkotnak. Ezek egyike egyedi szemgolyó formával rendelkezik, innen kapta becenevét. 

Mintha egyenesen ránk meredneForrás: xbrchx/Shutterstock

A fotókon jól látható, hogy a forrás erősen hasonlít egy kék és türkiz különböző árnyalataival rendelkező szemhez, sokan emiatt sárkányszemhez is hasonlítják. Felülről nézve kétségtelenül a régió egyik legkülönlegesebb és leglenyűgözőbb szépsége. Ezt a kis víztestet egy ismeretlen mélységekbe hatoló lyuk alkotja, amelyben a búvárok eddig 155 méterig jutottak, de nem érték el a legmélyebb pontját.

Csak hidegvérűeknek ajánlott belemerészkedniük!

Az évszázadok során a víz ereje által kivájt szurdokokat szédületes ösvények, vasútvonalak és utak megnyitására használták a meglehetősen vad régióban, Európa egyik fő mészkő-hegységének lábánál.

A Cetina folyó Omis közelében - kilátás a keleti oldalrólForrás: old_s/Wikipedia

A Cetina folyó kanyonja ma nagyon népszerű a turisták körében, akik olyan kaland tevékenységeket keresnek, mint a búvárkodás, a rafting, a canyoning, a zip-line, a sziklamászás, a kajakozás és más szabadtéri tevékenységek.

Egy kissé vizes kanyontúra a Cetina folyó kanyonjábanForrás: goran_safarek/Shutterstock.

A szem formájú forrás a fő turistaútvonalak mellett található a Cetina nevű kis falu közelében. Egy ortodox templomtól egyenesen vezető ösvényen keresztül érhető el, és lejjebb, a forrástól nem messze találhatók az egyik legrégebbi horvát templom maradványai is, amely a 9. századból származnak. A Cetina folyó forrása hivatalos horvát nemzeti műemlék, és 1971 óta védett.

A Szent Üdvözlet templomának maradványai CetinábanForrás: Jef Wodniack/Shutterstock.

A gyönyörű kék-zöld Cetina folyóforrás kristálytiszta és nagyon hideg vizű karsztforrás. Vízének hőmérséklete 4 és 8 Celsius fok közötti, így majdnem felér egy jeges fürdővel. Amellett, hogy fontos turisztikai attrakció, a folyó vizet és energiát is ad. Vizet biztosít otthonoknak és állatállománynak, energiát ad a vízierőműveknek, a kőmalmoknak, a környékén pedig fontos régészeti lelőhelyek találhatók.

Így készítsünk látványos fotókat!

Ha már ott vagyunk, biztosan szeretnénk a legjobb fotót elkészíteni a szemre hasonlító tóról. Hogyan lássunk neki? Ehhez leginkább egy drónra lesz szükség, hogy felülről megkaphassuk az ikonikus sárkányszem-képet, mert csak madártávlatból és közvetlenül a tó felett látható a hihetetlen kékes-zöldes szemforma.

Fentről nézve, fotózva a leglátványosabbForrás: zedspider/Shutterstock.

Egy közeli kilátó éppen a Cetina folyó forrására néz, de onnan nem tudjátok elkészíteni a látványos fotót, csak sokkal magasabbról. 

(Forrás: mybestplace.compiscoandbier.comyourweather.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek