Mesés európai úti célok, ahol a madárszeretetnek hódolhatunk

Ha valahova kifejezetten madármegfigyelés céljából indulunk útnak, akkor szinte biztos, hogy két legyet ütünk egy csapásra, hiszen az a természeti táj, ahol zavartalanul figyelhetjük meg a helyi madárvilágot, nagy valószínűséggel érintetlen. Gyönyörű természeti környezet, szépséges állatvilág, pihenés és élmény, mi kell még?

Ha lundanézőbe indulnánk, a legkisebb Feröer-sziget felé vegyük az irányt. Mykines igazi világvégi desztináció, ami egyet jelent némi garanciával a nyugalomra. A madárles egyik szépsége éppen ez, a természetbe való belesimulás, amikor a kiránduló nem önmagára, hanem a körülötte lévő világra figyel. Itt pedig lesz is mire! A nyári időszakban ezrével vannak itt többek között lundák és tengeri szulák, ám a költési területeken nem lehet csak úgy átcsörtetni.

Sok-sok lundát lehet látni a szigetenForrás: Hyungsoo Ahn/Shutterstock

Aki szeretne egy picit közelebb menni a szoborszerű, pufók kis madarakhoz, annak már egy vezetőt kell fogadnia, aki úgy tudja megmutatni a legjobb helyeket, hogy közben nem zavarja meg a madarakat. És ezek a kirándulások önmagukban is szépen kipucolják az agyat. Sós tengeri levegő, puha zöld fű, a tenger morajlása – és ennyi.

A vadregényes Monfrague Nemzeti Park viszont már messziről is megcsodálhatjuk a sziklák és romok felett cirkáló keselyűket. A Spanyolország nyugati részén fekvő park egy hegyes-völgyes, vad vidék, ami tökéletes terepet nyújt rengeteg ragadozó madárnak, így aki ide látogat, az nagyon sok keselyűt, ölyvet és sast figyelhet meg.

Monfrague National ParkForrás: Jose Ignacio Soto/Shutterstock

A vakító kék égen, a folyóvölgyek, csupasz sziklák, sőt, a középkori várrom fölött köröző madarak látványától eláll az ember szava, és noha nemcsak ezek a fenséges madarak lakják a nemzeti parkot, az biztos, hogy ők a leglátványosabbak. De ezen kívül egy nagyobb feketególya-populáció is él itt. A legjobb módja a terület bejárásának, ha részt veszünk egy vezetett túrán.

Több ezer flamingó a francia parkban

A 60 hektáros Ornithological Park, ahol hihetetlen mennyiségű madarat lehet megfigyelni, többek között sok ezer rózsaszín flamingót is, Pont de Gau Camargue-ban található. A tájat mocsarak, tavak, füves területek, nádasok és kis csatornák szabdalják, belépni pedig az év bármely napján lehet.

Forrás: Shutterstock.com / GUDKOV ANDREY

Az érkezés időpontjától függ, hogy mely fajok azok, amelyekkel a látogatók épp találkozhatnak, mivel vannak olyan madarak, melyek egész évben itt vannak - például a flamingók -, másokat viszont csak az év bizonyos szakában lehet látni, mint például a gémeket és a kócsagokat a nyári időszakban. Ha valaki csak a flamingók kedvéért megy, akkor extra tipp, hogy bár egész évben itt vannak, télen a leglátványosabbak, mert ilyenkor öltik fel friss, színpompás tollruhájukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek