Mesés videó készült a Tatai Fényes Tanösvény állatvilágáról

Tata Város Facebook-oldalán feltett kisfilmben csodálhatjuk meg, milyen gazdag állatvilág él a Fényes Tanösvény láprétein és láperdőiben. A videót ide kattintva nézhetitek meg.

Csodás színekben is gyönyörködhetünk a kiépített pallókon sétálvaForrás: tataifenyestanosveny.hu

A negyvenhárom állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú, pallókon bejárható ökoturisztikai útvonal egész évben látogatható. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka.

Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az Erdei fülesbagoly és a Pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett Cigányréce is – olvasható a tanösvény weboldalán.

Rendkívül gazdag madárvilág él ittForrás: tataifenyestanosveny.hu

A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel.

Sok állat rejtőzik még itt a természetben, amik nem láthatók a kisfilmbenForrás: tataifenyestanosveny.hu

Önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tanösvényt a látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. Szerveznek különböző túrákat is ide, legközelebb augusztus 1-én, kedden lesz egy holdfénytúra, amiről bővebbren ide kattintva olvashattok. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek