Vadregényes, egyedi kialakítású vízi tanösvény várja itt a hazai túrázókat

Magyarország ötödik legnagyobb kiterjedésű állóvizén, a Szarvas-Békésszentandrás között kanyargó, közel 30 kilométeres Kákafoki-holtág vadregényes szakaszán érhető el a Jégmadár vízi tanösvény, amelyet nyolc úszó állomásból alakítottak ki. Az egy kilométer hosszúságú vízi útvonal állomásait a holtág egy-egy jellemző állatfajáról nevezték el, a jégmadártól kezdve a bakcsón át a mocsári teknősig.

Forrás: https://www.kmnp.hu/

A tanösvény a Körösvölgyi Állatpark stégje mellől indul, és kizárólag kenuval, csónakkal, esetleg SUP-okkal közelíthető meg. Az állatparkot is körülölelő csendes útvonalat az evezésben kevésbé tapasztaltak is könnyen teljesíthetik, de a gyakorlottabbak a látogatóközpontban bérelhető két- és négyszemélyes, kényelmes túrakenukkal jóval hosszabb, akár egész napot magában foglaló evezésre is vállalkozhatnak a Kákafoki-holtág mintegy 15 kilométeres járható szakaszán.

Forrás: https://www.kmnp.hu/

A Jégmadár vízi tanösvény információs bójáin rövid ismertetőket olvashattok a holtágról, annak történetéről, természetvédelmi jelentőségéről, növényvilágáról, jellemző halairól, kétéltűiről, hüllőiről, madár- és emlősvilágáról és a holtágat veszélyeztető tényezőkről, melyeket a táblákon elhelyezett QR-kódok még egyszerűbbé tesznek.

A mesterséges állomások mellett a figyelmes – és csendes – szemlélődő élőben is láthatja a bemutatott állatfajok szabadon élő példányait, így ötvözve a frissen szerzett tudást a személyes megtapasztalás élményével.

A Jégmadár vízi tanösvény az időjárási viszonyok figyelembe vételével áprilistól októberig látogatható a Körösvölgyi Állatparkban – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek