Könnyű, változatos tanösvény-túrák Budapest közelében

A fővároshoz közeli könnyű, de mégis izgalmas, természetközeli túrát keresel? Mutatunk most 5 rövid tanösvényt, amelyek tökéletesek lehetnek egy tavaszi hétvégére az egész család számára.

Mi az a tanösvény túra?

A tanösvény egy kijelölt, jelzéssel ellátott tematikus túraútvonal, ahol útközben különböző állomáshelyeken tájékoztató táblák és kiadványok segítségével ismerhetők meg az érintett terület természeti értékei. 

Könnyű tanösvény túrák Budapest közelébenForrás: Shutterstock/A Great Shot Of

Bejárásuk különösen azok számára jelenthet élményt, akik önállóan, gyalogszerrel, hosszabb-rövidebb séta keretében szeretnék felfedezni, megismerni a környék érdekességeit, látnivalóit. A tanösvény túrák főként a családosok körében népszerűek, mert ezek a gyerekek számára is könnyen teljesíthető útvonalak, miközben játszva ismerhetik meg a természeti és kulturális örökségeket. Íme az 5 Budapesthez közeli könnyű, de változatos tanösvény, melyek ideálisak egy hétvégi kiránduláshoz.

1. Róka-hegyi kőfejtő

Túra hossza: 3.1 km

Szintideje: 1,5 óra

Nehézsége: könnyű

A Csillaghegyen található Róka-hegyi kőfejtőben kanyargós lépcsőkön mászhatjuk meg az egykori bányateraszokat, izgalmas sziklavilágban kalandozva, miközben az Ürömi tanösvényen járva vadregényes utakon fedezhetjük fel a történelmi és építészeti látványosságokat. 

Róka-hegyi kőfejtő, a felső szint bizarr sziklatornyaForrás: kirandulastippek.hu

A legegyszerűbben a Róka-hegyi kőfejtőhöz a Szentendrei hévvel a Csillaghegy megállóból a piros jelzést követve jutunk el. A tanösvényen pedig végig a piros háromszöget kell követni. A séta egy erdős területen veszi kezdetét, ahol az alsó bányaudvarra érkezve egy jókora sziklafal tornyosul fölénk. Felfelé menet egy látványos sziklakapu alatt és egy órási torony mellett haladunk el, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Útközben bepillantást nyerünk egy barlang üregébe, és a vaskorláttal védett ösvényen juthatunk el a bányarendszer legmagasabb pontjára. 

2. Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület

Túra hossza: 6 km

Szintideje: 3 óra

Nehézsége: könnyű

A Merzse-mocsár egy helyi védettséget élvező természetvédelmi terület Budapesten a ferihegyi repülőtér szomszédságában, tele növényritkaságokkal, gazdag madárvilággal. Budapest egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye, autóval is könnyen megközelíthető, tömegközlekedéssel pedig rákoskerti vasúti megállótól 10-15 percnyi sétára van a reptér irányába.

Merzse-mocsárForrás: kirandulastippek.hu

Az egyszerű túra jól jelzett gyalogutakon, széles dűlőutakon vezet a Merzse-mocsár melletti keskeny ösvényen. Budapest utolsó mocsárvidékén barna rétihéját, fácánt, fürjet, vízityúkot is láthatunk, sőt, őz és róka is jár erre. Az új fából készült kilátónál lévő pihenőhelyen piknikezésre is van lehetőség.

3. Normafa Kardioösvény

A túra hossza: 4,5 km

Szintideje: 1,5 - 2 óra

Nehézsége: könnyű

A Szent Ferenc Kórház által létrehozott Normafa Kardioösvényén elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készült, ugyanakkor egészséges résztvevők számára is ajánlják, betegségmegelőző céllal.

Normafa KardioösvényForrás: normafapark.hu

A túrázók három útvonal közül választhatnak, a rövid a Normafától a Libegőig halad, a közepes (4 km) két kitérővel szintén a Libegőig halad, majd a fordítóponttól a sétányon jön vissza, a hosszú útvonal (4,5 km) a közepes túra útvonalán indul a két kitérővel, majd a János-hegyi kilátóig felmegy, és a sétányon tér vissza Normafára. A túra közben a kirándulók megismerhetnek néhány alapvető egészségügyi mutatót és mérési módszert, valamint lehetőség van egyéni állapotfelmérésre is.

4. Budaörsi Törökugrató

Teljes túra hossza: 3 km , tanösvény hossza: 1,5 km

Szintideje: 1 - 1,5 óra

Nehézsége: könnyű

A Budaörs nyugati határában található meredek, vakítóan fehér mészkősziklákból álló hegy könnyen megközelíthető, kitűnő kiránduló célpont, pazar kilátással, növényritkaságokkal és egy játékosan ismeretterjesztő tanösvénnyel.

Budaörsi Törökugrató tanösvény kezdeteForrás: kirandulastippek.hu

A túra rövid, több helyen jól kiépített szakaszok, és egy kapaszkodókkal ellátott lépcsősor vezet fel a Törökugrató mészkőszikláira. A hegy kopár, vadvirágos tetején több tájékoztató táblát találunk a környék jellegzetes állat- és növényvilágáról, sőt még egy kis török kori csatajelenet is szórakoztatja a gyerekeket. 

5. Jági Tanösvény

A túra hossza: 4,3 km

Szintideje: 1,5 - 2 óra

Nehézsége: könnyű

A Jági tanösvény Pilisszentiván határában változatos terepet jár be, ezért is a túrózók egyik közkedvelt célpontja. A mintegy 4,3 kilométer hosszú útvonal pár óra alatt kényelmesen bejárható, miközben egy békáktól hemzsegő tó, forrás, fahíd, és erdei ösvények tarkítják utunkat.

Jági tanösvényForrás: kirandulastippek.hu

A tanösvény jelzése az itteni erdők egyik gyakori fajának, a kislevelű hársnak a levele, a legmagasabb ponton (290 m), az egykori kis kilátónak már csak a maradványait láthatjuk. A kiszélesedő utat elhagyva, egy érdekes csapóajtón át eljutunk az Ökörkút nevű gémeskúthoz és a cserjékkel benőtt Vadász-rét faluhoz. 

(Forrás: kirandulastippek.hu, normafapark.hu, mozgasvilag.hu)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek